Filmska priča mladog veznjaka

Prošle sezone se u 3. HNL borio za ostanak u ligi, a danas je na meti njemačkog diva: 'Lijepo je čuti za interes takvog velikana, nikad ne znate tko gleda utakmicu...'


Slaven Knežević
09.08.2019.08:00
Prošle sezone se u 3. HNL borio za ostanak u ligi, a danas je na meti njemačkog diva: 'Lijepo je čuti za interes takvog velikana, nikad ne znate tko gleda utakmicu...'
Božidar Vukićević / Cropix / Sportske novosti

sažeto

Mladi veznjak RNK Splita mogao bi karijeru nastaviti u redovima njemačkog velikana Hoffenheima


Slaven Knežević
09.08.2019.08:00

Kada smo u travnju ove godine u našoj rubrici Wunderkind ugostili 19-godišnjeg veznjaka RNK Splita Ivana Ćalušića mnogi su prvi puta i čuli za ovog dečka koji je na Parku mladeži prisilno igrao stopera zbog nedostatka igrača u posrnulom splitskom sastavu.

Sa Splitom se borio za ostanak u 3. HNL, no njegov je talent i u takvim uvjetima isplivao na površinu pa su najprije u grad pod Marjanom stigli skauti jednog talijanskog drugoligaša. Ljudi zaduženi za praćenje talenata u Cremoneseu su velikim slovima upisali ime Ivana Ćalušića uz napomenu da je riječ o igraču sa sjajnom tehnikom.

Ivan Ćalušić

Odlazak iz Splita, iz hrvatske treće lige, u talijansku drugu ligu bio bi ogroman pomak za mladog veznjaka, a što tek reći na interes jednog od najvećih klubova u Njemačkoj. Priču su donijele Sportske novosti i ona je stvarno filmska.

Ćalušić je kao mladi talent Splita otišao na pripreme s hrvatskim prvoligašem Slaven Belupom s kojim je bio blizu potpisivanja ugovora, no u Koprivnici su se nećkali jer bi u tom slučaju Splitu morali platiti naknadu za razvoj, a onda se sve otvorilo za mladog veznjaka.

Belupo je igrao protiv Dinama i Hoffenheim je poslao skauta da baci oko na nekoliko igrača iz redova hrvatskog prvaka, a on je svoj boravak u Hrvatskoj malo produžio pa je idući dan svratio na prijateljski susret između Belupa i Koprivnice i imao je što za vidjeti.

Ćalušić je u toj utakmici postigao pogodak i bio jedan od najboljih na terenu, a Hoffenheimov izaslanik je u njemu vidio 'ono nešto'. Uz sve kvalitete, Nijemci bi ga mogli dobiti jako jeftino pa je skaut zadovoljno otišao priopćiti što je vidio svojim šefovima.
Nazvali smo Ivana i pitali ga jesu li iz Hoffenheima u međuvremenu s njim stupili u kontakt i sprema li kofere za Njemačku.

Ivan Ćalušić

"Haha, još sam u Splitu. Nisam upućen u detalje jer moji agenti to sve vode i pregovaraju. Meni su jako malo rekli. Znam da je na utakmici bio skaut Hoffenheima i ja sam zabio gol, ali ne znam u kojoj je to fazi. Ja treniram i nadam se da ću promijeniti sredinu", ipak je malo zatvoren ostao simpatični veznjak iz Solina.

Svojim je igrama iz prošle sezone, kaže, zadovoljan, a one su ga i dovele do talijanskih i njemačkih klubova koji se sada motaju oko njega.

"Zadovoljan sam kako sam odigrao prošlu sezonu, a izgleda da su i drugi klubovi to primijetili. Volio bih napredovati i napraviti iskorak iz treće lige, pa barem da iduće sezone nastupam u drugo i dižem se svake sezone po stepenicu više", kaže Ivan.

Na priče o interesu Talijana i Nijemaca kaže kako je spreman na sve izazove koji su pred njim i uvijek igra kao da je Liga prvaka.

"Ne znam stvarno što je iduće, ali spreman sam na sve. Nikada ne znate tko gleda utakmicu i u čijoj bilježnici možete završiti. Uvijek treba davati sve od sebe i igrati na 100 posto. Naravno da je lijepo čuti za interes takvog jednog velikana kao što je Hoffenheim, ali na meni je da radim i treniram i budem spreman na sve što dođe."

Ivan Ćalušić

U prošlom razgovoru Ćalušić nam je otkrio kako mu je san zaigrati u Liverpoolu, a sada smo ga pitali koju ligu bi odabrao da mora birati između talijanske i njemačke.

"Moj je cilj iz godine u godinu napredovati. Liverpool je san, ali moji ciljevi su dizati se iz godine u godinu i čekati pravu priliku. Želim skupljati iskustvo. Da moram birati između Italije i Njemačke, odabrao bih Njemačku. Učio sam njemački u srednjoj školi, a nekako mi više i odgovara nogomet koji se igra u Bundesligi", zaključio je Ivan.

Čak i da se ne ostvari ovaj transfer iz najluđih filmskih scenarija, pred Ivanom je svijetla budućnost ako nastavi s napornim radom. Sam interes Hoffenheima pokazuje da u njemu ima nešto, a prizemni odgovori da je spreman raditi i ne poletjeti na prvi mig nekog velikana...

nogomet

transfer

100posto sport izdvojeno

RNK Split

Hoffenheim

Ivan Ćalušić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter