NEVIĐENI RASISTIČKI SKANDAL U FRANCUSKOJ

Skauti PSG-a godinama su kategorizirali talentirane klince prema etničkoj pripadnosti 'jer je u Parizu previše Afrikanaca'


Toni Horvat
09.11.2018.15:00
Skauti PSG-a godinama su kategorizirali talentirane klince prema etničkoj pripadnosti 'jer je u Parizu previše Afrikanaca'
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

sažeto

Skaut se povjerio da izbjegava regrutirati igrače rođene u Africi jer 'nikad niste sigurni u njihov datum rođenja'


Toni Horvat
09.11.2018.15:00

Iako je Francuska jedna od kulturološki najraznolikijih zemalja Europe (ili baš zato), s milijunima doseljenika iz Afrike, rasizam je duboko ukorijenjen u društvu, pa tako i u nogometu, a dokaz za to je i strašno otkriće istraživačkog portala Mediapart na temelju dokumenata iz dosjea Football Leaksa.

Paris Saint-Germain je, naime, u posljednjih pet godina rasistički profilirao mlade nogometaše kako bi obuzdao broj tamnoputih nogometaša u svojim kadrovima.

U Francuskoj je prikupljanje informacija baziranih na rasi, religiji i etničkoj pripadnosti zabranjeno, no skauti pariškoga kluba svejedno su razvrstavali talentirane klince ovisno o tome jesu li Francuzi, s Kariba, iz Sjeverne Afrike ili ostatka "Crnoga kontinenta". PSG je cijelu priču potvrdio, ali uz napomenu da uprava nije bila svjesna takvog sustava.

Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

"PSG čvrsto osuđuje svaki oblik diskriminacije, rasizma ili etničkog nadzora. Oblike nelegalnog sadržaja između 2013. i 2018. godine koristio je centar zadužen za skautiranje igrača iz regije Ile-de-France, i to isključivo na osobnu inicjativu šefa skautske službe", objavio je pariški klub u priopćenju.

Mediapart je na problem upozorio još 2014., kad su skauti PSG-a primijetili tada 13-godišnjeg Yanna Gboha, koji je tada igrao za Rouen. Skaut je tada ispunjavao formular u kojem su mu bile ponuđene četiri opcije za razvrstavanje - Francuska, Sjeverna Afrika, West Indies (dio Kariba) i Afrika. Dotični skaut navodno je mladića rođenog u Obali Bjelokosti svrstao u Karibljane.

"PSG nije želio da regrutiramo igrače rođene u Africi jer nikad niste sigurni u njihov datum rođenja", navodno je Mediapartu rekao skaut Serge Fournier, te dodao da je umjesto "Francuzi" u formularu trebalo pisati "bijelci" jer su svi skautirani igrači bili Francuzi.

Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Drugi skaut, Marc Westerloppe, navodno je rekao da PSG "treba više raznolikosti jer je u Parizu previše Afrikanaca i Karibljana". Pierre Reynaud, skaut zadužen za parišku regiju, pobunio se i inzistirao da igrače treba birati prema talentu, a ne etničkoj pripadnosti. Ipak, prema fotografijama mladih momčadi PSG-a iz 2014. i 2016., može se primijetiti željeni "napredak".

Iz PSG-a ističu kako su za cijeli slučaj saznali tek prošlog mjeseca i odmah pokrenuli internu istragu da bi shvatili kako je uopće moguće da je takva praksa postojala i kako bi posuzeli adekvatne mjere.

"Kao što se vidi u sve većem broju naših mladih igrača, skautiranje se provodi isključivo na temelju vještina i ponašanja igrača", zaključili su Parižani.

PSG

rasizam

skaut

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter