Morski vuk postao je svjetski prvak

Preživio je nesreću s čamcem, susret s morskim psom: 'Mislio sam da su nogometaši precijenjeni, ali nešto je u Rusiji promijenilo moje mišljenje!'


Vjekoslav Paun
15.09.2018.14:00
Preživio je nesreću s čamcem, susret s morskim psom: 'Mislio sam da su nogometaši precijenjeni, ali nešto je u Rusiji promijenilo moje mišljenje!'
Enrico Marotti

sažeto

Enrico Marotti jučer je postao svjetski prvak u jedrenju na dasci u slalomu. Razgovarali smo tim povodom, ali i otišli u neke druge teme...


Vjekoslav Paun
15.09.2018.14:00

Krenuo je za snovima i nije pogriješio. Dovoljno je napisati - profesionalni windsurfer u Hrvatskoj. Taj vološćanski surfer, prekaljeni morski vuk, kako mu tepaju, startao je s lokalnim pobjedama, nedugo potom došao je i europski naslov, a od jučer se okitio i naslovom - svjetskog prvaka u slalomu...

Enrico Marotti

Tiho, pomalo na "stražnja vrata", uputio se Enrico Marotti u Dansku na Svjetsko prvenstvo i tamo dočekao rezultat karijere.

"Bilo je jako puno teških trenutaka, ali svi se oni naplate kad na red dođu lijepi. A ovo je svakako jedan od njih. Pamtim prvi naslov prvaka Hrvatske 2009. godine, prvi međunarodni podium, pa kad sam bio treći junior u Europi, a zatim naravno kad sam postao europski prvak 2014. godine. I ovo je sad vrhunac!", rekao nam je Enrico dok je već lagano započeo s feštom.

Godinama je bio jedini profesionalac, no u Hrvatskoj ih je sada dvoje. Uz njega tu je i Luka Mratović.

"Tako je, ja živim od windsurfinga i to mi je na neki način posao, a ujedno i najveća ljubav u životu. Nisam zaposlen nigdje, samo windsurfing.", reći će pobjednik Svjetskog prvenstva u jedrenju na dasci u najzahtjevnijoj disciplini.

Trenirali ste na raznim destinacijama u svijetu, možda da izdvojite neke lokacije koje pamtite, koje su posebne?

"Dosta često ne vidimo i ne primjećujemo gdje živimo. Obožavam i Bol na Braču, prekrasan je. Imamo prekrasnu obalu i stvarno se rijetko tko može mjeriti s nama i ponuditi te prirodne ljepote koje mi imamo. Od svjetskih lokacija istaknuo bi i Lago di Gardu koja mi je također prekrasna, te otok Maui na Havajima.".

Enrico Marotti

U karijeri se susretao s raznim izazovima. Jedva je preživio nesreću s čamcem, a imao je incident s - opasnom životinjom.

"Pa bilo je i takvih situacija, susreo sam se jednom s morskim psom i nije bilo niti malo ugodno. Što se gumenjaka tiče, da bilo je to prije šest godina kada sam sam sebe skoro pregazio. Vidjeli smo valove od katamarana i odlučili so skočiti na te valove. Gumenjak je letio kao lud, ja sam odletio u zrak, prevrnuo se čamac, ja sam završio ispod njega, slomio sam sva rebra, ali dobro, naučio sam dosta iz te priče."

U ugovoru je imao klauzulu u kojoj je pisalo da ne smije voziti motor.

"Haha, sada to više nemam jer sam prodao sve motore! Stvarno volim motore i dok sam bio mlađi imao sam ih nekoliko. To je znao i direktor moje momčadi pa se na neki način htio osigurati. Tada sam prodao sve motore i investirao sav novac u perajice za windsurf.", otkrio je Enrico.

Koliko stoji vaša oprema, tj. koliko treba uložiti u opremu u ovome trenutku da bi bili konkurentni među svjetskim profesionalcima?

"Oprema za početnika i da se netko nauči prve windsurf korake ne bi trebala biti skuplja od 800 eura, polovna, naravno. Oprema profesionalca za jednu sezonu stoji negdje oko 40.000 eura.", rekao je profesionalni hrvatski windsurfer i dodao:

Enrico Marotti

"Budući da su svi profesionalci tvornički vozači, kao što sam i ja, to nam sponzoriraju odnosno daju tvornice.".

Nikad neće dostići slavu nogometaša, čak niti ako uzme "olimpijsko zlato".

"Ma gledajte ne zanima me slava, ja samo volim jedriti i uživam u jedrenju. Ne smeta mi što je to mali sport. Takav je i ja ga kao takvog volim. A iskreno mislim da nogomet nije precijenjen. Nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji pročitao sam članak gdje su objavili razgovor s direktorom jedne aplikacije koja mjeri pregled podataka na internetu. Ispostavilo se da dnevno strani mediji Hrvatsku spomenu oko 2000 puta. Nakon polufinala s Engleskom strani mediji spomenuli su Hrvatsku 271.000 puta. To su ogromne količine ljudi koji prate taj sport i očito se nekom isplati plaćati te silne milijune za dobre igrače kako bi ostvarili vrhunski rezultat", rekao je i dodao:

"Ja sam prije isto mislio da su precijenjeni ali onda su mi te brojke malo razjasnile situaciju."

Enrico Marotti

Osvojio je svjetski naslov, a sada ima i novi cilj.

"Jednog dana volio bih biti na krovu Svjetskog kupa. To je sljedeća velika stvar koju želim!".

Možda windsurferi nisu nogometaši, ali "daskaši" su također popularni kod pripadnica suprotnog spola. Dakle, kakav je omjer fanova na jednog od dvojice hrvatskih profesionalca?

"Moje srce je zauzeto, imam stvarno super curu ali omjer nije mali, hahahaha!", zaključio je Enrico Marotti.

U Danskoj je ispisao novo poglavlje u svojoj mladoj karijeri, slijede novi izazovi za prekaljenog morskog vuka...

Enrico Marotti

Enrico Marotti

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter