Dejan Laninović

'Sretan sam što sam pobjegao s obitelji u London, sve propada u državi, jedino se napreduje po babama i stričevima, po političkoj liniji, treba imati želudac za provariti situaciju u Hrvatskoj!'


Vjekoslav Paun
01.09.2019.14:00
'Sretan sam što sam pobjegao s obitelji u London, sve propada u državi, jedino se napreduje po babama i stričevima, po političkoj liniji, treba imati želudac za provariti situaciju u Hrvatskoj!'
Cropix

sažeto

RETROVIZOR: Gost naše tradicionalne nedjeljne rubrike je istinska odbojkaška legenda, a koja je emigrirala u Veliku Britaniju...


Vjekoslav Paun
01.09.2019.14:00

U rubrici Retrovizor svakog tjedna podsjećat ćemo vas na naše najčitanije tekstove, reportaže i intervjue koje je redakcija 100posto napravila u proteklom razdoblju. Intervju je objavljen u veljači 2019. godine...

Jedan od sinonima za odbojku generalno u Hrvatskoj, ime koje je izazivalo divljenje, "poseban respekt" u redovima - protivničkih momčadi. Za Dejana Laninovića uvijek se isplatila platiti karta više, njegovi potezi nerijetko su se prepričavali u tiskanim izdanjima dan poslije nezaboravnih izdanja...

Nije lako bilo doći do njega, te odbojkaške legende iz Mladosti s kraja devedesetih, na kraju smo se, u nekoliko dana pregovaranja, uspjeli i "kliknuti". Zatekli smo ga u Londonu i to ne privremeno, 47-godišnjak se tamo preselio, zajedno sa svojom obitelji, suprugom Ivanom Nobilo, dvoje djece...

"Radim kao savjetnik i trener za tvrtke na području leadershipa, certificiran sam za metodu Skener osobnosti koju je osmislio kolega Davor Bilman s kojim ujedno radim i na platformi inovativnih treninga i coachinga pod nazivom DI Brains. Treća i kako se mi šalimo, najsnažnija karika, je Ivana Nobilo koja mi je i supruga, a vodi cijeli projekt i zadužena je za razvoj.", rekao je Dejan i nastavlja:

Cropix

"Od nedavno s obitelji živim u Londonu gdje smo otvorili ured, a do kraja godine planiramo otvoriti ured i u Zurichu. Ujedno smo i jedina domaća trenerska grupacija koja ima klijente iz više od 25 zemalja svijeta. Osim navedenog, radim na nekoliko projekata koji su vezani uz sport, poput Mind and Body Scan Junior - programa osobne i sportske orijentacije za djecu, organizacije konferencija i trenerskih klinika. Svakako dinamično, uzbudljivo i plodonosno razdoblje života i poslovno i privatno."

Donedavno se vrtio i oko reprezentacije, u ulozi pomoćnog trenera. Kakva iskustva pamtite, kako se vidite u toj ulozi, možda jednog dana i kao glavni trener?

"Kad god sam rekao nikad više uvijek sam se vraćao tako da ovaj put to neću reći, ali u ovom trenutku sam zaokupljen drugim stvarima. Još uvijek postoje ponude, ali trebala bi se desiti neka izuzetno privlačna da bih na neko vrijeme napustio ovaj posao i ritam u kojem danas živim.", otkrio nam je bivši odbojkaški reprezentativac.

Kao bivšem sportašu je li mu više leglo biti trener ili je igračka pozicija daleko lakša, rasterećenija, ugodnija za jednog profesionalca?

Cropix

"Obje funkcije su jednako teške i lagane, ovisno o tome koliko im profesionalno i posvećeno pristupate. Također su i jednako zanimljive, ali na različite načine. Volim biti na terenu, tamo se osjećam najbolje pa sam i kao igrač i kao trener, a danas i kao predavač i rekreativac sretan što mogu to ostvariti. meni je sport u krvi, moja životna filozofija je sportska pa tako i biznis promatram i živim kroz sportsku prizmu.", kazao je Dejan.

Gdje je danas hrvatska odbojka u odnosu na vaše igračke dane, kako ste zadovoljni aktualnom situacijom u Savezu, reprezentacijama, ligama?

"Hrvatska odbojka je u puno lošijoj situaciji no što je bila dok sam igrao. Onda su tribine bile pune, danas su prazne. Ne bih puno više od toga filozofirao, jer to je pokazatelj svega u odbojci i oko odbojke - od uvjeta, kvalitete, popularnosti sporta, sponzora, novaca. Danas mladi ne znaju nabrojati imena dva tri odbojkaška kluba, a kamoli igrače. Ma ni repku ne prate. Nisu izloženi odbojci, sport propada, pogotovo muška odbojka.", rekao je Laninović i još dodao gasa:

"U većini, da ne kažem gotovo svim, sportskim savezima u Hrvatskoj, glavnu riječ vodi politika, podobni, po babama i stričevima i redovno ljudi koji nemaju nikakve veze s tim sportom, ne vole ga i gledaju svoje uske, sitne interese. Financijski gledano Hrvatski Odbojkaški Savez je po mojim saznanjima konsolidiran za razliku od prije par godina, što se tiče stručnog, strukovnog dijela ima puno prostora za napredak. Nadam se da će čelništvo biti dovoljno mudro i shvatiti da je razvoj u tom smjeru jedini garant da sport može ići naprijed. Već i samo razmišljanje o ovom pitanju me čini ljutim i tužnim u isto vrijeme."

Cropix

Puno ste putovali kao igrač, imali razna iskustva po klubovima. Možete li nam prepričati nekakvu zgodu smiješnu koje se rado sjetite, npr. situaciju sa trenerom, izgubljenu putovnicu, propuštenu utakmicu zbog bizarne ozljede, spačku od strane suigrača?

"Podvala među suigračima je uvijek bilo, ali jednu od situacija pamtim do u detalj još i danas. Za fotografiranje za nekog sponzora poslali su me u Innsbrucku na vrh planine i dali mi dasku za board da se spustim nazad. Nikada prije nisam stao na board, staza je bila izuzetno zahtjevna i trebalo mi je puna četiri sata da siđem dole, što na boardu što na stražnjici. Naravno da sam se ozlijedio ali na potpuno ravnom dijelu na kraju staze. Pao sam i board se zabio u snijeg, ja sam se zarotirao i istegao ligamente koljena.", nasmijao se Dejan.

Jeli ugled Vatrenih pomogao ostalim sportovima ili odmogao, jer su nogometaši možda oduzeli sve sponzore na ionako malom tržištu?

"Mislim ni jedno ni drugo. Ugled Vatrenih pomogao je prepoznavanju Hrvatske. Iako se nama uvijek čini kako svi u svijetu znaju za nas, kad malo više putujete shvatite da to baš i nije tako. Nogomet, kao i svaki drugi sport, pomaže sam sebi i dionicima. Sponzori, pogotovo na malim tržištima kao što je Hrvatska, ulažu tamo gdje je puno publike pa je nogomet logično sport koji ih najlakše nađe."

Cropix

Jeste li možda požalili što niste izabrali nogomet jer kažu da recimo 200.000 nogometaša si može osigurati životnu egzistenciju, dok je kod tenisača možda njih 100 u pitanju, kod odbojkaša možda i manje, desetak, dvadesetak...?

"Poznajem dosta nogometaša i općenito sportaša, pogotovo iz svoje generacije i iz zemlje i iz inozemstva, a s dijelom sam i danas u kontaktu pa znam kako žive i što rade. Ma o kako velikom iznosu se radi, novac je lakše potrošiti no što se čini mali je broj onih koji osiguraju životnu egzistenciju, najveći broj njih ipak ne, ima ih dosta koji krivo ulažu novac, ali nije novac najvažniji niti najveći problem. Izuzetno veliki broj sportaša je izgubljen nakon karijere, jer ne znaju ništa drugo raditi, treba im vremena da nađu sebe i nove izazove u životu, a to utječe na psihu, sreću i kvalitetu života.", rekao nam je Dejan i nastavio:

"Imao sam pameti i sreće da sam uvijek imao biznis sa strane, školovao sam se (dodiplomski, diplomski, postdiplomski i sada sam na završnoj godini doktorskog studija iz područja upravljanja ljudskim resursima) pa sam lakše izgradio drugu karijeru. Za edukaciju i školovanje nikada nije kasno, a vjerujem da je raditi na sebi cijeli život izuzetno važno."

Cropix

Mnogi sportaši bivši grade svoj put i preko politike, biste li vi primjerice izabrali takav put, možda preko Bandićeve stranke npr ili neke druge opcije?

"Jedan od razloga zašto sam sretan što sam odselio iz Hrvatske je i politika. Stranke bilo koje opcije. Treba imati želudac za provariti situaciju u Hrvatskoj, za koju su zaslužne sve dosadašnje stranačke opcije.", kaže iskreno Dejan.

I za kraj možda u par crtama o vašoj obitelji, jeli se netko još bavi odbojkom?

"Ian je još premali, ima tek tri, zanima ga jedino nogomet, a Pia ima 10 i trenirala je odbojku do prije godinu dana, a onda je ušla u fazu taekwondo - a i ženskog nogometa. Supruga bi da sin igra košarku ili tenis, ja negdje duboko u sebi imam želju vidjeti ga u odbojci, ali sigurno je da ćemo biti samo podrška da odluče sami što žele. Bitno je da se kao mali bave bilo kojim sportom, jer je to dobro za kompletni psihofizički razvoj, a kasnije neka odaberu što vole i što ih čini sretnim, jer na kraju priče, jedino je to bitno u životu.", zaključio je Dejan iz Londona.

Gdje si legendo

odbojka

Dejan Laninović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter