Emotivac na klupi

Poznati hrvatski trener rastura s Interom: 'Hrvatski klubovi su na nikad nižim granama, a jedna je stvar poražavajuća...'


Dejan Šmehil
13.08.2019.08:00
Poznati hrvatski trener rastura s Interom: 'Hrvatski klubovi su na nikad nižim granama, a jedna je stvar poražavajuća...'
Cropix

sažeto

Aramis Naglić osvojio je dva naslova prvaka s Interom iz Bratislave, a pred njegovim je klubom vrlo zahtjevna sezona


Dejan Šmehil
13.08.2019.08:00

Stara narodna kaže da je treća sreća, ali Aramis Naglić je 'imao sreće' i prvi i drugi put kad je sjeo na klupi Intera iz Bratislave. U oba navrata je, naime, uzeo naslov prvaka sa slovačkim klubom. Naravno, 'sreću' smo stavili pod navodnike jer je ovdje ipak božica Fortuna ne igra ulogu nego znanje.

Ili možda ipak nešto treće? Pitali smo stoga Naglića, u čemu je kvaka? Očito da donese prevagu svaki put kad sjedne na klupu aktualnog slovačkog prvaka.

Uljudno se nasmijao na konstataciju o tome da je prevaga, pa onda u ozbiljnom tonu odgovorio:

"Oba puta sam došao u sličnoj situaciji, kad je trebalo nešto promijeniti, kad je trebalo pokrenuti momčad. Mislim da sam dovoljno dobro pročitao i detektirao dobre i loše stvari koje su postojale unutar svlačionice po mom dolasku i dobio sam zaista puno od momčadi. Kako u mom prvom mandatu, tako i u ovom drugom. Ostvarili smo dobar rezultat, a vidjet ćemo kako će biti ove sezone. Znam samo da će biti teško i komplicirano."

Dobar rezultat? Možda je to malo i eufemizam. Zadnja dva od četiri naslova prvaka Intera imaju Naglićev potpis, a onaj prvi je osvojen nakon 17 godina čekanja! Spominjete da će biti komplicirano, pa kakve su onda ambicije u novoj sezoni?

Luka Gerlanc / CROPIX

"Ambicije su, kao i svake sezone, najviše. Inter je klub koji želi titule svake godine! A kad sam rekao da će biti komplicirano, mislio sam prvenstveno na činjenicu da je u odnosu na prošlu sezonu jedna razlika. Nakon dugo godina Slovaci izlaze u Europu. U kvalifikacije za Fibinu Ligu prvaka. S tim da nam je zajamčen Fiba Europe Cup. Imat ćemo jako puno posla uz ove europske utakmice. Naime, prvenstvo se igra srijeda-subota, dodajte tome i eurodvoboje i to je jako gust raspored! Specifičnost je i ta što nam pet reprezentativaca igra pretkvalifikacije za Europsko prvenstvo. Tako da bi tek 24. ili 25. kolovoza trebali biti kompletni, a prva utakmica kvalifikacija za Ligu prvaka je već 17. rujna. Trebat će sve to jako mudro uskladiti."

Na koliko vi imate dogovorenu suradnju sa Slovacima?

"Ova sezona."

A kakvu momčad imate za novu sezonu? Je li bilo puno promjena, je li vaš sunarodnjak Jasmin Perković još tamo kao igrač?

"Ne, Perković je prihvatio ponudu s Islanda, no došao je mlad, potentan Slovak s Marylanda. U odnosu na prošlu sezonu imamo drugog playa i combo beka, umjesto ta dva Amerikanca, došla su nova dva. Angažirali smo i Ihringa koji je igrao u Osijeku prošlu sezonu, a vidjet ćemo hoće li ispuniti kriterije europske razine košarke i ono što ja tražim od njega."

Kakva je uopće košarka u Slovačkoj, koliko su oni iza hrvatske lige?

"Mislim da nisu uopće! Prve 3-4 momčadi slovačke lige su u rangu hrvatskih prvoligaša. Po proračunu čak u gornjem dijelu hrvatske lige! Smjestio bih ih između ABA ligaša i boljih domaćih, rang jednoga Splita recimo. Prievidza, Komarno, Levice... Sve su to ozbiljni klubovi. A u Slovačkoj je i veliki broj Amerikanaca što diže kvalitetu."

Niksa Stipanicev / CROPIX

A kakav je život u Slovačkoj? Ima li nešto da vas je iznenadilo, oduševilo? Vi ste sad po drugi put tamo u ulozi trenera pa sigurno imate neke dojmove koje možete podijeliti s nama.

"Bio sam davno i kao igrač u Slovačkoj. I mogu reći da sam svjedok visokog rasta standarda posljednjih godina. Bratislava kao grad strašno napreduje! Standard im je vrlo visok i, nažalost, mora konstatirati da preskaču i nas. U moje ranije vrijeme, bili smo daleko ispred njih. Više nismo... I to nešto govori."

Jeste probali možda njihov nacionalni specijalitet korbačike?

"Jesam ha-ha. Njihova kuhinja je specifična. Ne može se mjeriti s našom mediteranskom, koja je daleko kvalitetnija, ali kad ste tako u nekoj zemlji, naravno da želite kušati i domaću hranu."

Pretpostavljam da tamošnji navijači ne doživljavaju sport, napose košarku, tako emotivno, kao recimo u Zadru Tornado? Koliko je onda lakše ili čak možda teže raditi?

"Recimo da je lakše raditi, ali ja sam pobornik velike emocije. I mislim da emocija i nosi čovjeka, igrača, trenera... Atmosfere u dvoranama dosta su dobre, gledanost košarke je prilično velika, ali nije to zadarski ili balkanski način navijanja. Dosta je mirnije..."

Luka Gerlanc / CROPIX

I sami kažete da ste trener emotivac, pa kakav pristup imate prema momčadi? Strogi ste ili ipak dečki imaju malo slobode?

"Upravo kao što sam i rekao, za mene je važna kemija u svlačionici i to je bitan preduvjet dobrog rezultata. Naravno, uz nezaobilazne trenerske i tehničke poslove. Ma kod mene je to jednostavno, ja tražim sve od igrača, jer im i dajem sve. Ali isto tako, i uzmem sve ako ne postoji iskrenost ili zalaganje, želja za žrtvovanjem za momčad."

Trener ste već više od 10 godina, što vas je privuklo?

"Dugo sam se mislio hoću li krenuti tim putem. Prvi angažman sam imao u Kvarneru u sezoni 2006./07., ali kao sportski direktor. Tada sam razmišljao preuzeti momčad, no izgledalo bi to ružno da sportski direktor preuzme trenersku palicu. Pa iako sam bio svjestan da je to kompliciran posao, adrenalin i ljubav prema košarci su me naposljetku povukli u tom smjeru."

Pa kao jedan košarkaški fanatik, kako gledate na situaciju u hrvatskoj košarci? Već godinama stanje nije bajno. Što vidite kao ključan problem?

"Mislim da se u priču oko problema hrvatske košarke mora krenuti od financija. One su ključ, a neriješen način financiranja sporta kod nas doveo je klubove na niske grane. Mi više ne možemo stati s Poljacima i Mađarima u istu rečenicu. Čak i Slovaci imaju isto visoke proračune. Nemojmo zaboraviti da se mladi razvijaju u kvalitetnim sredinama, treba im minutaža, ali nije rješenje mladom igraču dati puno minuta u slabom klubu. On mora igrati u jakim klubovima s kvalitetnim suigračima. Zašto hrvatska košarka ne ostvaruje uspjehe? Odgovor na to pitanje nemam, ali činjenica je da je sustav financiranja katastrofalan. Česi i Mađari ulažu u omladinske pogone i mlade. Kod nas to ne postoji, sve ide na teret i pleća HKS-a ili pojedinaca, a to nije onda lako odrađivati. U redu, napravljeni su određeni koraci, stvorena ta jedinstvena kadetska liga, vodi se briga i o mladim reprezentacijama, ali trebat će vremena da se stvari pokrenu. Treba osmisliti, a onda i poštovati sustav koji će izbaciti mlade u orbitu. I ništa od toga ne ide bez kvalitetnih premijerligaških klubova. Dovoljno je reći da nemamo nijednu momčad u Europi. Poražavajuće je to..."

Jure Miskovic / CROPIX

Imate li vi ambicije danas-sutra biti izbornik?

"O tome je iluzorno govoriti, Hrvatska ima odličnog izbornika sada. Mršić ozbiljno radi, prilično ozbiljno se toga uhvatio. Inače, za trenera je izbornički poziv vrhunac. Kad bi se o tome i razgovaralo, u kontekstu mene, bio bih sretan, ali to je neka daleka budućnost. Sad sam u Interu. Idemo sezonu po sezonu...", zaključio je Naglić.

košarka

100posto sport izdvojeno

Aramis Naglić

Inter Bratislava

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter