Pokrenuli revoluciju

Oni su fanatici i stvaraju nogometne supermene! A njihove metode koriste Man. City, Bayern, Arsenal...


Dejan Šmehil
01.08.2019.08:00
Oni su fanatici i stvaraju nogometne supermene! A njihove metode koriste Man. City, Bayern, Arsenal...
Cropix

sažeto

Popričali smo s Tonijem Volarevićem, jednim od trojice trenera koji su u Splitu pokrenuli revolucionarnu coervercoaching akademiju


Dejan Šmehil
01.08.2019.08:00

Napredak ljudske vrste, a to se naravno može primijeniti i na sport, uvijek je počivao na entuzijastima. Bez takvih ljudi, ne bi bilo (r)evolucije ni u nogometu. Rinus Michels, Johan Cruijff pa i nama bliža imena - Tomislav Ivić, barba Luka Kaliterna... Svi su oni težili dići nogomet na jednu višu razinu.

Danas je takvih entuzijasta sve više, a što je posebno važno, prednjače mladi nogometni stručnjaci. S jednim od njih, Tonijem Volarevićem, popričali smo na temu coervercoachinga za kojega smo čuli pa smo poželjeli saznati više. On je s još dvojicom prijatelja, Marijom Kutlešićem i Ivanom Tustonjićem, nedavno pokrenuo coerver akademiju u Splitu. Dvojica su magistri kineziologije, jedan je apsolvent, a zajedničko im je jedno - nogomet im je doručak, ručak i večera.

Kao prvo, što je to coervercoaching? I zašto, kad pričamo o njemu, govorimo o revolucionarnim metodama treninga?

"CoerverCoaching je globalni nogometni edukacijski program nastao inspiriran filozofijom Wiela Coervera, kojeg su 1984. pokrenuli Alf Galustian i legenda Chelseaja, Charlie Cooke. S pravom je zovu svjetska metoda broj 1 za razvoj nogometnih vještina, a sastoji se od curriculuma i metode. CoerverCoaching curriculum predstavlja vježbe i igre namijenjene unapređenju ključnih nogometnih vještina (ballmastery, primanje i dodavanje, 1v1, brzina, završnica, grupna igra) potrebnih za uspješno funkcioniranje pojedinca unutar momčadi. Ideja CoerverCoachinga je stvoriti pojedinca koji će po Coerverovoj  piramidi razvoja u svakoj situaciji na terenu imati kvalitetno rješenje, bilo to kroz 1vs1 ili kroz suradnju sa suigračem. Zapravo, cilj je napraviti tehnički superiornog igrača koji će se uklopiti u svaki sustav nogometne igre."

Kako i kad je coervercoaching došao u Hrvatsku?

Cropix

"CoerverCoaching je prije četiri godine došao u Zagreb preko generalnog direktora za Coerver u Hrvatskoj, Ante Bašića.  Bašić je okupio kvalitetan tim trenera i krenio sa Coerver pričom na području metropole, te napravio temelje cijele ove priče koja daje odlične rezultate i pozitivne kritike kod igrača, trenera i roditelja. S vremenom se pozitivna priča proširila, te  su početkom ove godine otvorene četiri nove Coerver Akademije u Splitu, Varaždinu, Osijeku i Zadru. Također, po cijeloj Hrvatskoj se organiziraju se Coerver ljetni kampovi koji svake godine primaju sve veći broj polaznika."

Kako ste vi došli do njega i što vas je privuklo točno?

"Pregledavajući internet zamijetio sam Coerver treninge, te mi se dopao takav pristup rada u kojem igrači cijeli trening imaju loptu u nogama, te kroz igru rješavaju različite nogometne zahtjeve. Naknadno,  stupio sam u kontakt sa Antom Bašićem, odradili smo edukaciju u Zagrebu i tako je sve krenulo. Također, spomenuo bih Marija Kutlešića i Ivana Tustonjića, diplomirane kineziologe i trenere Coerver Akademije Split koji su sa mnom od početka, od same ideje do realizacije i bez čijeg strpljenja i rada ovo ništa ne bi bilo moguće."

Postoji li neka škola, tečaj za dobiti licenciju za coerver trenera?

"U Zagrebu se svake godine vrše razne edukacije sa poznatim stranim i domaćim predavačima na kojima se može dobiti potrebno znanje i službena Coerver licencija. Svrha edukacije je pomoći profesionalnim i amaterskim trenerima da planiraju i provode efektivnije treninge sa svojim igračima i momčadima. Treneri dobivaju  savjete o tome kako da poboljšaju svoje trenersko umijeće koje znanjem prenose na igrače."

Kakav je interes nogometaša? Je li to za sve uzraste, za mlade, isključivo seniore ili nešto treće?

"Coerver djeluje kao globalni program. Primjerice, samo u Japanu je otvoreno preko 100 nogometnih akademija.  Coerver metode su nadogradnja djeci koja već treniraju u svojim klubovima, školama nogometa. U Hrvatskoj, Coerver akademije su namijenjene djeci od 7-15 godina. Na treninzima se radi sa 12 djece po treningu, kako bi se svakom igraču moglo pristupiti što kvalitetnije.  Zagreb  je napravio još jedan korak dalje otvaranjem tzv. Centra  izvrsnosti u kojem se radi u grupama do šest djece što rezultira još većoj posvećenosti i individualizaciji svakog igrača. Što se tiče rada sa seniorima, naši treneri surađivali su s Rudešom i Kustošijom tako da se Coerver može primijeniti  i na profesionalnim razinama u seniorskom nogometu."

Cropix

Je li coervercoaching budućnost nogometa?

"Svima je vidljivo kako nogomet iz dana u dana sve više napreduje . Ogromno vrijeme i pažnja se  posvećuju organizaciji samog treninga,analizi protivnika u sva četiri momenta nogometne igre, te je nemoguće da nogomet, kao i nogometne metode učenja ne napreduju uz sve te fanatične trenere koji ne spavaju mirno dok ne pronađu  pravo rješenje za određene situacije u samoj igri. Coerver metoda pokušava sve te situacije iz igre primijeniti na treningu. Ideja je da igrač ima što više takvih ponavljanja unutar samoga treninga, te da stekne samopouzdanje s loptom u nogama koje će mu za vrijeme utakmice itekako poslužiti. Primjera radi, jedan od uvodnih dijelova Coerver treninga sastoji se od tzv. Ball masteryja ili kontrole baluna, kako to vole reći ovdje u Splitu. Djeca u tom dijelu treninga ostvare bezbroj dodira s loptom sa svim dijelovima stopala pod različitim kutovima, čime znatno poboljšavaju svoju izvedbu u daljnjem dijelu treninga. Samim tim, dijete nesvjesno sebi u glavi slaže jedan obični motoričko-tehnički zadatak u jednu cjelinu koju će kasnije upotrebljavati  na samoj utakmici.  U Coerver curicculumu nalazi se više od vježbi Ball Masteryja koje su sistematizirane od lakših prema težima. Sa stopostotnom sigurnošću ne želim tvrditi da je nešto apsolutno ispravno ili neispravno, ali mogu izraziti vlastito mišljenje - da igrači koji se obučavaju kroz naše Akademije imaju itekako čvrste temelje za daljnji napredak i uspjeh u nogometu."

Na čemu je najveći naglasak u coervercoachingu?

"Od 1984. ciljevi CoerverCoachinga su: razvijanje vještih, samopouzdanih i kreativnih igrača, učiniti nogomet zabavnim za treniranje i igranje. Također, učiti sportskom ponašanju i poštivanju drugih, vrednovati pobjedu, ali ne više od ponašanja i izvedbe te pružiti sigurnu sredinu svima pogodnu za učenje.  Spomenuo bih i Coerver piramidu razvoja na kojoj se temelji razvoja igrača."

Hoće li i može li i taj način treniranja još evoluirati ili je to nekakav vrhunac treninga koji postoji? Možete li mi malo pobliže objasniti Coerver piramidu razvoja igrača?

"Kao što sam već spomenuo, s napretkom nogometne igre napreduju i nogometne metode, te načini rada koji povećavaju uspješnost u samoj igri . Isto tako, i Coerver  svake godine radi nadogradnju svog curicculuma nekim novim vježbama i elementima . U našoj filozofiji, kontrola lopte je osnova razvoja svakog igrača i postaje ključna za napredak kroz Coerver piramidu. Piramidu ne treba promatrati kao ljestve gdje jedna razina mora biti u potpunosti savladana da bi se prešlo na drugu. Umjesto toga, svaki korak je sastavni dio onog drugoga i igračev napredak postiže se tako što se njegova tehnika poboljšava na svakoj razini.
Postoji šest blokova Coerver piramide razvoja:
    1. Ball mastery - jedan igrač, jedna lopta. Ponavljajuće vježbe kontrole lopte sa obje noge.
    2. Primanje i dodavanje - vježbe i igre za poboljšanje prvog dodira i poticanje točnog i kreativnog dodavanja.
    3. Potezi (1v1)- vježbe i igre koje uče individualnim potezima koji dobivaju utakmice i služe stvaranju prostora protiv dobro postavljenih obrana.
    4. Brzina - vježbe i igre za poboljšanje agilnosti, ubrzanja i snage sa i bez lopte
    5. Završnica - vježbe i igre koje poboljšavaju tehniku i potiču instinktivnu igru u blizini gola.
    6. Grupni napad - vježbe i igre koje poboljšavaju igru u manjim grupama s naglaskom na brzim protunapadima."

Postoji li suradnja s klubovima? Jesu li klubovi zainteresirani za ovakav oblik rada?

"Mnogi nacionalni nogometni savezi uključili su ovu metodu u razvojne programe svojih mladih nogometaša poput Njemačke, Francuske i Japana, kao i neki od najvećih svjetskih klubova - Bayern, Arsenal, Manchester City, Benfica... Suosnivač Coervera Alfred Galustian bio je instruktor Arsenalove akademije u vrijeme Arsenea Wengera, što itekako govori o popularnosti i učinkovitosti ove metode. U Hrvatskoj imamo mnogo partnerskih klubova kojima dajemo pristup našem curicculumu, te zajedno s njihovim trenerima održavamo razne edukacije i podršku za planiranje treninga kroz cijelu sezonu."

Vi djelujete u Splitu, kakav je odnos s Hajdukom?

"Tako je, Akademija djeluje u Splitu nepunih pola godine tako da smo mi u Splitu još nešto novo. Potrebno je uložiti veliki trud i zalaganje, kako na terenu tako i van njega, da jedan ovakav projekt zaživi i na kraju bude uspješan. Na meni i mojim trenerima je da svaki dan nadopunjujemo znanje koje smo stekli tijekom studiranja i edukacija te ga kvalitetno primijenimo u radu s djecom, a naravno da bi bili počašćeni kada bismo u budućnosti uspjeli ostvariti suradnju na određenim područjima s najvećim hrvatskim nogometnim klubom."

Nekakva poruka za kraj, kako se prijaviti u Akademiju, kada opet startate s radom?

"Coerver Akademija Split ponovno starta s radom nakon ljetne stanke, u rujnu te ovim putem pozivam nove članove da nam se pridruže. Na službenoj CoerverCoaching  stranici se možete prijaviti putem linka u najbližu Coerver akademiju u Zagrebu,Varaždinu, Osijeku, Zadru i Splitu. U međuvremenu, treneri naše Akademije u suradnji s generalnim direktorom Antom Bašićem održat će ljetni nogometni kamp na otoku Hvaru (12.-14. kolovoza) kako bismo djeci s otoka i njihovim trenerima približili Coerver metodu rada. Nadam se da se vidimo u što većem broju", zaključio je Toni Volarević.

nogomet

100posto sport izdvojeno

revolucija

Toni Volarević

Mario Kutlešić

Ivan Tustonjić

coervercoaching

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter