VIDEO: UČINITE SI USLUGU I KLIKNITE PLAY

Oduševio nas je skateboarding film 'Kompa', autora Mihaela Šandra iz Rijeke


Vid Barić
08.10.2017.11:45
Oduševio nas je skateboarding film 'Kompa', autora Mihaela Šandra iz Rijeke
Simple skateboards

sažeto

Okupivši relevantne skejtere s hrvatske, ali i slovenske skateboarding scene, Mihael si je dao u zadatak napraviti drugačiji skejt film, inspiriran kreativnim linijama, hit and run spotovima i downhill shredom


Vid Barić
08.10.2017.11:45

Mihael Šandro (19) je filmaš i skateboarder iz Rijeke s trenutačnom adresom u danskom Kopenhagenu. Unazad nekoliko godina je vrlo aktivan na domaćoj skateboarding sceni, koju je počastio s brojnim kraćim video editima, najčešće snimanima u Rijeci.

Posljednje dvije godine Mihael je putovao Hrvatskom, Slovenijom i Italijom te je u suradnji sa Simple skateboards ekipom radio na svojem prvom dužem skejt filmu znakovitoga naziva 'Kompa'. Okupivši relevantne skejtere s hrvatske, ali i slovenske skateboarding scene, Mihael si je dao u zadatak napraviti drugačiji skejt film, inspiriran kreativnim linijama, hit and run spotovima i downhill shredom.

Film je to u kojemu nećete vidjeti 4K slow-motion snimke, skejt trikove koji se snimaju danima iz četiri ugla, grindove na zaj***** gelenderima ili lomove preko brutalnih gapova i stepenica. No, zato ćete vidjeti gomilu interesantnih lokacija koje većina drugih skejtera ne bi niti pomislila voziti, puno sloppy, 'čudnih' trikova za koje niste znali da mogu biti izvedeni i mnogo stila, kako u vožnji, tako i u briljantnoj kameri i montaži autora koji je točno znao kakav film želi napraviti te je okupio vozače koji su vrsni skejt tehničari ali i, slobodni smo reći, umjetnici s ključem za kreaciju u glavi.

Mihael Šandro nije htio snimiti film koji ostavlja generički, korporativni dojam visoke produkcije, već se bacio u portretiranje skateboardinga kroz pristup izravnog filma (eng. direct cinema), snimajući iz ruke i to starom, kultnom Sony DCR-VX 1000 kamerom. Rezultat svega je brutalna filmska neposrednost te dokumentaristički šarm koji vrišti: 'Istina!', i daje sjajan uvid u sport i skateboarding kulturu općenito. 

Doista šteta što ovakva estetika i način produkcije skejt filmova, na opću radost i oduševljenje svih skejtera, nikada neće poletjeti u mainstream.

Ako ste vi, ipak, imali sreću slučajno kliknuti na ovaj članak, stisnite play i prepustite se magiji skateboarding filma 'Kompa'.

Nećete požaliti.

Rijeka

film

100posto ekstremno

skateboarding

Mihael Šandro

Podijeli članak