MARŠ NATRAG

Slavni nogometaš ne smije u SAD jer je jednom bio u Iranu


Toni Horvat
17.02.2017.18:05
Slavni nogometaš ne smije u SAD jer je jednom bio u Iranu
Reuters

sažeto

Dwight Yorke 2015. je igrao humanitarnu utakmicu u Iranu. Zbog pečata u putovnici nisu ga pustili u Miami


Toni Horvat
17.02.2017.18:05

Jednog dana igraš na humanitarnoj utakmici, drugog ti ne daju da zbog toga uđeš u SAD. Baš se to dogodilo Dwightu Yorkeu (45), legendi Manchester Uniteda, kojeg nisu pustili i SAD jer u putovnici ima iranski pečat.

Bivši napadač s Tobaga postao je prva sportska žrtva imigracijske zabrane Donalda Trumpa, iako nije državljanin niti jedne od sedam zemalja s kontroverznog popisa. Očito je "zločin" i ako je samo bio u jednoj od njih. A Yorke je 2015. u Teheranu odigrao humanitarnu utakmicu s mnogim drugim nogometnim zvijezdama poput Roberta Carlosa i Luisa Figa, a protiv selekcije iranskih nogometaša. Prihod je išao oboljelima od multiple skleroze.

Kad je sletio u Miami, ispostavilo se da je to velik problem.

Yorke je igrao za Manchester United od 1998. do 2002. godine i činio ubojiti napadački dvojac s Andyjem Coleom. Igrao je i u onom legendarnom finalu Lige prvaka 1999. u kojem su crveni vragovi u sudačkoj nadoknadi zabili dva gola i preokrenuli vodstvo Bayerna.

Danas je jedan od globalnih ambasadora Manchester Uniteda, a zabrana ulaska u SAD ga je posebno iznenadila jer je tamo bio puno puta, pogotovo kao reprezentativac Trinidada i Tobaga, koji je često protiv SAD-a igrao kvalifikacijske utakmice za svjetska prvenstva.

Donald Trump

Manchester United

Iran

Dwight Yorke

Podijeli članak