KOŠARKAŠKA STVARNOST

Ostvaruju se crne slutnje: Nova, desetkovana Hrvatska u kvalifikacije krenula porazom u Nizozemskoj


Toni Horvat
24.11.2017.22:05
Ostvaruju se crne slutnje: Nova, desetkovana Hrvatska u kvalifikacije krenula porazom u Nizozemskoj
Reuters

sažeto

Bez 10-15 igrača koji bi u idealnim okolnostima u njoj imala mjesta, hrvatska košarkaška reprezentacija izgubila je 68-61 od Nizozemske na početku kvalifikacija za SP


Toni Horvat
24.11.2017.22:05

Hrvatska košarkaška reprezentacija bez igrača iz NBA i Eurolige krenula je u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019. porazom u Nizozemskoj 68-61.

Iako u ravnopravnim okolnostima hrvatska i nizozemska košarka naoko ne bi trebale ni u istu rečenicu, treba uzeti u obzir da su domaćini praktički neokrnjeni izostancima, a naš novi izbornik Ivica Skelin prije četiri dana je prvi put okupio ovu dvanaesteoricu, od kojih rijetki uopće imaju reprezentativnog iskustva, a i oni su dosad bili mahom epizodisti. A i kompletna Hrvatska istu je ovu Nizozemsku prije dvije godine na Eurobasketu u Zagrebu svladala jedva šest razlike.

Zato je razumljivo što su naši igrači u utakmicu ušli "tvrdo", uplašeno, te što im je trebalo više od pet minuta za prve poene, a do te trice Filipa Krušlina Nizozemci su ih već ubacili osam. Imali su domaćini i 11 razlike u završnici prvog poluvremena, koje je Hrvatska završila serijom 9-0.

Ovako neuigrani, prvi put okupljeni, a bez značajne individualne kvalitete koja bi činila razliku protiv atletski jačih Nizozemaca, naši igrači dugo su se tražili. Skelin je pronašao samo Krušlina i Željka Šakića, a nominalno prvo hrvatsko ime Miro Bilan previše je težio neučinkovitim atrakcijama.

Nizozemce je pak strašno išao šut, pogodili su neke nevjerojatne trice, ali naši igrači pomogli su naivnim pogreškama i neobjašnjivim promašajima. Iako je Hrvatska povela 54-50, previše je tu bilo nervoze za privođenje utakmice kraju, domaćini su u završnici pogodili što je trebalo, a odlični Šakić promašio je ključnu tricu koja bi našoj reprezentaciji dala puno bolju šansu za pobjedu. Borbenosti je bilo, ali ne i dovoljno pojedinačne kvalitete koja bi nadomjestila neuigranost.

Šakić je bio najbolji hrvatski igrač s 24 koša i šest skokova, Krušlin je zabio 19 uz pet skokova, a nitko više nije imao dvoznamenkasti učinak. Najefikasniji Nizozemac bio je Franke s 24 koša.

Već u petak u Zagreb, u Draženov dom, u 18 sati dolazi Italija. Puno jače ime, ali također značajno oslabljena.

U skupini je još i Rumunjska, a u iduću fazu će tri od četiri reprezentacije. Za posljednja dva kola Skelinu će biti dostupni svi igrači, ali i do tada treba uloviti što više pobjeda jer se bodovi prenose u drugi krug.

Ako se Hrvatska ne plasira na SP u Kini, automatski neće ni na Olimpijske igre 2020., pa bi joj prvo iduće veliko natjecanje bio tek Eurobasket za četiri godine.

hrvatska košarkaška reprezentacija

Nizozemska

Ivica Skelin

Filip Krušlin

SP 2019.

Željko Šakić

Podijeli članak