MLADA PULJANKA POBIJEDILA RAK I VRATILA SE KOŠARCI

'Svakih deset minuta sam pitala doktore hoću li umrijeti, ali sve je bilo neprocjenjivo iskustvo'


Toni Horvat
05.10.2018.08:00
'Svakih deset minuta sam pitala doktore hoću li umrijeti, ali sve je bilo neprocjenjivo iskustvo'
privatna arhiva

sažeto

Sara Bećirović, 16-godišnja košarkašica iz Pule, opet je na treninzima nakon što se izliječila od tumora limfnih žlijezda


Toni Horvat
05.10.2018.08:00

Pred njom je bio osmi razred osnovne škole, budućnost u medicini i u košarci. Život je bio lijep, Pa i više od toga, posebno onaj sportski. "Super mi je išlo, treneri, suigračice, sve je bilo savršeno", prisjećala se Sara Bećirović. Imala je 14 godina kad je idilu prekinuo šok - dijagnosticirali su joj tumor limfnih žlijezda.

Sari je danas 16 godina, ide u drugi razred medicinske škole i vratila se treninzima u ŽKK Pula Črnja Tours. Pobijedila je zloćudnu bolest, ali ono što je u međuvremenu proživjela, kaže, ne bi nikome poželjela. Ipak, sve joj je to bilo neprocjenjivo iskustvo koje joj je promijenilo život.

"Kad ti se tako nešto dogodi, počneš više cijeniti zdravlje, manje se nerviraš i manje razmišljaš o lošim stvarima. Sad iskorištavam svaki dan koliko god mogu", rekla nam je Sara.

Sve se dogodilo jako naglo, ali nasreću, dovoljno rano da se tumor uspješno liječiti.

privatna arhiva

"Mama je primijetila da imam kvržicu na vratu. Otišli smo doktoru, odmah su posumnjali na tumor, ali nisu znali s punom sigurnošću, pa su me odmah poslali na pretrage u Rijeku. Jedan dan bila sam na treningu, a drugi već u bolnici. Kad su stigli nalazi, naravno da te to šokira. Prvo je bilo suza, ali vidjela sam kakav je proces liječenja i odlučila ići samo jako i pozitivno. Nasreću, limfne žlijezde nisu tolika opasnost kao rak pluća ili kostiju, a i otkrili smo ga na vrijeme."

Naravno, sad je puno lakše govoriti o opakoj bolesti kad je ona iza nje.

"Na početku sam svakih deset minuta pitala doktore hoću li umrijeti, koliko god me umirivali i govorili mi da je izlječivo. Bojala sam se i kad su me morali šišati, ali svi su mi govorili kako sam lijepa, pa mi je i to pomoglo. Sve sam počela gledati kao iskušenje, ispit na kojem moram dati sve od sebe, koliko god mogu, u glavu sam si stavila da je to samo prehlada kojoj treba vremena da prođe, bila sam jako pozitivna."

privatna arhiva

Život joj se, dakako, okrenuo naglavačke. Više nije mogla viđati prijatelje iz škole ni s košarke, skraćenu organiziranu nastavu pohađala je u bolnici Kantrida u Rijeci, pa iako je odlazila kući, posjeti su joj bili strogo ograničeni zbog jako oslabljenog imuniteta.

"Samo su mi roditelji smjeli ulaziti na odjel, a i kad sam bila kući, mogli su doći samo jako, jako bliski prijatelji. Nisam smjela biti u okruženju više ljudi."

No ni oni koji je nisu smjeli viđati, nisu zaboravili na nju, štoviše. Takva vrsta liječenja vrlo je skupa za prosječnu obtelj, pa su njen razrednik Moris Peruško i treneri Ivan Đukić, Igor Bolković i Siniša Žarić organizirali razne humanitarne akcije, događaje na kojima su se prikupljala sredstva za pomoć obitelji Bećirović.

"Na početku nisam nikome htjela reći da sam bolesna, bojala sam se što će tko pomisliti, da će ljudi to gledati drukčije, ali brzo sam se uvjerila koliko su svi uz mene i žele mi pomoći. Svima sam jako zahvalna, a posebno razredniku, trenerima i prof. Jeleni Roganović, direktorici odjela u bolnici.

privatna arhiva

Tumor je pobijedila nakon devet mjeseci, ali umor i malaksalost koje je osjećala tijekom bolesti i liječenje ostavili su posljedica na njenom tijelu. Sad se, skoro godinu i pol kasnije, vratila košarci, sportu koji obožava.

"Ide laganim tijekom, nisam si zasad dala veliki cilj jer sam znala da fizički ne mogu, naglo sam se od svega udebljala, oslabila odm terapija i tijelu treba da se privikne na napore. Ne treniram rekreativno, želim biti što bolja i košarkom se baviti profesionalno. Igram za kadetkinje, juniorke i seniorke, drugi prepoznaju moj talent. Znam da treba uložiti puno truda, ali imam volje i mislim da mogu, samo sad još puno moram raditi na kondiciji, ali to će doći s vremenom."

Školi se vratila godinu dana ranije, upisala je medicinsku školu i sad ide u drugi razred. Cijelo iskustvo s tumorom dalo joj je samo još veću motivaciju da pomaže ljudima. Ipak, iako je sve grane medicine zanimaju, najviše je privlači - stomatologija.

košarka

Pula

Sara Bećirović

rak limfnih žlijezda

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter