ZBOG FINANCIJSKOG FAIR PLAYA

Real uz pomoć Uefe dovodi zamjenu za Ronalda: Idućeg tjedna natjerat će PSG da proda Neymara ili Mbappea?


Toni Horvat
24.08.2018.17:00
Real uz pomoć Uefe dovodi zamjenu za Ronalda: Idućeg tjedna natjerat će PSG da proda Neymara ili Mbappea?
Reuters

sažeto

Odluči li Uefa da je PSG prekršio pravila FFP-a, slijedi kazna koja ovaj put vjerojatno neće biti samo novčana


Toni Horvat
24.08.2018.17:00

Kad je prošlog ljeta doveo Neymara za 222, a Kyliana Mbappea za 145 milijuna eura, PSG je pronašao način da izbjegne kršenje pravila financijskog fair-playa, ali ovog ljeta zbog toga bi mogao izgubiti jednog od njih dvojice.

Neymarovim transferom elegantno su zaobišli pravilo koje kaže da klub ne smije na transfere igrača unutar jedne godine potrošiti više nego što zaradi na njihovim prodajama. Vlasnik kluba, tvrtka Oryx Qatar Sports Investment, sredila je Brazilcu angažman ambasadora SP-a 2022. u Kataru, za novac dovoljan da sam Barceloni isplati ogromnu odštetu, pa tehnički PSG nije potrošio ništa. A s Monacom su Parižani dogovorili jednogodišnju posudbu Mbappea, uz obvezu otkupa za spomenutih 145 milijuna ovog ljeta.

E, pa posudba mu istječe u ponedjeljak, što znači da PSG mora platiti. A ovog je ljeta zasad prodao igrače u vrijednosti od "samo" 65 milijuna.

Reuters

Tako će Uefa idućeg tjedna raspravljati o slučaju PSG-a te u petak objaviti hoće li klub biti kažnjen. Kazna bi mogla biti samo financijska, kao 2014., kad je Uefa pariški klub globila sa 60 milijuna eura. Ali Uefa bi ga mogla i natjerati da proda jednu od svoje dvije najveće zvijezde kako bi sve bilo prema propisima.

Ako se to dogodi, uskače Real Madrid.

"Još početkom ljeta zatražili smo od Uefe da ponovno otvori istragu o PSG-u, ali nisam optimističan jer je dosad uvijek bila blaga prema prekršiteljima FFP-a", rekao je predsjendik La Lige Jabier Tebas.

U Španjolskoj očito nisu sretni jer je jednu od najvećih zvijezda u njihovoj zemlji klub iz druge zemlje dobio bez da se mora pravdati Uefi, za razliku od svih ostalih klubova na svijetu za koje ta pravila vrijede. I ne bi imali ništa protiv Neymarova povratka ili Mbappeova dolaska u Primeru.

Real je zainteresiran za obojicu, i ako Uefa zaista naredi PSG-u da proda nekog od njih, izvjesno je da će baš Madriđani biti ogromni favoriti za njegovo dovođenje, jer nema puno klubova koji mogu isplatiti deveteroznamenkastu odštetu, pogotovo s obzirom na raniji završetak prijelaznog roka u Premier ligi, koji eliminira sve engleske velikane, a da ne govorimo o potrebi Madriđana za novom superzvijezdom nakon odlaska Cristiana Ronalda u Juventus.

Real Madrid

PSG

Neymar

Uefa

Kylian Mbappe

financijski fair-play

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter