Žele se približiti Dinamu

'Pokojni Poklepović je dobro rekao da ne možeš od dreka napraviti pitu, moramo napraviti doselekciju da bismo bili konkurentni'


Slaven Knežević
15.08.2019.08:00
'Pokojni Poklepović je dobro rekao da ne možeš od dreka napraviti pitu, moramo napraviti doselekciju da bismo bili konkurentni'
Vladimir Balagović

sažeto

NK Rudeš se priprema za povratak u 1. HNL, a žele se osigurati i za budućnost pa su doveli pravo pojačanje na čelo juniorske ekipe


Slaven Knežević
15.08.2019.08:00

Rudeš je brzo ispao iz 1. HNL u koju se još brže želi vratiti. Klub sa zapadnog dijela Zagreba najavljuje povratak među elitu već od iduće sezone, a promjene koje su nastupile unutar samog kluba pokazuju da im je cilj i dugoročno podizanje kvalitete.

Početkom srpnja Rudeš se na svojim službenim stranicama pohvalio kako je Vladimir Balagović novi trener juniora. To je dobra vijest za juniore s obzirom na to da je Balagović prošle sezone u klubu radio kao pomoćni trener seniora.

Vladimir Balagović

"Prošlu polusezonu sam bio pomoćnik Tomislavu Ivkoviću u seniorskoj momčadi. Razlika u radu sa seniorima i juniorima naravno postoji, prvenstveno zato što je riječ o mladim i razvojnim igračima. Međutim, mi smo i u seniorima imali vrlo mladu momčad i isto tako radili na njihovom razvoju. Moj rad s juniorima će biti baziran prije svega na njihovom nogometnom obrazovanju. Bit će tu jako puno tehničkih i taktičkih treninga, jako puno situacijskih dijelova, razvoj njihovih motoričkih sposobnosti, na tome će se naš rad bazirati", rekao nam je Balagović u uvodu razgovora.

Kako je uopće došlo do toga da iz seniora pređete u juniore?

"Gospodin Zorica je zadužen za aktivnosti u nogometnoj školi Rudeša, a on je prošle godine bio naslonjen i na prvu momčad pa smo dosta komunicirali. Prepoznao je neku moju kvalitetu i znanja koja imam i ponudio mi je posao prvog trenera prvih juniora koji se natječu u 1. HNL. Prihvatio sam ponudu jer mi se to čini kao dosta ambiciozan projekt. Cilj nam je imati mirniju sezonu o odnosu na protekle i biti stabilan prvoligaš. Uz to, želim razvijati igrače koji bi se mogli danas, sutra naći u prvoj ekipi i postati seniorski igrači Rudeša."

Vladimir Balagović

Tomislav Ivković je poznat po tome da voli raditi s mladim igračima. Koliko Vam je rad s njim pomogao u pripremi za današnji posao?

"U svakom slučaju mi je jako puno pomogao i jako puno stvari sam naučio. Jako dugo sam trener i radio sam i na nižim nivoima. Krenuo sam, kako se kaže, s livada i iz blata, a došao sam do toga da sam u zadnje četiri godine surađivao s gospodinom Ivkovićem. Bio sam mu prvi pomoćnik i uz njega jako puno naučio", kaže Balagović pa dodaje:

"On ima jako veliko iskustvo i kao nogometaš. Branio je na visokom nivou i bio reprezentativac bivše države. Puno smo komunicirali i danas puno komuniciramo i sva ta njegova iskustva sam si ja polagano slagao u glavi. Neke stvari sam promijenio, neke sam ostavio svoje. Jako puno sam naučio od njega i danas smo u odličnim odnosima. Mislim da on i ja imamo jako slična razmišljanja i zato i jesmo tako dugo surađivali, a nadam se da ćemo i u budućnosti surađivati."

Dinamova škola je među najboljima u Europi. Hoćete li kopirati njihov model i koliko se Rudeš može približiti njima?

"Dinamo već dugi niz godina u svojoj nogometnoj školi radi stvarno velike stvari i to ne samo na nivou Hrvatske, već i na nivou Europe. Imaju prepoznatljiv stil, vrlo dobre trenere i eksperte koji vode tu školu. Svi mi želimo težiti tome da se koliko toliko približimo njihovoj školi. Tu ima jako puno faktora. Nisu to samo nogometne stvari, tu je i infrastruktura, uvjeti, razne edukacije što oni sve imaju", kaže nam Balagović pa dodaje:

"U nogometu velika riba jede malu i po defaultu najtalentiraniji klinci završe u najjačim školama, a najjača od njih je Dinamova. Protiv toga se ne možemo boriti, ali ni ne trebamo. Meni je normalno i logično da najtalentiraniji i najperspektivniji dječaci završe u tim školama. Rado bih ovdje spomenuo Lokomotivinu školu u kojoj sam radio četiri godine i iz koje imam jako lijepa iskustva. Oni su se, po meni, najbliže približili Dinamu."

Vladimir Balagović

Ta iskustva sigurno će Vam pomoći i u Rudešu...

"Apsolutno, iz Lokomotivine škole vučem jako puno iskustva. Vidio sam kako je škola posložena i kako funkcionira. Rezultati njihove škole pokazuju kako se radi. Juniori su im konstantno u vrhu, bili su i prvaci Hrvatske i nastupali u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Pioniri su s trenerom Dacerom prošlo prvenstvo superiorno osvojili s ne znam koliko bodova ispred Dinama, Hajduka, Rijeke i Osijeka koje su isto tako vrhunske škole. To je top pet najjačih škola u Hrvatskoj koje rade vrhunski posao", kaže Balagović pa nastavlja:

"Meni je stalno na pameti rečenica pokojnog trenera Poklepovića koji nam je bio predavač na akademiji pa nam je u jednom trenutku rekao: 'Dico moja, od govna pitu nećete napraviti'. To možda malo ružno zvuči, ali to je to. Dinamo pokupi najtalentiranije, Lokomotiva, Hajduk, Rijeka, Osijek i njima je puno lakši rad. Kvaliteta je kod njih koncentrirana i s tom djecom je jako lijepo raditi. To se vidi iz dana u dan, iz treninga u trening kako oni napreduju."

Kakvi su planovi Rudeša po pitanju škole?

"Planiramo se podići na stepenicu više u našem radu da budemo konkurentni svim tim jakim klubovima i njihovim školama. Želimo biti stabilni prvoligaš što se tiče juniorske ekipe i da iz naše škole izlaze kvalitetni i perspektivni igrači za našu prvu momčad koja ima ambicije, iduće ili one godine iza, vratiti se u prvu ligu."

Vladimir Balagović

Kakvo je trenutno stanje u juniorskoj momčadi?

"Ne mogu reći da ih još poznajem u detalje, ali ono što znam iz razgovora s trenerima koji su ih vodili prije mene jest da moramo napraviti jednu doselekciju. To je već u procesu. Želimo se pojačati i napraviti jednu bazu konkurentnih dečki koji će se onda izboriti za svoju poziciju unutar ekipe. Doselekcija nam je svakako potrebna, a ona je potrebna i u mlađim kategorijama od juniora."

Juniori su zapravo na korak do seniorskog nogometa i, iako izgleda jednostavno, u tom prijelazu se dosta njih pogubi. Kako ih pripremiti za seniorski nogomet?

"Nekada se govorilo da je najteži prijelaz igrača iz limača u mlađe pionire jer su s manjeg prelazili na veći teren i to im je bio veliki šok. No, mislim da je danas najteži prijelaz i najveći šok odlazak iz juniora u seniore. Tu je sve puno brže, puno jače i puno čvršće i jako je bitno kako će se oni prilagoditi tom drugačijem nogometu", kaže Balagović pa dodaje:

"Jako je važno kako će se njima postavljati zahtjevi kroz treninge. Govorim o onim talentiranim igračima, njih nekoliko koji bi trebali iz juniora prijeći u seniore i tu igrati nekakvu dobru ulogu. Oni bi zadnju godinu već trebali raditi na seniorskom nivou. Morali bi raditi puno brže i puno čvršće kako bi se lakše adaptirali. Mladi igrači koji uđu u seniore zapravo tek na onim drugim pripremam koje prođu sa seniorima prodišu. Prve pripreme su za njih koma. Strgani su, utučeni, ne mogu se pomaknuti ni razmišljati. To je taj umor na koji nisu navikli. Već nakon zimskih priprema im je sve lakše."

Vladimir Balagović

Vjerojatno se teško prilagoditi i na potpuno novu ekipu u kojoj su svi stariji, a neke si i gledao na televiziji i već su 'zvijezde'... Sigurno to nije lako za mlade igrače.

"Apsolutno, apsolutno... Tu je vrlo bitna uloga trenera. To je sjajno radio trener Ivković koji ima tu karakternu crtu. Na primjer sjećam se kada smo malog Dolčeka koji je prešao iz Slaven Belupa u Hajduk priključili seniorskoj ekipi, kada je počeo trenirati s nama i odigravati prijateljske utakmice. Kad je ulazio u igru Ivković mu je rekao: 'Mali, uzmi loptu, sve ih prođi i zabij gol!'. Znači, nikakve prevelike zadatke mu nije dao i opterećenja. Kad je ušao u treninge i utakmice i malo se prilagodio, počeli su mu se davati i neki lakši zadaci, a onda i neki taktički zadaci koje bi trebao raditi kao igrač prve lige."

Dakle, trebalo bi ih postepeno uvoditi u seniorski nogomet...

"Ma da, on kad ulazi u igru još gleda di su tata i mama, tko ga gleda s tribine, drhti sav, noge mu se tresu... To je normalna stvar. Osim toga, dođeš na pravog stopera ili pravog beka pa te prepili na pola, a to ti je u juniorima sve prolazilo. To je sigurno najveći šok, taj prijelaz iz juniora u seniore", zaključio je Balagović.

Vladimir Balagović

nogomet

100posto sport izdvojeno

NK Rudeš

2. HNL

juniori

Vladimir Balagović

škola nogometa

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter