Nogometno 'Duboko grlo'

Sudac otvorio dušu i šokirao optužbama: 'Sudačka organizacija nas zlostavlja, do Fifinog znaka možete doći samo ako ste uz 'prave' ljude!


Dejan Šmehil
08.03.2019.19:00
Sudac otvorio dušu i šokirao optužbama: 'Sudačka organizacija nas zlostavlja, do Fifinog znaka možete doći samo ako ste uz 'prave' ljude!
Getty Images/ilustracija

sažeto

Derek Crothers odlučio je otvoriti dušu jer je konstantno bio "zaboravljan" kad je trebalo promovirati nova sudačka imena u prvu kategoriju Premiership razine...


Dejan Šmehil
08.03.2019.19:00

"Suđenje u Škotskoj je u krizi. Ključan problem je što dečki ne dolaze na vrhunsku razinu na temelju kvalitete!", poručio je šokantnom obraćanju javnosti sad već bivši nogometni sudac u toj zemlji, Derek Crothers.

Priča je ovo čovjeka koji je bio unutra i koji očito zna jako dobro kako stvari funkcioniraju u svijetu nogometa i suđenja.

"Škotski suci s Fifa znakom imaju jako lošu sezonu iza sebe", počeo je s pričom Crothers pa nastavio:

Twitter

"Hugh Dallas (bivši sudac, nap. a.) je sad druga osoba po važnosti u Uefi po pitanju sudaca i suđenja. I nije slučajno da su John Beaton, Frank Connor i Alan Mulvanny svi prijatelji s njim. I sva četvorica su suci s Fifa znakom... Mislim da nisu do tog statusa dogurali zahvaljujući svojim sposobnostima."

Crothers je odlučio otvoriti dušu jer je konstantno bio "zaboravljan" kad je trebalo promovirati nova sudačka imena u prvu kategoriju Premiership razine. Umjesto toga, prebačen je u treću kategoriju nakon što zbog oluje nije mogao pohoditi jednodnevni trening kamp pa je odlučio objesiti zviždaljku o klin.

"Ako suci ne dođu na te famozne treninge, ne bivaju delegirani na utakmice. To su zlostavljačke metode. Prije se na treninge išlo jer je to bilo druženje, prilika za razgovor o utakmicama. Sad? Sad je to zlostavljanje jer se prisiljava ljude da dolaze. Ne dođeš li, sljedeći vikend nema utakmice za tebe...", kaže škotsko sudačko "duboko grlo".

"Ne smiju to raditi. Suci bi sami morali htjeti biti uključeni u to, a ne da im se nameće."

Škotska sudačka organizacija odbacila je sve njegove tvrdnje i istaknula da se "suci biraju isključivo na temelju njihovih sposobnosti".

Crothers odbacuje tvrdnje da je on odlučio o svemu pričati jer je nezadovoljan i ljut što je izvisio po pitanju promocije u viši sudački rang.

"Da je o tome riječ, izašao bih sa svime puno ranije u javnost. Odstupio sam u svibnju, mogao sam pričati u lipnju, srpnju... A podrška koju sam dobio od bivših kolega je velika. Ja sam želio uspjeti u suđenju zahvaljujući svojim sposobnostima, a ne kroz prijateljstvo ili uvlačenje nekome... U sudačkim krugovima u Škotskoj, ako se povežete s pravom osobom i budete blizu nje, imate velike šanse za uspjeh", zaključio je Crothers.

nogomet

suđenje

Škotska

nogometni sudac

Derek Crothers

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter