HRVAT VODI SVJETSKE ZVIJEZDE DO TRONA

'S Nadalom bi bio gušt raditi, a s političarima i poduzetnicima nikad nisam htio gubiti vrijeme i objašnjavati im zašto cigareta ili pomfrit nisu zdravi!'


Vjekoslav Paun
20.09.2018.11:00
'S Nadalom bi bio gušt raditi, a s političarima i poduzetnicima nikad nisam htio gubiti vrijeme i objašnjavati im zašto cigareta ili pomfrit nisu zdravi!'
Twitter/Hrvoj

sažeto

Slaven Hrvoj već je duže od desetljeća kondicijski trener slavnih tenisačica i tenisača, a najviše uspjeha ostvario je s Marinom Čilićem... 


Vjekoslav Paun
20.09.2018.11:00

Čovjek u sjeni. Jedan od onih čiji rad se itekako vidi, ali koji bježe od javnosti. Koji zapravo niti ne vole biti previše eksponirani, generalno - mikrofone. Takav je i Slaven Hrvoj, jedan od najcjenjenijih hrvatskih i svjetskih kondicijskih trenera, jedan od najzaslužnijih za streloviti uspon Marina Čilića u svjetski teniski vrh...

Nema osobe na teniskom Touru koja ne zna za Slavena. Mnoge zvijezde bile su njegovi klijenti, mnogi od njih i danas surađuju sa tim nesuđenim atletičarem, a koji je igrom slučaja završio u tenisu nakon što je u prvim danima karijere volontirao uz profesora Dušana Metikoša s juniorima Cibone.

Danas je najpoznatiji kao kondicijski trener Marina Čilića, pa je i slava bivšeg pobjednika US Opena ujedno lansirala i Slavena. Kako je došlo do vaše suradnje, tko je koga preporučio?

"Krajem 2010. godine Ivo Karlović me nazvao i rekao da mu se javio Marin. Pitao ga je da li bi mu smetalo da se meni javi za kondiciju, na što je Karlo rekao da nema problema. Marin me tako nazvao i krenuli smo od Australije 2011. Krenuli smo u ne baš zavidnoj situaciji. U skoro punih 6 mjeseci prije te Australije (prije našeg početka) Marin nije uspio spojiti dvije pobjede u nizu. Bio je 14. na ljestvici, a dolazilo mu je puno poena na "naplatu". Osvojen Chennai, polufinale Australije i osvojen Zagreb. Bilo je vrlo teško sve to ponoviti i tako se dogodilo da smo u prvih par tjedana suradnje pljusnuli nekih 15-ak mjesta na ljestvici. Nije baš start kojem se nadaš kad počinješ suradnju s igračem", rekao je Slaven i dodao:

"Danas, nakon gotovo osam godina još uvijek surađujemo i volim vjerovati da radimo dobar posao i da konstantno napredujemo. Što se našeg odnosa tiče, mislim da se još uvijek osjeća obostrani respekt što je vjerojatno i najvažnije za uspješnu suradnju".

Twitter/Hrvoj

Kada smo kod Marina, koji dio je zahtjevniji, raditi s njim na pomoćnom terenu i savjetovati ga ili sjediti u boksu i ponekad navijati i po pet sati u nizu?

"Definitivno je sjedenje u boxu najstresniji dio haha. Ne uvijek naravno, ali kad su teški mečevi, baš je stres. Naravno bez tog stresa vjerojatno ni pobjede ne bi bile toliko slatke. Meni je trening s njim najlakši dio posla i užitak.", otkrio je.

Jako puno sportaša, uglavnom tenisača i tenisačica, prošlo je kroz njegove ruke. Franko Škugor, Toni Androić, Antonio Veić, Roko Karanušić, Jelena Kostanić, Filip Krajinović, a danas radi sa Anom Konjuh, Ivom Karlovićem i Marinom Čilićem.

"Najviše se ponosim stažem koji imam sa svojim sportašima, s činjenicom da se toliko dugo "trpimo". S Marinom završavam osmu zajedničku sezonu, s Anom i Karlom će uskoro biti 10 godina. Najnezaboravnija iskustva su obično vezana za njihove najbolje rezultate. "

Jesi li kada radio s nogometašima?

"U nogometu nisam radio nikada. Nakon fakulteta sam proveo dvije godine u košarci. Na samom početku, pomažući svom pokojnom profesoru Metikošu, imao sam priliku raditi sa Damirom Markotom, Lukom Žorićem, Zoranom Planinićem, kojem sam i pisao jelovnik itd. Kasnije sam samostalno radio u KK Karlovac i u KK Zrinjevac.", rekao je naš sugovornik.

Twitter/Hrvoj

U kontekstu osvojenog srebra na Svjetskom prvenstvu 2018. godine, je si li to promatrao kroz svoju struku, odnosno koliko je tu dobar posao odrađen tvojih kolega?

"Moram priznati da sam Svjetsko prvenstvo u nogometu promatrao čisto kao navijač! Mislim da su svi ti naši dečki iz reprezentacije vrhunski profesionalci, nogometaši koji treniraju i igraju u najjačim svjetskim ligama i nedvojbeno su i fizički na vrhunskom nivou. Bar je tako u tenisu. Bez dobre fizičke pripremljenosti nema ni vrhunskih rezultata. Iz tog razloga sumnjam da su se u reprezentaciji na fizičkom planu odrađivali neki prestresni razvojni treninzi jer jednostavno nije bio tajming za to. Vjerujem da su s tog kondicijskog aspekta bili više koncentrirani na održavanje dobre forme, vjerojatno i na osvježavanje nekih igrača nakon duge sezone, sanaciju manjih ozljeda i prevenciju, te općenito na postizanje optimalnog stanja za glavno natjecanje. Očito je posao bio vrhunski odrađen", rekao je Hrvoj.

Jeli postoji netko s kim bi baš htio raditi potencijalno, netko kome se posebno divi, koga respektira?

"Ne razmišljam o tome s kim bi radio jer sam stvarno jako sretan sa svojom "ekipom", ali naravno, postoje sportaši kojima se divim. U tenisu, na vrhu te liste mi je vjerojatno Rafael Nadal.", rekao je Hrvoj.

Koja je tajna uspjeha, odnosno što bi savjetovao svojim mlađim kolegama?

"Stručnost je naravno baza i bez toga je teško dugo ostati s profesionalnim sportašem jer te jednostavno prokuže, ali ova ljudska komponenta je također izuzetno važna. U tenisu, doslovno živiš s igračem. Zajedno ste na doručku, ručku, večeri, na treninzima, putovanjima itd. Vrlo je teško s nekim super surađivati na terenu ili teretani ako ti van terena ide na živce.", rekao je Hrvoj.

Twitter/Hrvoj

Zajedno s Marinom Čilićem i brojnim drugim sportašima obišao je Zemlju nekoliko puta. Jeli pamti kakvu posebno zanimljivu zgodu s tih putovanja?

"Možda mogu ispričati jedno iskustvo iz Bangkoka. Jedan dan smo htjeli ići pogledati kraljevu palaču. Došli smo očito na krivi ulaz i neki "slučajni" prolaznik nam je objasnio da je palača zatvorena ali da će se otvoriti za 3 sata i da nam on može preporučiti što da idemo pogledati dok se ne otvori. Tako nam je na mapi nacrtao rutu, pozvao tuk-tuk (taxi trokolica) i lijepo pozdravio. Onda nas je taj vozač namolio da nas odvede još u par dućana jer ima dogovor s vlasnicima, da će dobiti nešto novaca "za benzin" za svakog turista kojeg dovede. Moj prijedlog da mu ja dam za benzin nije prihvatio. Na kraju smo se sažalili i završili, između ostalog, u draguljarnici, pa kod onih njihovih custom krojača, da bi se vratili pred kraljevu palaču koja je, kasnije smo pitali, radila najnormalnije cijelo to vrijeme dok nas je ovaj vozikao okolo. Al ajde, bar sam imao novu custom made košulju", nasmijao se naš kondicijski trener.

Ima li obitelj, ženu, djecu? Koliko je zapravo to sve teško uskladiti sa stalnim kovčegom u ruci, mijenjanju hotela, gradova?

"Imam obitelj i moram priznati da je ta količina putovanja u tenisu, tj odvojenost od obitelji jedini "negativni" aspekt ovog posla. Ali opet, i tu smo svi u istom košu, nije ni Marinu puno lakše. Jednostavno je tako. Sezona je stvarno duga tj izgleda kao da nikada ni ne prestaje. Ponekad pokušam povesti svoje sa sobom pa na taj način malo smanjimo to vrijeme odvojenosti."

Twitter/Hrvoj

Jesi li možda bio angažiran kod nekih možda neprofesionalaca, poduzetnika, odnosno političara?

"Vrlo malo sam radio s nesportašima i to je uglavnom bilo na nekoj prijateljskoj bazi. Jednostavno me to "ne pali". Želim raditi s ljudima koji su maksimalno posvećeni treningu i veća je vjerojatnost da među sportašima naletim na takve haha. Osobno ne pijem uopće, ne pušim, vježbam, pokušavam se zdravo hraniti, zdravo živjeti i nisam htio gubiti energiju na objašnjavanje zašto npr cigareta ili pomfrit nisu zdravi."

Pamti li nekakvo posebno jelo ili piće koje ga se dojmilo na putovanjima?

"Za razgovor o pićima sam definitivno kriva osoba jer je voda moj glavni izbor. Eventualno bi mogli razgovarati o izotonicima, haha. Što se hrane tiče, iako je moja prehrana vjerojatno najsličnija nama bliskom mediteranskom načinu prehrane, stvarno volim probati sve vrste kuhinja. Bilo bi šteta proputovati svijet i ne probati autentične kuhinje. Nisam isključiv i naći ću nešto fino i zdravo bez obzira o kojoj se kuhinji radi", zaključio je Hrvoj.

Čovjek u sjeni. Kada vidite i Čilića i ekipu kako preživljavaju maratone od četiri, pet sati, i on je jedan od najzaslužnijih, apsolutni kralj kondicijske pripreme. I ne samo to, neće štedjeti dlanove cijelo to vrijeme, pljeskat će, navijati, nervirati se...

Twitter/Hrvoj

tenis

Slaven Hrvoj

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter