Senzacija iz susjedstva

Srbi tvrde kako će Beograd biti domaćin finala Lige prvaka i grade stadion od 150 milijuna eura: 'To je sve plan krovne europske organizacije'


Slaven Knežević
16.01.2019.14:00
Srbi tvrde kako će Beograd biti domaćin finala Lige prvaka i grade stadion od 150 milijuna eura: 'To je sve plan krovne europske organizacije'
Getty Images

sažeto

Srpski mediji tvrde kako će se najvažnija utakmica na svijetu, finale Lige prvaka, 2025. godine vrlo vjerojatno održati u Beogradu na novom nacionalnom stadionu koji kreće s izgradnjom


Slaven Knežević
16.01.2019.14:00

UEFA-ina Liga prvaka je elitno nogometno natjecanje koje privlači najviše pažnje svake godine, a kruna je finale koje je najvažnija utakmica cijele sezone u svim klupskim natjecanjima. Riječ je o događaju koji svake godine ruši sve rekorde gledanosti i jedan je od najprestižnijih u povijesti sporta.

Finale se uvijek igralo na jednu utakmicu, osim 1974. godine kada su Bayern i Atletico Madrid igrali dvije utakmice i to sasvim slučajno. Planirano je da se igra jedna utakmica, ali ona u 90 minuta nije donijela pobjednika. Završilo je 1-1, a onda nitko nije zabio u produžecima pa je odlučena da se igra druga utakmica u kojoj je Bayern slavio s 4-0.

Reuters

Prvo finale održano je 1956. godine, a igrali su ga Real Madrid i Stade Reims, a upravo je madridski sastav ekipa koja je najviše puta osvojila Kup ili Ligu prvaka s 13 osvojenih naslova. Finale se do sada igralo u Parizu, Madridu, Bruxellesu, Stuttgartu, Glasgowu, Bernu, Amsterdamu, Londonu, Milanu, Lisabonu, Rotterdamu, Rimu, Sevilli, Beču, Barceloni, Bariju, Münchenu, Ateni, Manchesteru, Gelsenkirchenu, Istanbulu, Moskvi i Beogradu.

Stadion koji će biti domaćin finala bira se dvije godine prije samog finala, a brojni svjetski gradovi bili su domaćini i po nekoliko puta. Ipak, teško je bilo očekivati da će se po drugi puta finale održati u Beogradu gdje je 1973. Ajax na stadionu Crvene Zvezde s 1-0 pobijedio Juventus.

Srbi sada tvrde da ćemo finale u njihovoj metropoli opet gledati 2025. godine. Kurir tvrdi da će Beograd konkurirati za domaćinstvo finala Lige prvaka za 2025. godinu i to ne samo da će biti jedan od konkurenata, već i da imaju ulogu favorita u tom izboru.

"UEFA Superkup odigran je u Skoplju, finale Europske lige u Bukureštu, a desetogodišnji plan europske kuće nogometa predviđa da ova regija dobije i organizaciju Lige prvaka" pišu u Kuriru.

Getty Images

Srbi ove godine kreću i s izgradnjom nacionalnog stadiona koji će biti gotovo do 2022. godine kada se predaje kandidatura za finale 2025. godine. Stadion bi trebao imati 60.000 mjesta i bit će izgrađen po najvećim europskim standardima. Srbi pišu kako im u prilog ide i to što imaju "svoje ljude na dobrim pozicijama u UEFA-i."

Stadion će ih koštati oko 150 milijuna eura, a namijenjen je prvenstveno za utakmice reprezentacije. Kada se na njemu neće igrati nogomet, održavat će se koncerti i tako isplaćivati njegova visoka cijena.

Getty Images

Nije to loš primjer ni za Hrvatsku. Ako napokon dobijemo nacionalni stadion koji godinama zazivamo, mogli bismo pokušati Srbima i preoteti to finale. Veze u europskom nogometu imamo, imamo i najboljeg igrača na svijetu, samo nam nedostaje stadion. No, ako mogu Srbi, zašto ne bismo mi?

nogomet

Liga prvaka

Srbija

Beograd

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter