Mandžo postaje počasni građanin Broda

Profesorica otkrila: 'Mario je imao trojku iz tjelesnog, a ja sam mu rekla neka se prihvati škole jer se ne rađa svaki dan Ivica Olić'


Slaven Knežević
13.07.2018.08:00
Profesorica otkrila: 'Mario je imao trojku iz tjelesnog, a ja sam mu rekla neka se prihvati škole jer se ne rađa svaki dan Ivica Olić'
Getty Images

sažeto

Super Mario donosi nam toliko veselja kao nogometaš, a da se ne bavi time postavljao bi pločice. Saznali smo kakav je bio u srednjoj školi


Slaven Knežević
13.07.2018.08:00

Mario Mandžukić svojim je golom protiv Engleske uveo Hrvatsku u povijesno finale svjetskog prvenstva i tako nas još jednom razveselio. Da nije nogometaš Mario bi bio keramičar i vjerojatno postavljao pločice, a mi smo odlučili nazvati njegovu srednju školu i provjeriti kakav je bio u školskim danima. 

"Je, istina je, Mario je kod nas išao u školu i jako smo ponosni na sve njegove uspjehe", javila nam se ravnateljica Obrtničke škole u Slavonskom Brodu Anita Holub i dodala:

"Mandžukić je stvarno puno napravio za Slavonski Brod i našu školu. Ne mogu Vam niti opisati koliko smo ponosni na njega, danas smo mislili ići i sa službenom čestitkom, a evo reći ću Vam i jednu ekskluzivu: gradsko vijeće grada Slavonskog Broda donosi odluku da ga proglasi počasnim građaninom! O Mandžukiću stvarno s ponosom pričaju svi njegovi predavači. Jako smo sretni zbog njega, posebno mi Brođani. On stalno ističe to svoje podrijetlo što ste vidjeli i u polufinalu. Sretni smo naravno zbog cijele reprezentacije, a posebno zbog njega. Prirastao nam je srcu", rekla nam je ljubazna ravnateljica pa nas uputila na profesoricu Katicu Raić Stojanović koja je Mandži predavala sve strukovne predmete.

U nekim od prijašnjih članaka objavljenima u medijima o sjajnom Vatrenom pisalo je kako je Mandžo bio nemirno dijete u školskim klupama, te da nije imao dobre ocjene.

"Moje iskustvo je drugačije. Od početka se vidjelo da je on koncentriran na nešto drugo i da mu je nogomet najvažnija stvar, a ove školske obaveze je izvršavao korektno. Bez puno strasti, ali korektno. Moje iskustvo s njim kroz sve te tri godine i maturu je bilo pozitivno. Sve je on to rješavao korektno jer je znao da to treba i mora", rekla je profesorica Raić Stojanović pa nastavila:

"Sjećam se i da je u učionici sa mnom i kolegama uvijek bio korektan, pomalo tvrdoglav, ali stvarno korektan. Nije bio miran, ali znao se s mjerom šaliti. Uvijek je znao kad treba stati i nije prelazio granicu kada to više nije zabavno. Nikada s njim nisam imala problema. Sjećam se jedne zgode s njim. Tamo negdje na kraju, u trećem razredu, nije izvršio nekakvu obavezu i ja sam se malo naljutila i rekla mu: 'Slušaj ti Mario, izvoliš ti završiti to zanimanje, ne rađa se Ivica Olić svaki dan'. Ivica Olić je iz naše županije i u to vrijeme je bio na vrhuncu. Prošlo je par godina i Mario je igrao u reprezentaciji. Baš me demantirao, ali to mi je ostalo kao jedna zanimljiva crtica. Nismo mislili u to vrijeme da će otići tako daleko."

Ipak, Mario nije zamjerio svojoj profesorici, a nekoliko godina nakon škole posjetio je opet stare profesore i počastio ih za Božić.

"Bilo je vrlo lijepo od njega to što je kad je igrao za Dinamo negdje pred Božić došao u školu i nastavnicu Stanić, mene i kolegu Žeravicu počastio. Dobila sam bombonijeru od Mandžukića! Svima nam je donio bombonijere, a kolegi bocu vina. Sjeli smo i porazgovarali. On nam je ispričao kako mu je, a mi smo mu poželjeli sve najbolje. Nakon toga je otišao u zvijezde", rekla je Mandžina profesorica pa dodala:

"Ne znam kako je s drugim članovima reprezentacije, ali Mario je u Brodu omiljen. Vidjeli ste i u polufinalu da je nosio zastavu Hrvatske s natpisom Slavonski Brod. To je sad i više nikad. Ja pamtim i '98 znate. Naprosto te neke njegove geste oduševljavaju. Ostao je jednostavan, ostao je blizak svom gradu, pomaže i Marsoniju iz koje je krenuo, odaziva se na humanitarne akcije. Čak sam negdje pročitala i da ima psa pa je nešto donirao i jednoj udruzi za kućne ljubimce napuštene. Samo, očito i on to ne želi, ali u javnosti to nije toliko poznato. To je onda u narodu još važnije. Nije bitna količina ili iznos neke donacije, već to da se sjetio. To je ono što ga čini omiljenim u našem gradu."

Profesorica Raić Stojanović priznaje da je sada opreznija kada se radi o djeci koja su orijentirana na nogomet, te da im neće govoriti kako se ne rađa svaki dan Mandžukić.

"Moram priznati da sam opreznija, hahaha. No, sad ih motiviramo s Mandžukićem. Svi dečki se bave nekim sportom, uglavnom nogometom, a sad mi Mandžukić služi da im pokažem da se u životu sve može. Postao je pozitivan primjer. Znam im spomenuti da je Mario išao u našu školu i da se može."

Mandžukić je svoje školske obaveze odrađivao korektno, ali sve ih je uvijek odradio. Ipak, bode u oči činjenica da je iz tjelesnog imao ocjenu tri.

"Sjećam se tog tjelesnog. Valjda on i taj njegov talent, sve ono što nam je sada dobro došlo u reprezentaciji, tad je bilo možda prenapredno za tog profesora tjelesnog. Taj profesor je sada u mirovini. Poslije smo ga svi zezali kako nije prepoznao koliki talent mu je bio pred nosom, ali vjerojatno je Mario bio predinamičan za njega. Zapravo, sve ono što bi u nekakvom standardnom okviru bilo mana, to se pokazalo u vrhunskom sportu kao vrlina. Ta njegova tvrdoglavost i upornost. Ono što se u školi smatralo manom, to je zapravo bila vrlina. No, stvarno ne mogu reći ništa loše za njega. Čak i ovo kad sam mu rekla za Olića i obaveze, on je to ispoštivao i odradio ono što smo se dogovorili da mora zbog neke ocjene."

Za kraj, što bi Mandžukić točno bio da nije nogometaš?

"Da Mario nije nogometaš, danas bi postavljao keramičke pločice i kamen. On je keramičar-oblagač. Nedavno sam se čula s jednim koji je s njim išao u razred i koji je ovdje kod nas otvorio obrt. Našalila sam se pa sam mu rekla: 'Zvonimire, ti si radio rukama, a Mario nogama. Napravili ste podjelu posla'. Imao je Mario praktičnu nastavu, ali napravio je samo ono što je trebalo", zaključila je Mandžina profesorica i poželjela Mariju i Hrvatskoj da se u Hrvatsku vrate sa zlatnom medaljom.

nogomet

hrvatska nogometna reprezentacija

SP 2018.

Mario Mandžukić

profesorica

obrtnička škola

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter