FOTO: Čuveni trener u Zagrebu

Slavni Britanac odgojio je i igrao sa sedam svjetskih prvaka: Hrvati imaju najbolji klub u Europi, a moj cilj je pronaći novog šampiona!


Vjekoslav Paun
11.11.2017.09:00
Slavni Britanac odgojio je i igrao sa sedam svjetskih prvaka: Hrvati imaju najbolji klub u Europi, a moj cilj je pronaći novog šampiona!
100posto

sažeto

Roger Leighton jedan je od najboljih svjetskih trenera u snookeru, a upravo je slavni Boltonovac posljednjih dana na turneji u Hrvatskoj...


Vjekoslav Paun
11.11.2017.09:00

Dovoljno je napisati John Higgins, Stephen Hendry, Stuart Bingham. Ukupno sedam svjetskih prvaka prošlo je kroz "njegove ruke", Roger Leighton jedan je od najboljih svjetskih trenera u snookeru, a upravo je slavni Boltonovac posljednjih dana na turneji u Hrvatskoj...

U popularnom zagrebačkom klubu The Nugget marljivo je radio s hrvatskim igračima, pa smo iskoristili priliku.

"Počeo sam kao dvanaestogodišnjak u Melbourneu, gradu u kojem sam proveo dobar dio svog života. Vrlo brzo sam počeo osvajati turnire i tada me primijetio poznati igrač snookera, Eddie Charlton. Na njegov poziv, otišao sam u Englesku i tamo sam se nastavio razvijati. Kao profesionalni igrač nastupao sam na turnirima u periodu od 1990. do 1994. godine. Imao sam privilegiju igrati i trenirati s legendama svjetskog snookera, spomenut ću samo neke, Ray Reardon, Cliff Thorburn, Alex Higgins, Neal Robertson,John Higgins, Stephen Hendry, Stuart Bingham...", rekao je Roger.

Karijera mu nije dugo trajala.

"Tijekom pete profesionalne sezone moj menadžer je, bez prethodne najave otkazao ugovor i imao sam rok od samo sedam dana za pronalazak novog. Nažalost, u tome nisam uspio i morao sam prijevremeno okončati igračku karijeru. No, imao sam više vremena za obitelj, što je posebno razveselilo moju kćer, koja je tada bila vrlo mala.", otkrio je bivši profesionalac iz Boltona.

100posto

I onda je odlučio zakoračiti u trenerske vode...

"Do toga je došlo tek 2010. godine kada sam se u potpunosti posvetio profesionalnom treniranju drugih igrača. Vrlo brzo sam postao glavni trener u Star Akademiji u Sheffieldu, a već nekoliko godina vodim snooker akademiju u Kini. Moji igrači, Fan Zhengyi (17) i Luo Honghao (16), aktualni su svjetski prvak i viceprvak u kategoriji do 21 godine i pred njima je karijera profesionalaca, uvjeren sam vrlo uspješna. Luo je istovremeno već dvije godine prvi na kineskoj juniorskoj ljestvici i treći najmlađi igrač u svijetu koji je ostvario maksimalni break od 147 poena. Uz njih imam jako puno igrača u dobi između 12 i 15 godina koji također osvajaju brojne titule u Kini i neće proći puno vremena da i oni zaplove profesionalnim vodama.", rekao je Leighton, koji je kao igrač bio 88. "snookeraš" svijeta.

Kako izgleda jedan uobičajeni dan mladog kineskog igrača kojeg trenirate?

"Svi se vole izležavati (smijeh), ali, kad dođu u klub na trening, izuzetno su disciplinirani, uvijek traže što zahtjevnije vježbe i u stanju su intenzivno trenirati satima, uz jednu pauzu za ručak. Njihov dan se svodi na ritam snooker – spavanje - snooker", rekao je.

Je li situacija u snookeru bolja danas u odnosu na vrijeme kada ste i sami nastupali kao profesionalac?

"U vrijeme dok sam ja bio profesionalac, bilo je samo 10 profesionalnih turnira i teško se moglo preživjeti isključivo igrajući snooker. To je bilo rezervirano samo za najveće zvijezde. Danas se turniri igraju tjedan za tjednom i svjetske klase kao što su Ronnie O'Sullivan, Mark Selby, John Higgins, Neil Robertson i drugi odlično žive od sporta kojim se bave", izjavio je trener snookera.

100posto

Što nas čeka u budućnosti? Gube li Englezi i Škoti primat koji su desetljećima držali?

"Kina će vrlo brzo biti broj jedan u snookeru, a Engleska i Škotska to ne mogu pratiti jer je nakon velikog interesa koji je prije vladao danas stanje drugačije. Sve je manje mladih koji igraju snooker na Otoku i kao posljedica toga je zatvaranje klubova. Od europskih zemalja koje su relativno nove na snookerskoj sceni, Poljska i Njemačka sjajno napreduju, imaju odlične programe po kojima se radi s mladima i time se stvara baza za budućnost. Uz kvalitetnu organizaciju na amaterskoj razini, budućnost snookera je vrlo svijetla."

Niti snooker nije imun na afere oko namještanja mečeva. U najnoviji skandal je uključen jedan od najboljih svjetskih igrača, svjetski prvak iz 2015. godine, Stuart Bingham.

"Nažalost, niti snooker nije uspio u potpunosti ostati čist. No, krovna organizacija, WPBSA, promptno je reagirala i zauzela jasan i nedvosmislen stav po kojem profesionalci ne samo da se ne smiju kladiti na vlastite mečeve, već niti na bilo koje druge. Za nadati se da će se takve negativne pojave s vremenom u potpunosti iskorijeniti."

Kakvo je stanje sa snookerom u Hrvatskoj?

"Prije svog prvog dolaska u Zagreb, nisam znao što me zapravo očekuje, iako sam bio u kontaktu s voditeljem Snooker kluba The Nugget, Alexanderom Sabljakom i njegovim asistentom, Markom Rkmanom, na čiji sam poziv i došao. Po dolasku, brzo sam shvatio da je situacija iznenađujuće dobra. Igrači su vrlo disciplinirani i s velikim interesom i entuzijazmom pristupaju svakom treningu, što meni kao treneru daje dodatni poticaj da pružim svoj maksimum.

100posto

Odgovaraju li uvjeti koje klub pruža igračima standardima potrebnim da nesmetano napreduju u igri?

"Odgovorno tvrdim da je Snooker klub The Nugget možda i najbolji klub u Europi! Uvjeti za igru su izvanredni, a visokoj kvaliteti pridonosi i činjenica da su svi Riley stolovi, kojima je klub opremljen, identični, a to je nešto čime se malo tko može pohvaliti. Ovdje igrači doista imaju uvjete kakvi se mogu samo poželjeti."

Postoje tendencije da Zagreb dobije svoju snooker akademiju i time privuče i igrače iz ostalih zemalja u regiji.

"Taj cilj nije neostvariv i iskoristit ću sve svoje znanje i iskustvo da pomognem u ostvarenju takve ideje. Osim organiziranja novih trening kampova za igrače, neophodno je i jednako važno osposobljavanje novih trenera koji bi prije svega radili s djecom i mladima, jer u tome leži budućnost ovog sporta. Također, rado bih u Hrvatsku doveo i svoje mlade kineske igrače koji bi trenirali zajedno s hrvatskima i time poboljšali njihovu kvalitetu."

Tko od naših igrača ima najveće izglede za proboj na međunarodnoj sceni?

"Prije svih, to je sedamnaestogodišnji Jan Jelenić iz Pule, koji me od prvog treninga impresionirao svojim pristupom igri i načinom na koji rješava vrlo složene situacije. Izuzetno je veliki radnik i, ukoliko bude imao neophodnu financijsku podršku, vjerujem da bih od njega vrlo brzo mogao stvoriti prvog hrvatskog profesionalca! Tu je i nešto stariji Filip Bermanec, koji je drugi tip igrača i iako me dobrano 'iscijedio' tijekom treninga, i on bi, ukoliko se riješi nekoliko negativnih stvari u svojoj igri, također mogao igrati značajnu ulogu na međunarodnim natjecanjima."

Koji je profesionalac najbliži idealnom igraču koji bi po svojim tehničkim karakteristikama izvođenja udaraca mogao poslužiti kao 'školski primjer kako treba igrati'?

"To je nedvojbeno moj dragi prijatelj, Neil Robertson, koji je već godinama u samom vrhu svjetskog snookera, a 2010. godine je bio i svjetski prvak. Njegova igra je tehnički dovedena do savršenstva i neke stvari koje on može izvesti s kuglama su doista fascinantne."

Imate li još nekih talenata osim onih vezanih za šarene kugle?

"Vrlo sam vješt s olovkom i svojedobno sam imao ponudu Disneya da crtam za njih, no, prije svega zbog nedostatka vremena i posvećenosti obitelji, tu ponudu nisam prihvatio."

Koji su vam prioriteti u nastavku karijere?

"Želim stvoriti budućeg profesionalnog prvaka svijeta! Znam da možda zvuči neskromno, ali uvjeren sam da ću taj cilj i ostvariti. Kombinacija mog iskustva i znanja s jedne strane te marljivosti i predanog rada igrača koje treniram će sigurno doprinijeti ostvarenju mojih želja."

Ne dvoji hoće li se vratiti u Zagreb...

"Nevjerojatno lijep grad, ugodan za život. Domaća hrana je iznimno ukusna, žene su vrlo lijepe i primljen sam na najbolji mogući način. Kada tome pridodam vaše talentirane igrače s kojima je užitak raditi i sve planove koje imaju klub The Nugget i Hrvatski biljarski savez, s čijim sam se čelnicima također sastao, na moj novi dolazak nećete trebati dugo čekati.", zaključio je Roger.

Roger Leighton

snooker

Podijeli članak