ZAGREPČANIN IMA REVOLUCIONARNI SUSTAV

Pekao je zanat u NBA ligi i Milanu, a sad priprema rukometaše za Euro: 'Kad prvi put krenemo s jogom, zbunjeno me gledaju, ali na kraju su prezadovoljni'


Toni Horvat
23.10.2018.08:00
Pekao je zanat u NBA ligi i Milanu, a sad priprema rukometaše za Euro: 'Kad prvi put krenemo s jogom, zbunjeno me gledaju, ali na kraju su prezadovoljni'
privatna arhiva

sažeto

Igor Blažinčić (39), kondicijski trener PPD Zagreba i rukometne reprezentacije, sukreator je Progressive sustava za rad sa sportašima


Toni Horvat
23.10.2018.08:00

Toni Kukoč promijenio je četiri NBA kluba, Žan Tabak također, ali na tom popisu je i još jedan Hrvat za kojeg vjerojatno niste čuli. Igor Blažinčić. Dobro, taj 39-godišnji Zagrepčanin nije igrao, ali je sakupljao i razmjenjivao znanja o kondicijskoj pripremi sportaša, a osim u NBA klubovima učio je u trening-centru Milana i još nekolicine nogometnih i košarkaških klubova. Ovog je tjedna s rukometnom reprezentacijom, koju je Lino Červar okupio za utakmice sa Švicarskom i Belgijom u kvalifikacijama za Euro 2020.

Blažinčić je svoja bogata iskustva objedinio s još bogatijima svoje poslovne i životne partnerice Mirele Anić, s kojom je u zajedničkom studiju Body&Mind osmislio revolucionarni sustav "Progressive" za kondicijsku pripremu. Radio je s KK Zagrebom u njegovoj najslavnijoj eri, udario temelje karijerama Darija Šarića i Marija Hezonje, individualno radio s brojnim hrvatskim poznatim sportašima, a od ove godine je u rukometu.

"Poslao sam mail Lakersima, rekao da sam kondicijski trener hrvatske kadetske reprezentacije i pitao mogu li doći na obzervacije. Odgovorili su mi da slobodno dođem. Bio sam tamo mjesec dana na treninzima s Philom Jacksonom i Kobeom Bryantom, prvi put vidio kako to stvarno izgleda, prava priprema u pravom klubu s pravim sustavom", prisjetio se Blažinčić 2005. godine i prvih iskustava s ponajvećom sportskom mašinerijeom na svijetu. Kasnije je posjećivao Toronto Raptorse na preporuku Nevena Spahije, pa Indiana Pacerse kao privatni trener Damjana Rudeža, te Atlanta Hawkse dok je Spahija tamo bio pomoćni trener.

privatna arhiva

"U Torontu mi je Alex McKechnie potpuno promijenio paradigmu vezanu za core treninge. On je Kanađanin kojeg su svojedobno preporučili Shaquilleu O'Nealu zbog problema s trbušnim zidom koji je dugo vukao, on mu ga je sredio u tri mjeseca i Shaq je te sezone postao MVP. Doveo ga je sa sobom u Lakerse, a onda su ga angažirali u Torontu da im posloži gradske klubove u svim profesionalnim sportovima."

U Milanellu ga je ugostio Dario Šimić, tamo su ga fascinirale tehnološke mogućnosti.

"Tada sam prvi put vidio traku za trčanje bez gravitacije, na kojoj nema otpora podloge. Općenito, tada je Milan imao aparaturu kakva je valjda samo još NASA imala, zato mi nisu jasni njihovi loši rezultati zadnjih godina, ali i to pokazuje da igrača ne stvara aparat, nego trener", kaže Igor.

Mnogi u mladosti sanjaju o sportskoj ili trenerskoj karijeri, ali o životu kondicijskog trenera? Kako je sve počelo?

privatna arhiva

"U petom osnovne sam počeo s košarkom, u kojoj su korijeni priče o ovome što sam danas. Uvijek me to zanimalo, pa sam iz Amerike nabavljao programe za skočnost i slično, Škola me nije zanimala, samo košarka, a onda sam dosta kasno, s 22 godine, upisao kineziološki fakultet i sve se promijenilo. Zaljubio sam se u to i odlučio da se time želim baviti. Već na prvog godini zamolio sam dugogodišnjeg prijatelja Luku Milanovića (današnji kondicijski trener nogometne reprezentacije, op.a.) da mi nađe klub u kojem bih bio pomoćni trener i tako sam počeo surađivati s KK Fortunom iz Zaprešića."

Mjesec dana kasnije paralelno je počeo raditi s kadetima KK Zagreba, a skoro je dogurao do muške juniorske, a zatim i ženske seniorske košarkaške reprezentacije. Sa seniorima KK Zagreba radio je u njihove dvije najslavnije sezone - kad su osvojili jedini naslov prvaka te godinu kasnije, kad su igrali Euroligu i obranili Kup Kreše Ćosića.

"Kao i svugdje, uveo sam inovacije. Kad sam prvi put u zagrijavanje uveo elemente joge i rekao im da ćemo raditi Pozdrav suncu, trebali ste vidjeti kako su me gledali, a posebno je zanimljivo bilo vidjeti facu Nikše Prkačina. Ali prihvatili su naposljetku moje metode jer su se dobro osjećali", prisjetio se Blažinčić, koji ipak zasluge za najveći uspjeh u povijesti "mrava" ne pripisuje sebi, nego i vrhunskim igračima te ostatku stožera. Ipak, s radošću ističe:

privatna arhiva

"Klub je dosta loše startao u sezonu, a nakon mog dolaska nanizao je desetak pobjeda. Počeli su raditi po malo drukčijem programu, koji je bio dosta individualiziran, napravljen samo za njih, a svaki je igrač imao i prevencijski individualni trening koji je radio shodno sa svojim sposobnostima i problemima. Ima od toga desetak godina, a u svijetu se po klubovima počelo primjenjivati prije neke tri godine."

Nakon dvije godine sa Zagrebom, došao je u Cibonu, u stožer Nevena Spahije, te postavio temelje za kasnije senzacionalno osvajanje ABA lige, Otišao je brzo, zajedno sa smijenjenim Spahijom, ali vodio je ljetne pripreme.

"U Pacersima su mi rekli da su maknuli svojeg učitelja joge jer moraš znati da nije primjenjiva na svih, nego mora biti individualizirana za spektar sportaša s kojima radiš. Recimo, Jerel Blassingame nije mogao ništa, on je valjda najnefleksibilniji sportaš ikad, ali njega onda ne forsiraš jer ti daje nešto drugo na terenu. Bitno je prilagođavati sebe ekipi, a ne obratno, pratiti koliko da, koliko ne."

privatna arhiva

Te se jeseni 2013., odlaskom iz Cibone, razočarao time kako stvari funkcioniraju u hrvatskom sportu, pa se odlučio maknuti iz njega i vratio se pripremi profesionalnoga kolektiva tek ovog ožujka, kad se priključio stožeru rukometaša PPD Zagreba.

"To je već sasvim druga priča u odnosu na sve prošle. ovo su najviši svjetski standardi. Provodimo 'Progressive' sustav koji smo Mirela Anić i ja razvili u našem studiju Body&Mind. kakav nema nitko u svijetu. Implementirali smo velik broj metoda rada na stabilnosti, jogu, pilates, kondicijske pripreme, mentalne treninge, sva znanja iz Mirelinih 20 i mojih 15-ak godina iskustva te napravili inteligentan sustav koji se temelji na dijagnostici. S njim postižemo izvrsne rezultate."

I kako su "zagrebaši" reagirali na inovacije?

"Već smo s nekima od njih radili individualno u studiju, pa kad smo došli, već smo imali podršku stožernih igrača, Štrleka, Cindrića i Karačića. Ali svi su reagirali super jer kad s nekim radiš pošteno, iskreno i inteligentno, oni to znaju prepoznati."

privatna arhiva

Kompletna dijagnostika, na temelju koje se radi program za svakog sportaša, traje 2-3 sata. Nakon toga je u stalnom kontaktu s njima kako bi im liječnički karton uvijek bio ažuran i timu Body&Minda omogućio savršen program rada za svakog od njih. To će dobro doći i rukometašima na idućim pripremama za veliko natjecanje, a i pomoći igračima da budu otporniji na ozljede i tijekom klupske sezone.

No iako su za Igorom zavidni uspjesi u fizičkoj pripremi sportaša, ne treba zaboraviti na drugu polovicu naziva studija Body&Mind - um. Iako se prvenstveno radi o mentalnoj pripremi, Blažinčić je posebno ponosan na to kako je utjecao na mladog Marija Hezonju, dok je još bio klinjo u KK Zagrebu.

"Volim čitati, pa sam počeo donositi knjige igračima, Šariću, Hezonji, Prostranu, Bubalu... I Hezonji se jedna jako svidjela, ne sjećam se točno koja, ali neki šaljivi science fiction. Svaki put kad se čujemo kaže mi da nešto čita i to mi je najdraži uspjeh u životu, što je Hezonja zbog mene počeo čitati."

NBA

hrvatska rukometna reprezentacija

joga

kondicijski trener

Igor Blažinčić

Body&Mind

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter