VLADO LISJAK

'Pamtim kako sam švercao kulen i kobasice u Los Angeles, ali i slike opljačkanog stana kojeg sam dobio na poklon nakon što sam osvojio olimpijsko zlato'


Vjekoslav Paun
01.09.2019.08:00
'Pamtim kako sam švercao kulen i kobasice u Los Angeles, ali i slike opljačkanog stana kojeg sam dobio na poklon nakon što sam osvojio olimpijsko zlato'
Cropix

sažeto

RETROVIZOR: U našoj tradicionalnoj nedjeljnoj rubrici "Gdje si legendo" gost nam je osvajač olimpijskog zlata iz Los Angelesa 1984. godine u hrvanju...


Vjekoslav Paun
01.09.2019.08:00

U rubrici Retrovizor svakog tjedna podsjećat ćemo vas na naše najčitanije tekstove, reportaže i intervjue koje je redakcija 100posto napravila u proteklom razdoblju. Intervju je objavljen u listopadu 2018. godine...

Potražili smo ga preko Saveza, ali tog dana izašao je nešto ranije iz ureda.

"Javit će se kada se vrati od automehaničara!"

I danas, kao 56-godišnjak, ostao je vezan uz hrvanje, sport koji ga je lansirao u zvijezde početkom osamdesetih. Sa samo 22 godine bio je senzacija Olimpijskih igara u Los Angelesu, otputovao je tamo da bi "vodu nosio" kolegama, no na povratku su ga dočekale - "fanfare".

Vlado Lisjak prošao je sve faze, od natjecatelja, do izbornika, a danas je direktor reprezentacija. Radni ured mu je tradicionalno na Pešćenici, tamo se bavi "uzgojem" novih klinaca koji dolaze.

Cropix

"Što je s autom? Ma ništa, redovni servis!"., reći će Lisjak.

Što danas radi legenda hrvatskog i svjetskog hrvanja?

"Evo me u uredu Hrvatskog hrvačkog saveza, tamo gdje sam svih ovih desetljeća. Bio sam izbornik, danas sam direktor reprezentacija. Kancelarija je zamijenila strunjaču", nasmijat će se.

Gdje je danas hrvanje u odnosu na vaša vremena, jeste li zadovoljni vašim nasljednicima?

"Mogu reći da sam zadovoljan, jako dobro kotiramo, imamo iznimne rezultate zadnjih godina. Sve teškoće smo prebrodili, prvo je bio rat, pa loše stanje u klubovima, danas smo se nekako stabilizirali i vide se rezultati.", reći će Vlado.

Prije 34 godine ostvario je san svih sportaša kada je kao 22-godišnjak šokirao svjetskog prvaka kojeg je "tuširao" na strunjači, uzeo olimpijsko - zlato. Kako ste slavili tada tu medalju, u Americi, ali i po povratku u Hrvatsku, odnosno tadašnju Jugoslaviju?

Wikipedia

"Pa još u Los Angelesu je bilo svečano, u tadašnjem paviljonu naše bivše države okupljali su se naši sportaši i prijatelji i čestitalo se na sve strane, ali nije to bilo nešto previše, jer su natjecanja trajala. Prava fešta bila je na povratku!", rekao je Lisjak i prevrtio po sjećanjima:

"Lijepo je bilo vidjeti cijelu Petrinju na nogama, taj svečani doček. Uistinu sam se iznimno osjećao tih dana, kao bog, haha".

Tada političari svašta obećaju, kako se to razvilo u vašem slučaju?

"Pa ja moram priznati da ja nisam bio prevaren. Meni su obećali stan i bome godinu dana kasnije sam ga dobio. Obećane novčane nagrade također su ispunili, tako da nisam bio zakinut u niti jednom pogledu", objasnio je Lisjak.

Vezano uz Olimpijske igre u Los Angelesu pamti se i jedna anegdota, mladi Lisjak imao je posebnu ulogu u "švercanju"...

Cropix

"Ja sam imao poseban zadatak, naravno, jer sam bio najmlađi od svih sudionika koji su putovali na Igre. Meni su uvalili sve te silne kobasice, kulene od Gavrilovića i ja sam morao raditi "slalom" po dolasku u Ameriku, izbjegavati policajce i carinike ne bi li prošvercao sve to meso u Ameriku", otkrio je Lisjak.

Scene sa dočeka u Petrinji nikad mu neće izblijedjeti, ali nažalost sadašnjost u tom gradu nije niti iz bliza iz vremena sredinom osamdesetih...

"Pa evo i danas živim u Petrinji, svaki dan putujem autom na posao. Totalno se sve promijenilo, naravno rat je za sve kriv. Petrinja je bila okupirana, razorena, ljudi su se iselili i više to nije onaj grad koji je bio. Isto tako sada se mladi zbog posla iseljavaju i sve je dosta pusto u odnosu na dosta desetljeća prije. Stan u ratu? Pa da, bio je razoren, mog je pogodila granata. A i opljačkan naravno. No ja sam se svejedno tamo vratio."

Kako vi gledate na tu situaciju da su prosječni nogometaši u HNL-u daleko plaćeniji od olimpijskih pobjednika u hrvanju?

"Nogomet je generalno gledajući zapravo biznis, to više nije samo sport. Hrvanje pripada skupini neprofitabilnih sportova gdje pojedinci desetljećina ulažu sebe ne bi li ostvarili rezultat, a zapravo u isto vrijeme riskiraju pitanje vlastite egzistencije, jer im hrvanje samo po sebi neće riješiti taj problem. Ali tako je u svim tim malim sportovima, ljubav nas vodi, a i nismo svi talentirani za nogomet. A i postoje sredine, kao što je recimo bila Petrinja, gdje je hrvanje bio prvi sport. Tamo su se svi dječaci prvo hrvali, pa su onda birali neke druge sportove", rekao je Vlado.

Cropix

Naknada za sportu izvrsnost, odnosno "sportska mirovina", na neki način talentiranim šampionima, pa i iz hrvanja, omugućava lakše treniranje i fokusiranje na strunjače?

"To je izvrstan potez za sve te sjajne ljude, nositelje medalja, da im se u kasnijoj dobi ne oduzima poštovanje, dostojanstvo", izjavio je Lisjak.

Tko su vaši novi klinci, tko su oni koji bi možda mogli jednom vašim stopama?

"Svaka generacija donosi neke nove klinci, ali s ponosom mogu reći da imamo nasljednike braće Žugaj. Izdvojio bih Ivana Hukleka, Dominika Etlingera, Antonija Kamenjaševića, očekujemo dosta sjajnih vijesti od njih.", rekao je Lisjak.

Ima li problema u financijama, odnosno je li se dogodi da nema sredstava za natjecanja?

"Pa me se gotovo isključivo financiramo od sredstava Hrvatskog olimpijskog odbora, nešto dobijemo i od sponzora, naravno da su nešto bolja sredstva u slučaju boljih rezultata, ali mogu reći da smo generalno zadovoljni. Nije bilo nikad da nismo mogli otići negdje ili tako nešto", objasnio je bivši olimpijski pobjednik.

Cropix

Sanja li trenutak da će konačno netko osvojiti medalju u hrvanju nakon njega?

"Ha, pa uvijek smo tu negdje blizu. Pa i na Olimpijskim igrama u Brazilu gdje je naš Božo Starčević pobijedio ruskog predstavnika i trebao se boriti u finalu, ali džaba nama naš jako dobar renome koji imamo u sudačkim krugovima, kada je jedan Rus na ključnoj poziciji u toj sudačkoj hijerarhiji, da se borio protiv nekog drugog hrvača sigurno bi slavili njegovu medalju prije dvije godine", rekao je Lisjak na kraju.

Odradit će svoj posao do kraja u uredu, a onda će opet, kao svaki dan, upaliti auto i krenuti put Petrinje. Odbio se iseliti iz gradića svoje mladosti, ostao je vjeran sredini koja se ratom, ali i uznapredovalim iseljavanjem, totalno promijenila...

Cropix

Gdje si legendo

hrvanje

Vlado Lisjak

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter