Skandal na SP-u za mlade

Sedam igrača Nigera 'rođeno' je na isti datum, a na godinama igrača je varala i Njemačka


Slaven Knežević
12.10.2017.17:20
Sedam igrača Nigera 'rođeno' je na isti datum, a na godinama igrača je varala i Njemačka
Getty Images

sažeto

Svjetsko prvenstvo za mlađe od 17 godina došlo je pod znak upitnika kada je otkriveno da na njemu nastupa velik broj starijih igrača


Slaven Knežević
12.10.2017.17:20

Tamnoputi sportaši u zadnje vrijeme često skrivaju svoje godine, odnosno prikazuju da su mlađi nego što jesu. Klubovi i organizatori natjecanja uglavnom vrše dodatne pretrage i preko koštane srži utvrde stvarnu dob osobe na koju se sumnja da ima više godina od prikazanog.

Nevjerojatna situacija dogodila se u U-17 reprezentaciji Nigera. Ta reprezentacija debitirala je na Svjetskom prvenstvu u Indiji koje je upravo u tijeku, a popis igrača otkrio je zanimljiv podatak. Čak sedam igrača Nigera rođeno je 1. siječnja 2000. i 2001. godine.

Naravno da je toliko nogometaša rođenih na isti dan probudilo brojne sumnje u njihove stvarne godine, a da nije riječ samo o slučajnosti i velikom slavlju za Novu godinu u tamošnjoj reprezentaciji, potvrdio je i predsjednik saveza Anthony Kojo Williams. Williams je priznao kako 26 nogometaša Nigera nastupa za mlađe dobne kategorije iako u stvarnost imaju puno više godina. 

"Znam da je to činjenica. Zašto to ne bih rekao javno?", rekao je 'pošteni' Williams BBC-u.

Situacija u reprezentaciji Nigera pokrenula je brojna testiranja, a na istom su testu pale još četiri reprezentacije. Starije igrače švercali su u Sjevernoj Koreji, Iraku, Kostariki i Njemačkoj.

nogomet

Njemačka

Svjetsko prvenstvo

Niger

Podijeli članak