Rusija u očima Hrvata

'Ruskinje su prave dame i otvorene su za razgovor, a cijene u trgovinama su gotovo dvostruko niže nego u Hrvatskoj'


Slaven Knežević
12.06.2018.08:00
'Ruskinje su prave dame i otvorene su za razgovor, a cijene u trgovinama su gotovo dvostruko niže nego u Hrvatskoj'
Reuters

sažeto

Miroslav Petković već godinu dana živi u Moskvi, a s nama je podijelio svoje viđenje Rusije i tamošnjeg naroda


Slaven Knežević
12.06.2018.08:00

Bliži nam se Svjetsko prvenstvo u Rusiji i velik broj hrvatskih navijača zaputit će se na tu najveću nogometnu smotru. Iz Moskve nam se javio jedan čitatelj i za 100posto napisao kratki vodič za navijače koji planiraju poharati Rusiju, posebice njen glavni grad. Miroslav Petković proteklih godinu dana živi u Moskvi, a za Ruse ima samo riječi hvale.

"U Rusiji već neko vrijeme vlada nogometna groznica, a za Ruse mogu samo reći da su jako ljubazni. Imaju velike simpatije za Hrvate i sigurno će lijepo ugostiti svakoga tko dođe na SP. Ipak, huligani se neće dobro provesti. Tisuće i tisuće policajaca i vojnika spremno je na bilo kakve nerede ili terorističke prijetnje. Naravno da se morate paziti, ali Rusija će biti najsigurnija zemlja na svijetu. Ni muha im ne može promaknuti. Opasni su i ruski huligani koji su dobro istrenirani. Sjećate se kako su se Englezi proveli s njima u Parizu kada je njih tristotinjak napalo tisuću i pol Engleza. No, naglašavam, policija će biti spremna na to", kaže nam gospodin Petković.

Cijene u Rusiji slične su kao i u Njemačkoj ili drugim europskim zemljama.

"Tko želi ići u restoran moći će si priuštiti dobru hranu. Cijene su slične kao u Njemačkoj. Možete se najesti za 15-ak eura i popiti pivo ili vino za četiri ili pet eura. Kava u Moskvi je oko dva i pol eura, ali u drugim gradovima gdje igra Hrvatska je jeftinije. Mediji ovdje javljaju kako će hoteli i privatni smještaj poskupjeti za vrijeme Mundijala, a može se očekivati i poskupljenje u trgovinama i u kafićima, kao i skuplje taksi usluge."

Ipak, nije sve u Rusiji tako skupo.

"Kutija cigareta stoji euro i pol i niže što je zapravo smiješno. Benzin im je oko četiri i pol kune, a kilogram kruha oko četiri kune. Karta za metro je ispod pet kuna i možete se voziti cijeli dan. Sami metro je fantastičan i ide kroz cijelu Moskvu što je oko 150 kilometara. Željeznica stiže svakih deset sekundi ili prije, a imate i tramvaj, trolejbus i autobuse na raspolaganju. U trgovinama je sve jeftinije za 40 posto u odnosu na Hrvatsku."

Petković je otkrio i najbrži put do Moskve ako se odlučite na put krenuti automobilom.

"Najbliži put za Moskvu je preko Beča, a zatim prema Brnu, Varšavi do granice s Bjelorusijom pa u Brest, Minsk, Smolensk i Moskvu. Od Zagreba je to oko 2.300 kilometara. Kontrola na granici s Rusijom je jako velika, a policija je disciplinirana i uljudna. Zemlja je vrlo čista i uredna, nema grafita i ulice su čiste. Ako idete preko Baltika tamo su ceste vrlo loše i ima jako malo autoceste. U Moskvi će vas većina pustiti da se uključite u promet, ali ima i nabrijanih i njih se morate paziti. Na zebri obavezno stanite pješacima."

Saznali smo i kakve su Ruskinje.

"Žene u Rusiji su vrlo obrazovane, kulturne, lijepo odjevene i našminkane. Nisu bahate i prihvaćaju razgovor, a isto se traži i od muškarca. Ruskinje vole cvijeće. Rusi nas općenito simpatiziraju, ali naša politika je kriva pa dosta gubimo i zatvaramo si puteve do njih. Rusi su ponosan narod i obožavaju svoj jezi. Mnogi ne govore engleski jer im nije potreban, a i ne cijene ga."

Sve je u Rusiji spremno za Svjetsko prvenstvo, a ako volite votku s Moskovskayom ne možete pogriješiti.

"Iskreno, ne pijem previše votke, ali meni je najbolja Moskovskaya s malom ljutom paprikom u boci. Inače, sve je spremno za Svjetsko prvenstvo, a stadioni ovdje su najljepši na svijetu. Što se hrane tiče jede se puno povrća, slana i dimljena riba, razne salate, kaše, punjene paprike, juha od gljiva, bifteci i slična jela. U restoranima je, kao i kod nas, strogo zabranjeno pušenje, a postoji tek nekoliko kafića u kojima se smije pušiti."

Za kraj smo prošli još i cijene taksija.

"Taksiji su znatno jeftiniji nego god nas, ali vjerojatno će cijene podići za Svjetsko prvenstvo. Ako je duže stajanje u koloni, dodatno vam naplaćuju. U svakom slučaju, u Rusiji ćete se odlično provesti i može se proći povoljno", zaključuje Petković.

nogomet

SP 2018.

Rusija

Moskva

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter