Kraljica lopte

Strah i trepet protivničkih obrana rastura već dvije sezone: 'U Hrvatskoj nema kruha od nogometa, želim zaigrati za madridski Real!'


Dejan Šmehil
03.08.2019.08:00
Strah i trepet protivničkih obrana rastura već dvije sezone: 'U Hrvatskoj nema kruha od nogometa, želim zaigrati za madridski Real!'
CROPIX/arhiva

sažeto

U subotnjoj rubrici Wunderkind ugostili smo osječku nogometašicu Lorenu Balić koja je u zadnje dvije sezone zabila 85 golova u ligi


Dejan Šmehil
03.08.2019.08:00

Dvije sezone zaredom ona dominira Prvom hrvatskom nogometnom ligom za žene. Dvije sezone u nizu ponijela je titulu prvog strijelca lige.

One pretprošle je prvenstvo završila s nevjerojatnim 61 pogotkom, a u prošloj je malo 'prikočila', ali i 24 pogotka bila su joj dovoljna da bude okrunjena kao kraljica strijelaca.

Njeno ime je Lorena Balić (21), talentirana je nogometašica ŽNK Osijeka i naša gošća u tradicionalnoj subotnjoj rubrici Wunderkind.

Lorena, kao prvo, čestitke na novoj tituli najboljeg strijelca lige. U čemu leži lakoća postizanja pogodaka u tvom slučaju?

"To je zato što imam dobre suigračice, što imam dobru ekipu", skromno će mlada nogometašica.

Pa dobro, valjda i tvoj talent igra neku ulogu?

"Ma ne volim ja previše govoriti o sebi", nije se dala Lorena.

CROPIX/arhiva

Kad je naš kolega Slaven prije dvije godine razgovarao s njom, usporedio ju je s Eduardom da Silvom. Točnije, ona je u sedam utakmica došla do 34 pogotka, Duduu je svojedobno trebala cijela sezona. U prošloj je Lorena pak bila bolja od svojih muških kolega, prvog strijelca HNL-a Mije Caktaša i njegovog prvog pratitelja, sugrađanina Mirka Marića. Zanimalo nas je, tko je njen uzor?

"Što se hrvatskih nogometaša tiče, moj uzor je Mario Mandžukić, a od stranih Cristiano Ronaldo", spremno je odgovorila.

Nju još godinu dana veže ugovor s ŽNK Osijekom. Kakvi su planovi za budućnost, namjerava li u inozemstvo? Uostalom, gdje bi voljela igrati jednoga dana, koji klub joj je drag?

"Navijam za madridski Real, a kako su oni sad osnovali i ženski klub, nekakav san bi mi bio da završio u Realu!", otkriva nam ova golgeterka.

No, zasad je još u Hrvatskoj neko vrijeme i tu će tresti mreže. A može li se u našoj zemlji živjeti od nogometa, kad je riječ o ženama?

"Nikako", kratko i jasno je poručila Lorena koja je nastupala i za mlađe selekcije nacionalne vrste, ali je to sad malo 'na ledu' zbog njenih fakultetskih obveza.

Instagram

"Nisam se mogla odazivati na pozive u reprezentaciju, ali nadam se da će to uskoro sve sjesti na svoje mjesto", ističe ova 21-godišnjakinja.

Kad smo već kod fakulteta, kako to guraš s obzirom na nogometne obveze? I koji fakultet ideš?

"Pohađam poljoprivredni fakultet u Osijeku. Druga sam godina, sad ću treću upisati. Ide dobro, dajem sve u roku. A što se usklađivanja obveza tiče, imamo treninge dvaput dnevno pa stignem na jedan", otkriva nam Lorena.

A vidiš li se jednoga dana, po završetku karijere, i dalje u nogometu? Na trenerskoj klupi možda?

"Razmišljam o tome! Za suca sam položila prije nekoliko godina, sudila sam u svojoj županiji, ali zbog obveza nisam mogla nastaviti. No, ako se ukaže šansa da ostanem u nogometu i nakon karijere, naravno da ću to i napraviti! Zvanje koje steknem na fakultetu, pričekat će malo", jasna je mlada nogometašica.

Vratimo se još malo nogometu. ŽNK Split vam je prošle sezone ukrao oba trofeja, naslov prvaka i kup. Spremate li 'osvetu'?

Instagram

"Ma mi se svake sezone pripremamo isto. Prošle smo imali peha, primili glupe pogotke i ostali bez trofeja, ali namjeravamo ove sezone vratiti i prvenstvo i kup u Osijek!", samouvjerena je napadačica ŽNK Osijek.

I za kraj, vratimo se na početak. Kako je kod tebe uopće došlo do toga da se baviš nogometom? Otkud ta ljubav?

"Tata mi je bio, odnosno još uvijek je predsjednik u jednom klubu. Stariji brat je igrao za Vukovar, mlađi također igra nogomet. Svi u obitelji su u nogometu pa sam tako i ja završila", zaključuje Lorena.

nogomet

Wunderkind

ženski nogomet

ŽNK Osijek

Lorena Balić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter