spartanski režim jednog mma borca

'Težak je to kruh, novac nije velik, sve ovisi zapravo gdje se boriš, a za Mirka Filipovića mogu reći da je strog, ali pravedan šef!'


Dejan Šmehil
07.03.2019.08:00
'Težak je to kruh, novac nije velik, sve ovisi zapravo gdje se boriš, a za Mirka Filipovića mogu reći da je strog, ali pravedan šef!'
Facebook/Saša Milinković

sažeto

"Dobra hrana, dobar san, dobar trening i dobar odmor. Te stvari su ključne. Ako samo jednu napraviš loše, platiš odmah idući trening!", ističe Saša Milinković koji će uskoro uzeti stanku jer stiže dijete, a onda opet - po starom


Dejan Šmehil
07.03.2019.08:00

"Izlet" u Japan neće osječki borac Saša Milinković (32) pamtiti po dobrom. Izgubio je od Korejca Da Un Junga, ali kako sam kaže, zasluženo. S Dalekog Istoka se vratio u ponedjeljak kasno navečer, umor se još malo osjetio u njegovom glasu nakon napornog vikenda, no nije mu bio problem proćaskati malo s nama za čitatelje 100posto.hr.

"Ostajem pri onom što sam rekao. Dečko je bio spremniji. Ne mogu reći koliko spremniji od mene, ali mogu reći da ja nisam bio dovoljno spreman. I morat ću paziti kako najavljujem sljedeće borbe. Budem konzervativan, ali se izvuče nekakav naslov pa ispadnem neozbiljan. Ne treba mi to u životu!", ističe na početku razgovora Saša.

Facebook/Saša Milinković

Samopouzdanja je imao poprilično pred put u Japan.

"Crpio sam ga iz aerobnih testova koje nikad bolje nisam odradio. No, to ne mora značiti ništa. Možda sam ih ranije radio loše", uza smijeh kaže Milinković i dodaje:

"Jednostavno, problem je bila neadekvatna kondicijska priprema. A druga pogreška je bila skauting protivnika. Nisam imao previše informacija o njemu osim da je poluteškaš. Bio sam siguran da ću ga završiti u pet minuta, ali moj je suparnik bio jako spreman. Rušio sam ga pet puta, pet puta se iste sekunde dizao! Počeo sam padati u drugoj rundi. Čista kondicija je presudila. Kad je nestalo kondicije, platio sam ceh."

Za one koji ne znaju, Saša Milinković je bio dio Cro Copovog tabora, sparing partner u parteru budući da je riječ o višestrukom osvajaču trofeja u grapplingu (hrvačka borilačka vještina koja ujedinjuje sve borilačke sportove bez udaranja). Pitali smo ga stoga je li možda situacija s Mirkom Filipovićem i moždanim udarom utjecala na njegov ishod protiv Korejca.

Facebook/Saša Milinković

"Ne, ne mogu se na to vaditi. Nije neka vijest koju želiš čuti, ali nije utjecalo."

Saša se sad vratio u Osijek, a kad će se vratiti treninzima? Kako to izgleda u životu borca nakon borbe?

"Povratak treninzima kod mene zavisi u kakvom stanju se vratim kući. Nemam nekakvih ozljeda, neke sitne da, otekla je lijeva ruka, potkoljenica boli, rebro boli, ali s tim se može trenirati. Jedino što imam šavove na glavi pa ne mogu sparirati. Vrlo često već nakon dan-dva odradim trening, ali gledam da nije borilački ili sparing trening. Vozit ću bicikl u srijedu (jučer, nap. a.) 40-50 kilometara, očistit ću glavu i super će mi to doći. Svakako je potrebno nakon borbe napraviti stanku, barem minimalnu. Čisto da se zaželiš opet svega. Ako ideš iz priprema u pripreme, fizički umor prelazi u psihički, motivacija padne, počinje te sve iritirati. Potrebno je i do pet dana pauze od borilačkih treninga", otkriva Milinković.

Facebook/Saša Milinković

Saznali smo kako ide "procedura" nakon borbe, a kako izgleda jedan trening MMA borca?

"Treniram dvaput dnevno. Jutarnji trening ide otprilike ovako - trčanje na traci ili onaj air bike, trči se 3-5 kilometara, a tempo ovisi o stadiju priprema. Ako trčim pet kilometara, minimalna brzina je 5 min/km, iznad toga je dosta sporo. Ako trčim tri kilometra, onda je to vrlo visok tempo. Onda tri runde shadow boksa, neke vježbe snage, ali često prije snage idu drilovi za MMA. Netko radi ulaze u noge, netko vježba specijalke... U biti, ono što mu treba - high kick, prednji direkt... Radi se u paru ili pojedinačno, pa zatim slijede vježbe snage. Jutarnji trening je vrlo težak i u pravilu pred večernji trening osjetiš umor, budeš sav iscrpljen nakon tog jutarnjeg treninga. Večernji trening počinje sa 100 skokova za zagrijavanje. Nakon toga runda shadow boksa, runda hrvanja, runda partera, runda vreće. Nekad budu i dvije runde shadow boksa. Nakon toga, ako je sparing, ako te čeka borba na tri runde, i to tri puta po pet minuta, u pravilu odradimo 3x6. A uvijek se netko priprema pa to budu dupli sparinzi. Onda slijedi ono što mi zovemo finiš - hrvanje i fokuseri  u intervalima od 1-2 minute. Na kraju se radi trbuh ili nešto drugo", prepričava nam Saša.

Točno smo se uznojili smo razmišljajući o svim tim silnim vježbama... Tako dakle izgledaju treninzi, a kako izgleda dan u životu MMA borca?

Facebook/Saša Milinković

"Život MMA borca je dosadan, monoton! Budiš se u 7.30 sati, trening je u 9 i traje dva, nekad dva i pol sata. Zatim jedeš i odmaraš do večernjeg treninga na kojeg krećeš oko 17 sati. Popodne se uglavnom spava, između dva treninga. Fokus je - dobra hrana, dobar san, dobar trening i dobar odmor. Ako samo jednu od tih stvari napraviš loše, platiš to odmah idući trening!"

Spartanski režim, nema što. A smije li nekad "prekršiti" pravila, dolazi li alkohol ili nezdrava hrana ikad u obzir?

"Ako imaš kamp za borbu od, primjerice, dva mjeseca, u tih dva mjeseca apsolutno ne. Ali, nikome nije slađa ta pizza nego tebi nakon dva mjeseca priprema! Što se alkohola tiče, ne znam kad sam se napio zadnji put, ali nekad popiti jedno pivo nije problem. Ne smatram da je to nekakav porok veliki", ističe ovaj stasiti Osječanin.

S obzirom na sva ova odricanja, je li sve to vrijedno pustinjačkog načina života? Može li se od MMA borbi živjeti?

"Kao i svaki posao, zavisi... Teško je to ovako reći. Zavisi gdje se boriš, za koji novac. Ja ne mogu reći da ja živim od borbi, ali od MMA-a i borilačkog sporta živim. Trener sam, vodio treninge u Hrvačkom klubu Osijek, to pokriva troškove. Sve ovo što dobiješ dodatno je bonus. Inače, to je takvo pitanje da nema univerzalnog odgovora, jer se stvari dosta brzo mijenjaju. Kao što je moguće da ti dođe dobra prilika, tako može i obrnuto, neka ozljeda, neka duža stanka i to te jako baci unatrag."

Facebook/Saša Milinković

Ima li u Osijeku zanimanja za borilačke sportove?

"Apsolutno! Klub u kojem sam trener ima tradiciju, jedan je od najtrofejnijih klubova u Hrvatskoj po pitanju grapplinga. Gledamo proširiti kapacitete što se tiče ostalih disciplina. Imamo kickbox, MMA, kondicijsku pripremu, može se trenirati sve što poželite..."

Je li se Saši ikad dogodilo da ga netko napadne u izlasku?

"Nije mi se to nikad dogodilo", smije se Saša, a na naše potpitanje što bi onda učinio, odgovara:

"Pazio bih. Ono što razlikuje čovjeka koji se bavi borilačkim sportom od onoga koji vjeruje da je jak nije činjenica koliko jako njih dvojica mogu udariti. Važnije je da ovaj koji trenira može primiti puno više udaraca, lakše ih amortizirati te se nastaviti boriti nakon toga. Vrlo je mala šansa da ću ja u nekakvoj uličnoj borbi pasti ili pobjeći. A nakon toga ti imaš problem..."

Facebook/Saša Milinković

Za Mirka Filipovića kaže da je "strog, ali pravedan" šef. Surađivali su od 2013. godine. Sad se Mirko umirovio, a Saša ipak ne planira još tako skoro objesiti rukavice o klin. Ali, dolaze i neki drugi prioriteti.

"Supruga mi je trudna, treba roditi početkom srpnja i ako budem u mogućnosti dogovoriti borbu u svibnju il početkom lipnja, to ću prihvatiti. Nakon toga slijedi mini-pauza, posvetit ću se djetetu i ženi. A onda - sve po starom", zaključuje Saša.

MMA

Mirko Filipović

borba

saša milinković

borilački sportovi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter