Hrvatska perjanica u Ligi prvaka

Profesorica biologije i kemije 'rastura' u muškom svijetu: 'Prijetili su da će mi 'riješiti' auto, bilo je svega, ali bila sam na EP i sad mogu umrijeti!'


Dejan Šmehil
16.08.2019.08:00
Profesorica biologije i kemije 'rastura' u muškom svijetu: 'Prijetili su da će mi 'riješiti' auto, bilo je svega, ali bila sam na EP i sad mogu umrijeti!'
OŠ Mikleuš, icv.hr

sažeto

Barbara Vidović Volenik ponajbolja je hrvatska sutkinja i u srijedu se vratila iz Crne Gore gdje je dijelila pravdu na turniru Lige prvaka


Dejan Šmehil
16.08.2019.08:00

Pokušali smo do nje doći u srijedu, ali teta s govornog automata nam je poručila da korisnik nije dostupan. Odmah nam je prošlo kroz glavu – pa naravno da nije, sigurno se vraća s turnira ženske Lige prvaka iz Crne Gore. I tako je i bilo. Barbara Vidović Volenik bila je pomoćni sudac na utakmicama igranima u Budvi od 7. do 13. kolovoza. U srijedu se vraćala doma u Viroviticu, a jučer nam se spremno javila na telefon.

I već na prvu, po glasu, moglo se zaključiti koliko je sretna što je bila dio te priče. Čestitali smo joj na 'nastupu' na elitnom natjecanju, ali i na onom nedavnom, na Europskom prvenstvu do 19 godina za žene. Je li bilo treme uoči tih velikih i važnih utakmica?

"Ma nije bilo treme, dosta sam ja iskusna po pitanju suđenja. Već dugo sudim. I nikakva trema nego veliki užitak! Pošto je napokon došlo vrijeme za mojih pet minuta", veselo nam je objasnila Barbara.

icv.hr

Možete li nam malo opisati što prolazi kroz glavu dok se sudi takve utakmice? Mislite li – Bože, samo da ne pogriješim.

"Meni ne! Usredotočen si na utakmicu, ne razmišljaš da ćeš raditi greške. Jednostavno, moraš biti 100 posto unutra i ne možeš razmišljati o ničem drugom osim o onom što se događa na terenu. A prioritet je opustiti se i uživati. Onda je i manja šansa da ćeš pogriješiti. Što se mene tiče, kad sam saznala da ću suditi te utakmice, bilo je: "To, napokon!" Volim utakmice gdje ima publike, gušt je suditi", ističe naša ugledna sutkinja.

A kako je uopće došlo do poziva? Čime se takav jedan poziv zasluži?

"Dobrim ocjenama! Dosta vremena sam mahala našim sutkinjama, dobivala sam dobre ocjene. A Uefa ima svoju komisiju koja to prati i eto..."
Koju ligu inače sudite u Hrvatskoj?

"Treću HNL. Sad je Sjever, prije je bila Istok."

Hm, čim je to spomenula, prošlo nam je kroz glavu da onda sigurno sudi i klubu iz našeg mjesta koji igra tu ligu. I čim smo spomenuli da smo iz Jelisavca, odmah je Barbara rekla – Vihor. I ispričala zanimljivu anegdotu.

icv.hr

"Bila sam ja suditi u Jelisavcu proljetos. I nisu domaći gledatelji baš bili nešto zadovoljni našim suđenjem pa su govorili da će 'riješiti' automobil kojim smo došli. A ja sam im rekla: "Nemojte, molim vas, ja vozim, ne glavni sudac ha-ha."

Naravno, njoj i kolegama se nije dogodilo ništa. A kad smo već kod muških kolega, bude li zavidnih komentara ili pogleda?

"Ma ne! Zbilja su kolege korektni, barem ovi s kojima ja sudim. Nisu zavidni, gledaju na nas žene kao ravnopravne. U biti, meni puno puta bude žao što oni nisu uspjeli doživjeti ono što sam ja. I da, daju često savjete, naročiti ovi s viših lista."

A jeste li imali kad kakvu neugodnu situaciju s igračima?

"U početku je bilo svega, ali s vremenom, oni to prihvate i dosta su korektni. Stvarno ne mogu reći, ne znam kad sam zadnji put doživjela neko negativno iskustvo."

Kako to da ste se uopće odlučili za suđenje, nije baš da ima puno žena u tom fahu?

"Kod mene je to zaista bilo sasvim slučajno. Rodom sam iz Velikog Rastovca, pa smo išli na malonogometni zimski turnir u obližnju Orahovicu. Došao je i ŽNK Osijek i mi smo igrali s njima. Ja nikad nisam igrala nogomet, ali na tom turniru sam nastupila. I kako sam bila prilično žestoka, sudac me odmah isključio. On inače prodaje mjesečne karte i kad sam došla na šalter, rekla sam mu: "Svatko može biti sudac." A on je meni uzvratio: "Ako može biti svatko, hajde ti pokušaj." I pokušala sam he-he."

icv.hr

I od pokušaja postala ugledna europska sutkinja. Eto što vam je život. A može li se od suđenja živjeti ili se bavite još nečim?

"U našoj zemlji se ne može živjeti od suđenja. Ljudi misle da su ne znam koliko velike naknade za suđenje, ali u trećoj ligi je to 300 kuna. Tako da, radim u školi. Profesorica sam biologije i kemije."

Kako obitelj, muž gledaju na vaš posao u nogometu?

"Navikli su ha-ha."

U pozadini su se, cijelo vrijeme razgovara, čuli dječji ženski glasovi. Cure su bile sretne što se mama vratila doma nakon što je nije bilo 10-ak dana. One se još nisu navikle da mama mora ići tamo negdje daleko...

"Da, čujete ove moje cure, vise stalno na meni otkako sam se vratila. Nadoknađuju što me nije bilo."

OŠ Mikleuš

Već ste odradili nekoliko većih natjecanja. Kakve su vam ambicije, koje natjecanje biste voljeli suditi? Neko europsko ili svjetsko prvenstvo možda?

"Ne razmišljam uopće o tome! Ja sam već s ovim zadovoljna! Bitno mi bilo otići na EP, bila sam sad u Škotskoj. I to je to, sad mogu i umrijeti ha-ha."

Pa nemojte još, mladi ste ha-ha. I sigurni smo da je još puno velikih utakmica pred vama. A koja je najveća dosad koju ste sudili?

"Prije dvije godine, u Češkoj - osmina finala Lige prvaka. A i prošle godine u Njemačkoj na prijateljskoj utakmici Njemačke i Italije je bilo odlično! Misliš si, prijateljska utakmica, ali bilo je jako puno ljudi. I baš je bio užitak suditi."

Vi ste pomoćna sutkinja, možete li postati glavna danas-sutra?

"Ne, kad počinješ suditi moraš se opredijeliti. I ja sam odabrala biti pomoćna sutkinja."

Znači tako to ide. A preporučujete li drugim djevojkama da se uhvate zastavice ili zviždaljke?

icv.hr

"Naravno! Dapače. Kad se samo sjetim, kad sam 2002. kretala suditi, u mojoj Virovitičko-podravskoj županiji sam bila samo ja. Sad u 2019. godini, ima nas 14 cura koje sudimo. Veliki je to uspjeh za našu malu županiju."

A uz ovakve suce kao što je Barbara, ne sumnjamo da će tih uspjeha biti još.

nogomet

Liga prvaka

suđenje

ženski nogomet

Barbara Vidović Volenik

pomoćna sutkinja

ženski sudac

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter