LJEPOTICA NA PISTI I ZVIJER NA TATAMIJU

Učiteljica iz Malinske šesterostruka je svjetska prvakinja u kickboksu, nosi modne revije, a njeni trećaši je obožavaju


Toni Horvat
23.11.2017.08:30
Učiteljica iz Malinske šesterostruka je svjetska prvakinja u kickboksu, nosi modne revije, a njeni trećaši je obožavaju
Facebook / Ana Znaor

sažeto

Ana Znaor (27) nakon dugogodišnje dominacije ostala je bez medalje na SP-u, ali unatoč ponudama za manekenskom karijerom, motiviranija je nego ikad da se vrati na vrh


Toni Horvat
23.11.2017.08:30

Šest puta bila je svjetska prvakinja, pet puta europska, a čak 26 puta slavila je na natjecanjima Svjetskoga kupa. Da, Hrvatska ima tako uspješnu sportašicu poprilično nepoznatu široj javnosti.

"Ma ne znam gdje ću s trofejima, regal sam popunila, ima ih po podu, posvuda", nasmijala se Ana Znaor, 27-godišnjakinja iz Malinske na otoku Krku, koja je u svijetu kickboksa pojam u disciplini light contact do 70 kg.

Facebook / Ana Znaor

Ipak, ove je godine, na SP-u u Budimpešti prije dva tjedna, prvi put nakon jako dugo vremena ostala bez medalje.

"Nisam očekivala da ću ostati bez medalje, tim više što sam bila prva nositeljica, branila zlato iz Dublina otprije dvije godine, a prva protivnica mi je u četvrtfinalu bila Njemica Steffi Kemper, koju sam i priželjkivala jer sam je već puno puta pobjeđivala. Čak je i ona, vidjevši da ide na mene u ždrijebu, okrenula očima i rekla mi: 'Pa ne opet na tebe'. Ali bila je spremnija, imala više snage, a suci su mi dodijelili kaznene bodove koje nisam mogla nadoknaditi", prisjetila se Ana velikog razočaranja iz Mađarske.

"Da sam nju prošla, osigurala bih barem broncu, a u polufinalu bih išla na predstavnicu JAR-a, koju ne želim podcjenjivati, ali ni tehnički ni fizički nije bila na razini. Zaista se ne sjećam kad sam zadnji put ostala bez medalje."

Facebook / Ana Znaor

Mali sportovi i inače imaju mizeran medijski tretman, a kickboks je u još lošijem položaju jer nije olimpijski sport, pa ovakve junakinje i junaci ne dobiju ni svojih pet minuta slave svake četiri godine, kao recimo taekwondoistice, jedriličari ili strijelci. Zarada je mizerna, zato je Ana posebno motivirana na ovakvim velikim natjecanjima.

"Od Vlade se novčana nagrada dobiva samo za zlato sa SP-a i EP-a. Većinu toga sama plaća, od Grada Rijeke dobivam stipendiju, a Grad Krk i općina Malinska pomogli su mi u odlasku u Budimpeštu", kaže Znaor, koja je diplomirala je na učiteljskom fakultetu, ali nema stalan posao. Radi kao zamjena, nekad po nekoliko mjeseci, nekad samo po dva dana, a tri godine bila je pomoćnica u nastavi u osnovnoj školi u Malinskoj.

Kad se prije dvije godine vratila na nastavu svojim trećašima sa zlatom iz Dublina, dočekali su je s tortom i pjevali joj "Ana je prvak svijeta".

Facebook / Ana Znaor

"To je nešto najljepše što sam dobila od klinaca! Tri godine sam bila s njima. I danas me podravljaju i govore mi kako im nedostajem. Kad sam im prvi put rekla čime se još bavim i pokazala im pehar, fotografije, bili su oduševljeni. Demonstrirala sam im i neke vježbe, tehnike samoobrane, borbu sa zamišljenim protivnikom, a najviše im se svidjelo udaranje po vreći. I dosta ih se upisalo na borilačke sportove - dvije curice iz Rijeke na taekwondo, u Malinskoj ih je dosta krenulo na kickboks... Govore mi da sam im idol", razdragano kaže Ana.

Treninzima je toliko istesala figuru da je povremenu zovu na modne revije, koje joj nisu u prvom planu, ali im se odaziva ako je dobar povod. Tako je na poziv bivše hrvatske Miss Universe Ivane Delač nosila dizajnersku haljinu Marijane Hero na modnoj manifestaciji Riječke stepenice, a prošlog je tjedna, nakon povratka iz Budimpešte, sudjelovala na Sajmu vjenčanja u Opatiji povodom humanitarnog projekta "Želimo vježbati vid" u kojem se prikupljaju sredstva za optička pomagala za slabovidnu djecu. Ana je i promotorica udruge "I djeci s ljubavlju", pa je s drugim poznatim sportašicama s područja Kvarnera, poput Snježane Pejčić, Ane Jelušić i Sanje Jovanović, pozirala za kalendar.

Facebook / Ana Znaor

A u svijetu manekenstva okušala se i kao kandidatkinja za Miss sporta prošle godine. Bila je finalistica, ali nije osvojila nikakvu titulu.

Facebook / Ana Znaor

"Već dugo su me organizatori zvali da se prijavim, ali nije me privlačilo, bila sam skeptična, stavljala faks i posao na prvo mjesto, ali nakon što sam diplomirala, rekla sam si: 'Ajde, kasnije ću biti prestara'. Bilo je lijepo iskustvo, ali ne vidim se u manekenstvu. Odazivat ću se i dalje na humanitarne manifestacije, ali preferiram tatami i rukavice nego haljine i štikle. Čak i na ovom izlasku u vjenčanici imala sam tremu, bojala se da ne zapnem za haljinu."

Facebook / Ana Znaor

Dakle, sportsku karijeru ne namjerava zamijeniti manekenskom.

"Ma kakvi, nisam se zasitila kickboksa nakon ovog poraza. Pogotovo sam sad motivirana jer sad nisam aktualna ni svjetska ni europska prvakinja, za dvije godine ću praktički biti nitko i ništa, neću imati status nositeljice, imat ću borbu više, teže protivnice i na meni je da se ponovno dokažem", kaže Ana.

Facebook / Ana Znaor

Ali čak i kad se odluči ostaviti ovog sporta, i dalje ćemo imati jednu Znaoricu u vrhu svjetskoga kickboksa, 15-godišnja sestra Ela krenula je njenim stopama.

"Iduće godine postaje juniorka, a kao kadetkinja je dvaput bila pobjednica na natjecanjima Svjetskoga kupa, srebrna na SP-u i EP-u, a ove je godine na EP-u bila treća te osvojila ekipno zlato", ponosna je Ana, koja ima još jednu sestru, ali s njom dijeli samo dobar izgled, a ne i sklonost prema sportu.

Facebook / Ana Znaor

"Iva je više u umjetničkim vodama, ona je stalno nosila revije, bila model, ali onda se okrenula fotografiji i sad je s druge strane objektiva. Sad je otišla u Afriku na dva i pol mjeseca, ali vidjela je fotografije s revije i pohvalila me da sam odlično izgledala", nasmiješila se Ana na kraju razgovora.

Facebook / Ana Znaor

model

učiteljica

kickboks

Malinska

Ana Znaor

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter