Doktor Bahtijarević za 100posto

'Odluka o Strinićevom mirovanju bila je pametna, a sada će mu trebati nekoliko mjeseci da se vrati na teren'


Slaven Knežević
13.11.2018.19:00
'Odluka o Strinićevom mirovanju bila je pametna, a sada će mu trebati nekoliko mjeseci da se vrati na teren'
Getty Images

sažeto

Ivan Strinić oporavio se od zadebljanja srčanog mišića i uskoro bi se trebao vratiti nogometu


Slaven Knežević
13.11.2018.19:00

Hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Strinić je zdrav i vraća se na teren. AC Milan ovu bi vijest koja se danas pojavila u hrvatskim medijima trebao potvrditi do kraja ovog tjedna. U kolovozu ga je Milan poslao na pretrage nakon što je utvrđeno da bi mogao imati problema sa srcem. U Milanu nisu ništa htjeli riskirati i Strinić je od ljeta na bolovanju. O čemu se točno radilo i koliko će Striniću trebati da se vrati u puni pogon pitali smo liječnika Vatrenih doktora Zorana Bahtijarevića. U medijima se pojavila informacija koja kaže da Ivan ima takozvano sportsko srce. Doktor Bahtijarević nam objašnjava kako to i nije potpuno točno, odnosno to nije izvor problema. 

"Sportsko srce ima svaki sportaš. Imam ga i ja. Sportsko srce je potpuno drugi entitet od ovoga o kojem govorimo. To se vrlo često brka. Striniću je dijagnosticirana rubna hipertrofija, odnosno zadebljanje srčanog mišića. Zašto rubna? Po nekim kriterijima to i ne bi bio razlog za prestanak. Mi za to stanje znamo već mjesecima i pratimo ga. Kako je došlo do progresije ili povećanja toga, onda je donesena odluka od strane Talijana da se napravi ovo što se napravilo. Ta odluka donesena je na savjet profesora Corrada iz Padove koji je prvi na svijetu opisao taj problem. Klub je nakon konzultacije s njim donio takvu odluku", kaže nam doktor Bahtijarević.

Radi li se o ishitrenoj odluci ili je takva odluka bila pametna?

"Mislim da niti jedna pretraga koja spasi život ili je napravljena u korist zdravlja nije loša. Očito je to bila dobra odluka. S obzirom na to da se njemu mišić smanjuje i dolazi u neke normalne fiziološke granice, odluka je u tom smislu bila pametna. Sasvim sigurno je da je bilo bolje na vrijeme reagirati nego imati reanimaciju na terenu ili, ne daj Bože, izgubiti jedan mladi život."

Iz Milana još nije definitivno potvrđeno, ali do kraja tjedna bi trebala stići i službena potvrda da se Strinić vraća treninzima. Koliko će mu trebati da se vrati u top formu?

"Ne mogu komentirati zato što ne znam najsvježije vijesti. Sa Strinićem sam bio u redovitom kontaktu, ali sam prošli tjedan bio na putu na drugom kontinentu, a sada su mi počele ove aktivnosti oko reprezentacije. Očekivao sam da ću ga danas vidjeti, ali nisam nažalost", kaže Bahtijarević pa dodaje:

"Ono što mogu reći je da nakon više mjeseci pauziranja treba dugo vremena da se čovjek vrati u pravi ritam. To možemo usporediti s mirovanjem nakon ozljeda ligamenata ili nekih drugih ozljeda kod kojih sportaš miruje više mjeseci. Trebat će mu sigurno nekoliko dobrih tjedana da se uopće vrati do faze da može trenirati, a nakon toga će mu trebati sigurno nekoliko mjeseci da postigne onu formu koju je imao prije. Prvo treba doći do treninga, a onda treba i utakmice jer niti jedan trening ne može nadomjestiti utakmice. Vjerujem da će proći i nekoliko mjeseci dok se vrati u puni ritam. Osim toga, nakon takvih ozljeda, odnosno dugotrajnih izostanaka, nije neobično da sportaši imaju male mišićne ozljede. Dođe do istegnuća jednog mišića, pa drugog mišića. Nadam se da kod Ivana to neće biti slučaj, ali treba znati da to ne bi bilo neuobičajeno. Treba neko vrijeme da se organizam ponovno prilagodi na te ekstremne napore."

Strinića poznajete jako dugo, a i sada ste bili u kontaktu s njim. Kako se osjeća i kakav je kao osoba? Utječe li ova pauza na njega sa psihološkog aspekta?

"On je jedna izuzetno snažna osoba i s time se nosi fantastično. Bolje nego većina ljudi koje poznajem. Naravno da je to prvo bio šok, ali mi smo o toj mogućnosti raspravljali i ranije. Ovo nije novost ni za njega, ni za nas. Znali smo da ima jedan nalaz koji se kreće prema granicama opasnog i kada je došlo do krajnjih granica donesena je odluka da se ovim mirovanjem srcu omogući da se vrati u normalu."

Što će se dalje događati po tom pitanju? Kada Ivan ide na nove pretrage?

"To će naravno odlučiti njegovi kardiolozi. On će biti redovito praćen. U početku češće naravno, svakih par tjedana ili mjesec, a onda i rjeđe kada se pokaže da je sve dobro."

Nekako smo dojma da su problemi sa srcem postali puno češći kod nogometaša. Prečesto pišemo da netko od nogometaša ili ima problema ili pak da je preminuo na terenu od posljedica srčanih problema.

"Ne znam zašto je to tako. Možda je novinarsko izvještavanje, posebno ovo virtualno, jednostavno bolje. Mi sada kada umre neki sportaš u trećoj kineskoj ligi to odmah čitamo na naslovnicama. Ne znam jesu li srčani problemi postali češći ili jednostavno imamo bolje izvještavanje i bolju dijagnostiku. To će pokazati vrijeme. Činjenica je da su zahtjevi modernog vrhunskog sporta izuzetno veliki za organizam. Ako usporedite utakmice od prije 30-ak godina i ove danas, to nisu iste utakmice. I organizam je bolje pripremljen. Evo naši nogometaši su na Svjetskom prvenstvu trčali više u produžecima nego u prvom poluvremenu što govori o njihovoj izvrsnoj pripremi. No, činjenica jest da to predstavlja ogromni izazov za cijeli organizam, a onda posebno i na samo srce", kaže Bahtijarević pa dodaje:

"S druge strane, danas igrači igraju na vrhunskom nivou s 32, 33 ili 34 godine što je do prije 20-30 godina bilo nezamislivo. Takvi su bili rijetki. Danas imate Ronalda koji planira igrati do 40. Imate Modrića koji s 32 godine igra najbolji nogomet u svom životu. Mislim da je napredak medicine i znanosti u treningu, te zajednički trud cijelih timova koji uključuju i medicinsko i trenersko osoblje, doveo do toga da smo produžili vijek sportašima, ali i bolje reagiramo na one izazove koji su pred njima. Međutim, opet se vraćam na to da su napori kojim su vrhunski sportaši izloženi ogromni i gotovo da bih rekao da je vrhunski sport dijagnoza."

Za kraj nas je doktor Bahtijarević zamolio da pozovemo čitatelje da se uključe u humanitarnu akciju zaklade Vatreno srce koju su prije više od 10 godina osnovali igrači i stručni stožer Vatrenih. Cilj je prikupiti sredstva za pomoć Klinici za dječje bolesti Zagreb i akciji Korak u život.

"Pozivam sve vaše čitatelje i navijače hrvatske nogometne reprezentacije da pomognu zakladi Vatreno srce. Pokažimo opet da veliko hrvatsko srce stoji iza Vatrenog srca", zaključio je Bahtijarević.

Večeras je u hotelu Westin donatorska večer za pomoć djeci diljem Hrvatske, a tom prilikom će biti organiziran i call centar u kojem će sudjelovati svi reprezentativci. Građani pozivom na humanitarni broj telefona 060 9004 mogu dati svoj doprinos ovoj hvalevrijednoj akciji. Cijena poziva je 6,25 kuna, a broj možete zvati od 12. studenog do 3. prosinca.

nogomet

hrvatska nogometna reprezentacija

Ivan Strinić

Zoran Bahtijarević

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter