Borba za preživljavanje

Planetarno popularne zvijezde s 9-10 godina riskirale život i tukle se za 10-ak kuna po borbi, a jednu je otrovao vlastiti trener!?


Dejan Šmehil
18.08.2019.17:00
Planetarno popularne zvijezde s 9-10 godina riskirale život i tukle se za 10-ak kuna po borbi, a jednu je otrovao vlastiti trener!?
Getty

sažeto

Dva tajlandska boksača, svjetski prvaci u Muay Thaiju, otkrili su šokantnu istinu oko svojih početaka u borilačkom svijetu


Dejan Šmehil
18.08.2019.17:00

Svijet borilačkih vještina je brutalan, krvav i nemilosrdan. Zapravo i više nego što mislite. Nevjerojatnu priču o tome ispričale su dvije planetarno popularne zvijezde Muay Thaija, Tajlanđani Sagetdao Petpaiyathai i Dejdamrong Sor Amnuaysirichoke koji su na put od trnja do zvijezda pošli već sa 9-10 godina!?

Borili se za 10-15 kuna po borbi i to sve kako bi pomogli svojim obiteljima da se prehrane. Njih dvojica su naposljetku uspjeli i postali svjetski prvaci, ali koliko njih je zapelo negdje putem, samo Bog zna...

Petpaiyathaija je majka preklinjala da ne ulazi u ring kao 10-godišnjak, ali za njega nije bilo dvojbe.

"Počeo sam se boriti s 10 godina jer je mojoj obitelji trebao novac. Bio sam svaki put prilično uplašen na zagrijavanju, ali čim sam ušao u ring, taj osjećaj je nestao", prisjeća se Petpaiyathai i dodaje:

Getty

"Od početka karijere trpio sam strašne napore no za mene je to samo bio način da prehranim obitelj, ali i da postanem profesionalan Muay Thai borac."

Petpaiyathai je praktički riskirao život kao dijete, a sve to za smiješne novce.

"Za prvu borbu sam dobio oko 100 bahta (oko 2 funte, odnosno 15-ak kuna, nap. a.), ali sam nastavio boriti se i svakom borbom novac je bio sve veći."

Getty

A onda ga je njegova 'momčad' prodala jednoj drugoj u Bangkok. I to za pišljive 2.5 funte (oko 20 kuna).

Amnuaysirichoke je bio još mlađi kad je krenuo, imao je samo devet godina, a za prvu je borbu dobio 1.5 funtu, što je 10-ak kuna!

"No, osjetio sam sreću što mogu pomoći obitelji jer su moji roditelji putovali kilometrima na posao da bi nas mogli prehraniti. Ja sam se počeo boriti iz dva razloga – jer sam obožavao gledati Muay Thai i drugo, jer sam želio pomoći obitelji u teškoj situaciji."

Naravno da uz takve ilegalne borbe nezaobilazni su i mutni likovi koji pokušavaju zaraditi na kladionici. Pa je tako Petpaiyathaija otrovao vlastiti trener! Zbog kladionice.

Getty

"Išao sam u restoran jesti ribu, dva dana prije borbe. Jedan od mojih trenera stavio je otrov u to moje jelo!"

No, Petpaiyathai je i takav uspio pobijediti, a trener je ostao bez 50.000 funti dobitka!

"Trebao je novac u tom trenutku i nije ga imao. No za mene je sve to skupa bilo jako bolno. Nikad nisam mogao zamisliti da bi netko koga volim i kome vjerujem išao napraviti mi takvo nešto."

borilačke vještine

muay thai

borilački sportovi

Sagetdao Petpaiyathai

Dejdamrong Sor Amnuaysirichoke

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter