SUDAČKI TRANSFER

Otišao Arapima za dvostruko veću plaću, ali odbio kineske milijune


Toni Horvat
17.02.2017.16:55
Otišao Arapima za dvostruko veću plaću, ali odbio kineske milijune
Reuters

sažeto

Mark Clattenburg lani je sudio finala FA kupa, Lige prvaka i Eura u Francuskoj. Odsad će raditi u Saudijskoj Arabiji...


Toni Horvat
17.02.2017.16:55

Nakon što je najpoznatiji britanski i ponajbolji svjetski nogometni sudac Mark Clattenburg (41) objavio da napušta otočki nogomet i odlazi u Saudijsku Arabiju, engleski su mediji otkrili da je imao dvostruko više razloga za odlazak nego za ostanak.

Naime, kao šef sudačke organizacije u Saudijskoj Arabiji Clattenburg bi trebao zarađivati 500.000 funti (585.000 eura) na godinu, odnosno dvostruko više nego što je dobivao na staroj gaži. Međutim, istovremeno je pokazao da nije sve u novcu jer je navodno odbio ponudu iz Kine da kao običan sudac zarađuje nevjerojatnih milijun funti (1,17 mil. €) na godinu.

Clattenburg je prošle sezone ostvario svojevrsni sudački hat-trick. Sudio je finale engleskog FA kupa, Lige prvaka i Eura u Francuskoj. No puno je cjenjeniji izvan granica domovine nego u njoj. Prvo, odavno ga prati glas navijača Manchester Uniteda, a drugo, još ga proganja incident iz 2012. kad su ga ondašnji igrači Chelseaja Juan Mata i John Obi Mikel optužili da im se obraćao rasističkim rječnikom. Iako je oslobođen optužbi, više ništa nije bilo isto.

"Mark je smatrao da ga nitko nije podržao nakon toga, svi su ga ostavili da visi. Njegov odlazak težak je udarac za engleski nogomet. Premier liga izgubila je najboljeg svjetskog suca", rekao je bivši šef engleske sudačke organizacije Keith Hackett.

Podijeli članak