HRVATSKA KRALJICA SPRINTA

Ozljede i pehovi Andrei Ivančević su 'odgodile' karijeru, pa sad trči protiv desetljeće mlađih cura: 'Pametno radim i mogu biti još bolja'


Toni Horvat
04.09.2018.08:00
Ozljede i pehovi Andrei Ivančević su 'odgodile' karijeru, pa sad trči protiv desetljeće mlađih cura: 'Pametno radim i mogu biti još bolja'
Marko Todorov / CROPIX

sažeto

Naša olimpijka jedna je od zvijezdi Hanžeka i odličan primjer kako se i u tridesetima može ostvariti izvrsna karijera


Toni Horvat
04.09.2018.08:00

Jedna od najvećih domaćih zvijezda ovogodišnjeg atletskog mitinga u Zagrebu je Andrea Ivančević, preponašica čiju su karijeru prožele ozljede, a na veliku scenu stupila je tek nakon što je već zagazila u tridesete.

"Svega je bilo, puknuća kvadricepsa, stražnjih loža, aduktora, operacija koljena, lomljenje prsta, puknuće ciste u koljenu... Tko će se svega sjetiti? Drukčija bi mi sigurno karijera bila da nije bilo svih tih ozljeda. Ali ne smatram se pehisticom, ozljede su sastavni dio sporta, netko ih ima više, netko manje. Mislim da sam unatoč njima postigla dobre rezultate i napravila neke stvari koje nitko u hrvatskom sprintu nije", rekla nam je Andrea uoči nastupa na Hanžeku, svojem omiljenome mitingu.

Zaista, Andrea nije samo hrvatska rekorderka u četiri discipline, nego i jedina Hrvatica koja je trčala 100 m s preponama ispod 13 sekundi (12,88) i jedina ispod osam sekundi na 60 m s preponama u dvorani (7,91). Drži i najbolje nacionalne rezultate svih vremena i u čistom sprintu, na 100, odnosno 60 metara, ali kao preponašica može se nositi s najboljima i to je disciplina u kojoj nastupa na najvećim svjetskim natjecanjima. Najbolji joj je rezultat četvrto mjesto s dvoranskog SP-a u Portlandu 2016.

Jaki Franja / CROPIX

Ta i prethodna godina bile su joj najsupješnije u karijeri, no nije ih okrunila kako je željela. A bila je samo nekoliko koraka od finala Svjetskog prvenstva u Pekingu na otvorenom, ali je zapela na pretposljednjoj preponi i pala. Njene suze obišle su svijet, pa i danas priznaje da joj je to najtužniji trenutak karijere, ali i ozljeda koja je prekinula to uspješno razdoblje.

"Pred OI u Riju sam se ozlijedila na prvom natjecanju u sezoni, pukla mi je cista u koljenu. Tu sam izgubila šest tjedana i nisam molga trenirati, što mi je jako žao jer sam bila u strašno dobroj formi, baš sam bila jako spremna. Otišla sam u Rio i trčala na razini osobnog rekorda, ali daleko je to bilo od onoga za što sam bila spremna prije ozljede."

Šteta što nije bila na razini očekivanoj prvenstveno od same sebe, ali Olimpijske igre su, dakako, nešto posebno.

Srdjan Vrancic / CROPIX

"Bila sam zadovoljna s obzirom na situaciju, ali ne i s obzirom na mogućnosti. Ipak, Olimpijske igre su naljepši trenutak karijere, sanjala sam ih kao mala, kao i svaki sportaš. Osim toga, najdraži trenuci su mi bili kad sam prvi put otrčala 100 s preporana ispod 13 sekundi u Mađarskoj 2015. i četvrto mjesto iz Portlanda."

Prošlu godinu skoro je cijelu propustila zbog ozljeda, prvo stražnje lože, a onda je prije samog odlaska na dvoranski EP u Beogradu nogom udarila u kofer koji je pakirala i slomila prst, zbog čega je propao ostatak sezone. Ove godine se vratila, opet je brza, iako je na EP-u u Glasgowu zapela u polufinalu, no sezonu želi završiti u velikom stilu na Hanžeku.

"To mi je najdraže natjecanje, posebno je trčati pred domaćom publikom, na svojem stadionu, posebne su to emocije. Konkurencija je opaka, svake godine dovedu najbolje preponašice, ali bolje je trčati u jakoj konkurenciji, jer što su cure brže, i mene povuku za bolji rezultat."

Marko Todorov / CROPIX

Tu su zlatna i brončana s nedavnog EP-a Elvira Herman i Cindy Roleder, ali i neuništiva Amerikanka Dawn Harper-Nelson, jedina među najbržih 100 na svijetu koja je starija od naše Andree, koja je nedavno napunila 34 godine.

"Ne razmišljam o godinama, važno mi je kako se ja osjećam. Da, drukčije je trenirati s 20 ili 30, tijelo se dulje oporavlja, ali trener prati moje stanje, pametno treniramo i još mogu napredovati. Nemam problema s tim što su ostale cure mlađe, meni su se događale ozljede, promjene trenera, niz okolnosti zašto se nisam ranije probila. Sprinterice nemaju neki vijek, svaka je sportašica individualna, važno je koliko tko ima volje i kako se osjeća i kakav je u glavi."

atletika

ozljede

Hanžekovićev memorijal

Andrea Ivančević

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter