Legendarni trener u 75. godini vodi kultnu momčad!

On je trener, menadžer i direktor: Imamo visoke ambicije, ali muči me jedan klub koji radi dosta nereda u ligi i koji je totalni remeteći faktor!


Vjekoslav Paun
30.08.2019.07:55
On je trener, menadžer i direktor: Imamo visoke ambicije, ali muči me jedan klub koji radi dosta nereda u ligi i koji je totalni remeteći faktor!
Cropix

sažeto

RETROVIZOR: Ilija Lončarević odbija mirovinu! Zašto i bi, kad mu je sjajno u HAŠK-u, gdje je sportski direktor, menadžer, ali i trener prve momčadi


Vjekoslav Paun
30.08.2019.07:55

U rubrici Retrovizor svakog tjedna podsjećat ćemo vas na naše najčitanije tekstove, reportaže i intervjue koje je redakcija 100posto napravila u proteklom razdoblju...

I dok je velika većina danas aktivnih trenera rođena u bivšoj državi, jedan trenerski as, mag, kako hoćete, koji odbija "televizor, kokice i penziju" kao način života, rođen je čak u "bivšijoj državi od bivše" (NDH), a i dalje hrabro korača trenerskim izazovima iako je već u 75. godini života.

"Molim? Dakle, da riješimo to što se tiče mojih godina i odluke da radim i dalje! Pa to je jednostavno rezultat mog stanja. I zdravstvenog, ali i fizičkog, umnog i tako dalje!"

Nasmijao se u svom stilu Ilija Lončarević, koji se pomalo i zapalio u stilu Ćire Blaževića kad su u pitanju osjetljive teme, godine naprimjer. Uostalom, Krleža je rekao jednom da "život počinje u sedamdesetima"...

Trenutačno je sportski direktor HAŠK-a, menadžer, ali i glavni trener prve momčadi. Toliko dužnosti za samo jednu osobu, pa i da ima četrdesetak godina, bilo bi itekako poprilično?

Cropix

"Malo mi je glupo sjediti kod kuće ispred televizora kad mogu biti na terenu! Kad i u fizičkom smislu mogu zadovoljiti potrebe trenerskog posla, a da ne govorimo o nekom drugom obliku.", kaže popularni "brk" i nastavlja:

"Tako da sam odlučio prije godinu i pol da prihvatim tu poziciju sportskog direktora, menadžera i da vidim u kojem će to pravcu ići. Donio sam odluku tad da ću više biti menadžer, direktor, a manje trener, no dogodilo se to da sam intenzivno i trener, jer klubu tako najviše odgovara."

HAŠK je bio neprikosnoven u bivšoj državi, baš kao današnji Dinamo, no prekid od 50 godina, koliko nisu djelovali, učinio je svoje i danas je stanovnik treće lige, tamo gdje ga financije nažalost zaobilaze, pa je teško raditi u takvim uvjetima.

"Čast mi je biti dio ovog kluba. Cilj je podići nivo, otići korak dalje, ali iskreno bit će teško ostvariti takve ciljeve. Hrvatski klubovi opterećeni su teškim uvjetima rada, financije su problem, ali nadam se da ćemo uspjeti. Na mene se mladi igrači lijepe kao pčele na med, tako i ovdje, imamo puno talentiranih klinaca generalno koji se pojavljuju neplanskim radom... Mi se fokusiramo na one koji su Bogom dani, a one druge, od kojih se moraju napraviti igrači, bacimo u stranu, a onda oni svojim radom i srećom na kraju se izbore za status, no mi bi tu sreću morali znati pretvoriti u sistemski rad", rekao je Ilija.

Cropix

Stabilizirali su momčad nakon njegovog dolaska, momčad je umalo ispala u zadnje dvije sezone, ali u prošloj su se borili za vrh i tako nagovijestili klubu bolje dane.

"Osobno nisam bio zadovoljan niti tim plasmanom, smatrao sam da smo mogli i bolje... Stabilizirali smo se na neki način tim šestim mjestom, ali sad smo imali veliki odljev igrača pa će to biti izazov. Sve je opravdano i razumljivo, neki su otišli u prvu, neki u drugu ligu, trojica-četvorica su se prestali baviti nogometom zbog posla, a dvojica su otišla zbog nezadovoljavajućih financijskih uvjeta, jer HAŠK realno nije u stanju zadovoljiti neke veće apetite. Igrači nisu krivi, realno, mladi ljudi imaju svoje potrebe", kaže Lončarević.

Treća liga dosta je jaka, tu je Vinogradar koji objektivno pripada u Drugu ligu, ali zbog infrastrukturnih inferiornosti ne mogu u viši rang. Koji bi bili ciljevi za HAŠK u takvom, jakom okruženju?

"Osobno ću reći, bez da se netko uvrijedi, Vinogradar radi dosta nereda u ligi!", ispalio je Ilija bez suzdržavanja, u svom stilu i nastavio:

Ronald Gorsic / CROPIX

"Iz razloga što tvrdoglavo i svim silama osvaja prvo mjesto, a onda odbija ići dalje i na neki način ostavlja ligu zatečenu! Mi se svi borima za uvjete i neki ravnopravan status, no mi s njima nikako nismo u ravnopravnim uvjetima. I zato je taj Vinogradar za mene remeteći faktor!"

Jesu li oni krivi za to što su najbolji, a ne daju im da odu gore?

"Ma ja ih ne optužujem, ja samo kažem činjenično stanje. Kako će se to riješiti, to ćemo tek vidjeti!"., dodaje još.

Liga?

"Liga je sjajna, za neke i bolja od druge! Iz razloga što se igra lijepi nogomet, ako ne svih 90, onda velika većina utakmice. I strašno je pogodna za razvoj mladih igrača!", kaže Ilija.

Reorganizacija lige?

Cropix

"Moje mišljenje je da je učinjena nemjerljiva šteta! To nema nikakvog smisla. Mi nemamo u Hrvatskoj toliki broj sposobnih trećeligaša da mogu to sve izgurati. I sad idemo na ono što inače radimo, licemjerno prešućivanje oko uvjeta koji klubovi nemaju i sve ćemo to baciti pod tepih samo zato da bi ideja o toj reorganizaciji zaživjela, išla dalje. Trebala je ostati treća liga u tri grupe i to je jedino što u ovom trenutku Hrvatska zadovoljava."

Iza Ilije je impresivna trenerska karijera, debitirao je još 1971. godine sa svojom Prvomajskom, tamo gdje je bio i odličan igrač. Među dvadesetak klubova koje je vodio izdvaja se i angažman (nekoliko puta) u Dinamu, kako on vidi ovaj Bjeličin Dinamo koji se čini sposoban za velike stvari?

"Od dolaska Nenada Bjelice tamo prošlo ljeto, prvi komentar koji sam dao na tu temu, mislim upravo za vaš portal, bio je taj, naravno ne prepoznavajući što bi se moglo dogoditi u budućnosti, mislim nitko nije toliko pametan, bio je taj dakle da mi se čini da je momčad - pozitivna. I već tad je ta momčad isijavala pozitivu koja se preslikala u sve ono sjajno što su poslije napravili. I što se tiče ove posljednje utakmice, mogu reći da je ta pozitiva nastavljena. Bez obzira što će netko reći, imali su rupe u igri, ovi su mogli zabiti, pa normalno! Pa i snažnije momčadi koje igraju u ovim kvalifikacijama nisu u formi i imaju svoje u 90 minuta. Protivnik da je kvalitetniji bi to iskoristio, ali nije kvalitetniji!", rekao je i nastavlja:

Cropix

"Ako Olmo ostane, mogli bi sve to ponoviti što su napravili. A vjerujem da bi se mogli kvalificirati u Ligu prvaka pa da vidimo koliko uistinu mogu".

Prošao je dosta prvoligaša, imao i međunarodnog iskustva, u Albaniji, ali i kao trener reprezentacije Libije. Sjeti li se tih dana, prepričava li ih mlađima, što pamti iz tih vremena? Je li mu Stipe Mesić, bivši hrvatski predsjednik koji je u to doba bio dobar s pokojnim libijskih diktatorom Muammarom al-Gaddafijem, pomogao da dobije posao?

"Ma Gaddafi je tražio trenera Hrvata. To je javno poručio! Morao je biti Hrvat. Nekako je njegovom sinu došla moja biografija pod ruke, ne znam jeli baš Mesić za to zaslužan, mislim da je više za to kriv jedan Tunižanin menadžer, ali došli su do mene i tako je počela ta avantura. Ali stajala me je dosta živaca. Libija je tad bila negdje 118. na karti najboljih, nogomet je bio nerazvijen, uvjeti loši. Moj prvi saziv reprezentacije je bio u petak u 22 sata u hotelu, a ja do 22 sata, od 22 igrača, imam na raspolaganju dva igrača. Već drugi puta bilo ih je od 22 pozvanih - 22.", prisjetio se legendarni brk iz svog ureda na Pešćenici, u popularnom HAŠK-u.

Iako je debelo u osmom desetljeću života, živi i radi kao mladić. Sportski direktor, menadžer, trener, ma kakva mirovina...

Cropix

nogomet

100posto sport izdvojeno

HAŠK

Ilija Lončarević

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter