Svjetska viceprvakinja izaziva 'strah' u školi

'Dečki se zezaju da ću ih premlatiti, a moja najveća trauma dogodila mi se na povratku iz Tunisa'


Vjekoslav Paun
31.08.2019.21:00
'Dečki se zezaju da ću ih premlatiti, a moja najveća trauma dogodila mi se na povratku iz Tunisa'
Nika Klepac/Cropix

sažeto

RETROVIZOR: U našoj tradicionalnoj subotnjoj rubrici ugostili smo 17-godišnju svjetsku viceprvakinju Niku Klepac


Vjekoslav Paun
31.08.2019.21:00

U rubrici Retrovizor svakog tjedna podsjećat ćemo vas na naše najčitanije tekstove, reportaže i intervjue koje je redakcija 100posto napravila u proteklom razdoblju. Ovaj intervju objavljen je u veljači 2019.

Prvo smo nazvali klub, potom mamu Branku. Gospođa Klepac na prvu se malo i zabrinula...

"Je, dobra je, a sad baš wunderkind?", nasmijala se.

Umirili smo je i objasnili joj da može izložiti svoju kći bez velikog pritiska, uostalom ako svjetska juniorska viceprvakinja u taekwondou nije zaslužila dobiti priliku...

Cropix

Pričekali smo da se Nika Klepac vrati iz Turske, odakle je naravno stigla s novim - sjajnim vijestima. Krenuli smo sa standardnim početkom...

"Zašto taekwondo? Prvo sam krenula s ritmičkom gimnastikom, ali nisam se zapravo našla u tome. Brat je krenuo u taekwondo i mama mi je jednom rekla da sam ionako prepuna energije i da se trebam negdje ispuhati, pa sam otišla s bratom i to je doslovno bilo to. Našla sam se i eto uživam već sedam godina, jednako sam motivirana na svakom treningu i s jednakim zadovoljstvom dolazim u klub", reći će nam 17-godišnja Zagrepčanka.

Da nije pogriješila, potvrdit će golema lista medalja. Ako bi izdvajali samo najznačajnije, već bi se umorili, a riječ je o kadetskom naslovu europske prvakinje, juniorskom naslovu na europskom tlu, a prošle je godine bila i svjetska vice-prvakinja u juniorskoj kategoriji...

Cropix

"Jednom sam kad mi je bilo dosadno brojala koliko sam to medalja osvojila, mislim da sam stala kad sam prešla brojku od 80", nasmijat će se simpatična sugovornica.

"Više ne znam gdje ih odložiti, trpamo sve to u nekakve kutije, nema mjesta za sve. Nadam se da ću imati sličnih problema kad počnem nastupati i u seniorskoj konkurenciji", reći će članica TK Medvedgrada.

Upravo ove sezone polako će se pripremati na taj značajan prijelaz u svojoj mladoj karijeri. U toj izlaznoj godini okušat će se i na Europskom juniorskom prvenstvu u rujnu, a upravo je ovih dana izborila "vizu" na kvalifikacijskom turniru u Turskoj.

Nika Klepac

"Moj cilj je etablirati se u reprezentaciji, uči na širi popis, tako da imam dobru podlogu za dalje. Ambicije su sigurno vrlo realne, ići korak po korak, pa ćemo vidjeti gdje ću završiti. Olimpijske igre? To je još jako daleko, ali naravno da svaki sportaš sanja o jednoj takvoj medalji, olimpijskom zlatu", rekla je Nika i podvukla:

"Ali ono na što sam fokusirana je moj sljedeći nastup, ova sezona, probijanje u seniorskim vodama."

Svaki sportaš ima svoju i financijsku priču, kako se Nika snašla u svim tim izazovima, a koji se tiču ulaganja u njezinu sportsku karijeru...

Nika Klepac

"U početku, dok nije bilo rezultata, sve je bilo na mojim roditeljima koji su financirali putovanja na turnire, opremu... Sad imam potporu kluba, Saveza, Grada Zagreba, a i uključena sam i u razvojni program HOO-a.", otkrila nam je Klepac.

Bi li htjela jednog dana biti profesionalka i možda živjeti od taekwondoa, možda kao trenerica?

"Meni je prvo cilj zadržati se što duže u natjecateljskom taekwondou, tako do 30. godine, a poslije ćemo vidjeti što će biti. U svakom slučaju svjesna sam da ovo nije sport od kojeg si rješavaš egzistenciju, cilj mi je upisati Filozofski fakultet i smjer psihologiju, pa se možda jednog dana etablirati kao sportski psiholog", rekla je naša mlada sportašica.

Nika Klepac

Jako je veseli reprezentativno okupljanje, pamti spuštanje po toboganima i "spačke s kolegama" u Tuhelju, pamti i izgubljenu putovnicu dan uoči odlaska na natjecanje u Beograd, ali jedna stvar ipak ju je najviše zaboljela:

"Pa bilo je to kad sam se vratila iz Tunisa bez mobitela. Moja generacija je možda i previše ovisna o "gadgetima", ja ne mogu bez mobitela i bio je to veliki šok za mene", nasmijala se Nika.

Hobi joj je knjiga, voli se družiti s prijateljima, otići u kino...

Nika Klepac

"Volim se i ja ponekad isključiti, maknuti i od sporta, ali i od društvenih mreža, ali dobro, ne baš previše, haha.", rekla je.

Trenira dva puta dnevno, maksimalno fokusirana na ono što joj sjajno ide - "premlaćivanje" protivnica.

"Je li dečki zezaju? Pa klasika, bude toga dosta. Pa ono u stilu, "nemojte je zezati, ta će vas klinka premlatiti", otkrit će.

Veliki je fan Barcelone i Lea Messija, nerijetko, kad je okupljanje reprezentacije, znaju i zaigrati nogomet, pa i hokej, ali zna što je njezin fokus, strast...

Nika Klepac/Cropix

Wunderkind

Nika Klepac

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter