Drago Ćelić

'Shvaćam borbu protiv Mamića, ali kad je reprezentacija u pitanju, Torcida ima krive razloge za bojkot'


Slaven Knežević
25.06.2017.09:00
'Shvaćam borbu protiv Mamića, ali kad je reprezentacija u pitanju, Torcida ima krive razloge za bojkot'
Cropix

sažeto

U tradicionalnoj nedjeljnoj rubrici 'Gdje si legendo?' razgovarali smo s Dragutinom Ćelićem koji je za Hajduk odigrao preko 400 utakmica, a za Hrvatsku je nastupao u prvoj utakmici reprezentacije u povijesti


Slaven Knežević
25.06.2017.09:00

Dragutin Drago Ćelić u karijeri je igrao za Solin, Herthu, Jenu, Hardheim, Linz i Split, ali najveći trag ostavio je u Hajduku za koji je odigrao preko 400 utakmica. Legendarni Ćelić ostao je zapamćen kao neumorni trkač i igrač koji nikada ne odustaje. Pitali smo legendu koja mu je utakmica u Hajdukovu dresu najdraža...

"Ma ne znam koju bih posebno izdvojio... Cijeli taj period dok sam igrao za Hajduk bio mi poseban. Igrali smo protiv Dinama, Zvezde, Sparte, Dnjepra.... Ako baš moram neku izdvojiti onda bi to bila utakmica između Rijeke i Hajduka 1987. godine. Bilo je to finale Kupa Jugoslavije, a ja sam bio kapetan. Pobijedili smo na penale i to nakon što je svatko izveo po 12 komada. Vratili smo se u Split i dočekalo nas je preko 10.000 ljudi... Ma fenomenalno je bilo", počeo je Ćelić koji je nekoliko puta igrao za reprezentaciju, ali i sudjelovao u najvažnijoj utakmici nacionalne vrste, onoj protiv SAD-a, prvoj u povijesti Hrvatske:

"Bilo je to 17. listopada 1990. godine. Prva utakmica reprezentacije i to na prepunom Maksimiru. Putovali smo noću preko BiH. Iako je vladala ona predratna napetost, nisam se dvoumio. Sjećam se svega iz te utakmice, bilo je fantastično", kaže nam Ćelić.

Tko Vam je iz ekipe Hajduka u kojoj ste igrali ostao u najboljem sjećanju?

"Ma svi... Igrali smo pet godina u rombu Asanović, Baka Slišković, Ivan Gudelj i ja. S Gudeljem sam se odlično razumio jer smo obojica igrali defenzivno, a za Baku smo svi igrali. On je bio poseban, bio je prevaga."

Viđate li nekog od starih suigrača?

"Ma vidimo se, nalazimo se. Često se vidim s Gudeljem, a s Bakom se čujemo jer ne živi u Splitu."

Kako gledate na današnji Hajduk? Kako ocjenjujete proteklu sezonu?

"Danas je drugačiji model upravljanja. Danas su poput firme. U moje vrijeme Hajduk je bio velika ekipa koja je osvajala trofeje. Mislim da danas pokušavaju, trude se, ali još je to daleko od onoga što bismo svi mi htjeli", rekao je Ćelić pa nastavio:

"S obzirom na to da su najavljivali barem jedan trofej, a njega nije bilo, to se može nazvati neuspjehom. Godinama je Hajduk na marginama, a sada su u upravi ostali svi za koje su htjeli da ostanu, svi stranci su dobro plaćeni i sve je posloženo. Hajduk dogodine mora osvojiti trofej. Hajduk ne može više čekati. Treba se boriti za naslov prvaka!"

Pokrenut je i projekt "Za sva vrimena" kojim bi klub u potpunosti prešao u ruke navijača. Kako na to gledate?

"Tako je odlučeno, a vidjet ćemo kako će to na kraju završiti. Udruga je dobila ovlasti. Imaju akciju za narodni Hajduk. U jednom dijelu rade dobar posao, dok u onom rezultatskom baš i ne. Ponavljam, Hajduk više ne može čekati. Što se mene tiče, i ja i moja obitelj imamo nekoliko dionica, ali više simbolično. Ne sudjelujem aktivnije u tome."

Nakon igračke karijere započeli ste trenersku. Između ostalih, vodili ste i Neretvu iz Metkovića, klub koji je nedavno ugašen.

"Da, bio sam trener u Neretvi. To je klub s velikom tradicijom i velik klub. Nitko to nije očekivao. Žao mi je Neretve. Mislim da je to loše za nogomet. Iz tog podneblja stigli su brojni talenti. Neretva zaslužuje biti barem drugoligaš."

Bili se i u RNK Splitu koji sada proživljava teške trenutke...

"Istina, 1996. godine preuzeo sam neke funkcije u klubu. Bio sam sportski direktor i trener. Financirao sam klub, htjeli smo napraviti iskorak, ali nismo uspjeli. Projekt je bio Split u prvoj ligi, ali nisam to uspio ostvariti dok sam bio u klubu", kaže Ćelić pa nastavlja:

"2000. godine otvorili smo stečaj. Bio sam tada najveći dionik. U stečajnom postupku došao sam u kontakt sa Žužulima koji su isplatili sve obaveze koje je klub prema nama svima imao i preuzeli klub. Kasnije su uspjeli ostvariti to da Split bude prvoligaš. Žao mi je da su danas u problemima."

U gradu Splitu RNK Split nema previše navijača. Mnogi se čak i vesele što je klub zapao u probleme.

"Teško je u Splitu pored Hajduka. Torcida je privržena Hajduku i nema mjesta za drugi klub. Ipak, sve je počelo kad je Žužul stao na Mamićevu stranu onda kad je i Štimac bio u igri. To mu Torcida nikad nije oprostila i to se odrazilo i na klub. Žao mi je da je tako, jer klubovi bi trebali surađivati za dobrobit djece i nogometa u gradu."

Velik broj navijača Hajduka ne podržava reprezentaciju. Kako Vi gledate na današnju nacionalnu vrstu?

"Reprezentaciju pratim oduvijek. I kad sam igrao za nju to je bila čast. Ova ekipa je stvarana godinama unaprijed. Ne gledaju svi navijači Hajduka negativno na reprezentaciju. Moje je mišljenje da ljudima koji bojkotiraju reprezentaciju ne stoje razlozi za bojkot. Neki ne žele navijati za reprezentaciju zbog Mamića i ovih drugih stvari, ali smatram da bi na reprezentaciju trebalo gledati navijački", kaže Ćelić pa dodaje:

"Imaju jednostavno krive razloge. Oni su protiv HNS-a i Mamića, ali ovo je reprezentacija i zaslužuje podršku. Imamo odličnu ekipu. Ne možemo uvijek biti dobri i pobjeđivati, ali mislim da nam nije ugrožen plasman u Rusiju. Tamo pak možemo puno napraviti."

Izbornik Ante Čačić često je kritiziran. Kakvo je Vaše mišljenje o Čačiću?

"Svi koji su sada protiv Čačića hvalili su ga kad smo pobjeđivali. Mislim da je dobro posložio reprezentaciju. Ne bih ga posebno kritizirao. Jedan poraz ne znači ništa. Nemoguće je uvijek pobjeđivati, ali mislim da je reprezentacija dobro posložena i da u Rusiji možemo puno."

Za kraj, gdje ste Vi danas? Čime se bavite?

"I dalje sam u nogometu, i dalje sam trener. Do ožujka sam vodio Junak iz Sinja, prije toga Mosor. Ma uvijek nekoga treniram. Uz to, u Splitu imam i svoju školu nogometa pa radim i s djecom. Sad sam u potrazi za novim angažmanom u nekom od klubova."

Prisjetite se i drugih sportskih legendi u našoj temi Gdje si legendo?

nogomet

Hajduk

Gdje si legendo

Dragutin Ćelić

Podijeli članak