VIDEO: 'Zag, Zagi, Zagi, za Zagreb, za svijet'

Točno 30 godina od Univerzijade koja je preporodila naš glavni grad


Slaven Knežević
08.07.2017.09:00
Točno 30 godina od Univerzijade koja je preporodila naš glavni grad
Cropix

sažeto

Legendarna zagrebačka Univerzijada otvorena je 8. srpnja 1987. U glavnu žilu Hrvatske upumpana je krv koja je promijenila sliku grada i svijetu pokazala neku ljepšu metropolu


Slaven Knežević
08.07.2017.09:00

"Tu smo, nek vidi svak,
Stanari istog grada,
Zagreb, mladost, pjesma,
Univerzijada!!
Za ljubav, za život,
Za igru i svoj sreći
Za bezbrojna prijeteljstva,
Za Zagreb, bolji i veći!!!"...

Univerzijada 1987. godine bila je okidač razvoja u gradu Zagrebu. U glavnu žilu Hrvatske upumpana je krv koja je promijenila sliku grada i svijetu pokazala neki ljepši Zagreb. Iako je Zagreb bio domaćin dva puta, 2016. godinu ne vrijedi posebno isticati jer, osim nešto malo reklame koju smo dobili, nije pretjerano utjecala na život u glavnom gradu. Puno je važnija bila ona koja je započela prije točno 30 godina.

Iako sam se rodio 13 dana nakon njezina početka, Univerzijada koja je tada održana ostavila je dubok trag na mojem Zagrebu, a vjeverica Zagi je kul i dan danas.

Sedam godina ranije umro je Josip Broz Tito koji je bio ljepilo koje je društvo Jugoslavije držalo na okupu. Tito je nekako uspijevao slične, a opet po mnogome različite narode održati na okupu bez da dođe do veće eskalacije sukoba. Bilo je to kao kad teta iz vrtića uđe u prostoriju pa djeca budu mirna. Njegova smrt poljuljala je temelje bivše države i počeo se javljati nacionalizam i želja za samostalnošću kod većine naroda u bivšoj 'Jugi'.

Hrvatska je u toj situaciji prepoznala šansu da malo isprazni zajedničku blagajnu i u svoj glavni grad unese života. Zagreb je godinama stagnirao, a Univerzijada je bila odlična prilika da grad oživi, ali i da se ispromovira na kvalitetan način. Neki podaci govore da je u Univerzijadu i Zagreb utrošeno onoliko koliko bi danas vrijedilo 300 milijuna eura. Zagreb je u dvije godine, koliko su trajale pripreme, dobio devet dvorana, tri bazena, Cibonin toranj, preuređeni su Dom sportova i maksimirski stadion, obnovljen je do tada derutni sportski kompleks na Šalati i uređeno je preko 200 fasada na zgradama.

Cropix

Zagreb je morao blistati jer je svijet morao vidjeti da nismo tamo neka rupa na Balkanu već moderan europski velegrad. Atmosfera Univerzijade u Zagrebu se počela osjećati godinama ranije. Zagreb se počeo buditi, graditi, rasti i taj jedan osjećaj da će se dogoditi nešto jako veliko prožeo je sve u metropoli. S buđenjem grada i njegovom pripremom za velike igre studenata poklopili su se i sportski uspjesi pa je sve postalo još slađe.

Cibona je 1982. godine po prvi puta u povijesti postala prvakom bivše države, Dinamo je osvojio naslov prvaka nakon 24 godine, a njihove uspjehe pratili su i vaterpolisti i odbojkaši Mladosti. Zagreb je bio spreman za još veći događaj koji će tim uspješnim sportašima osigurati infrastrukturu za godine koje dolaze.

Uoči Univerzijade izgrađen je kvart Jarun, koji je danas jedno od središta zagrebačkog društvenog života. Ta renesansa Zagreba je i meni i mojim vršnjacima, a i onima puno mlađima od nas ostavila puno više od samog sjećanja na igre. Ostavila je studentske domove koji su sagrađeni i renovirani za sportaše, a danas ih koristi nekoliko tisuća studenata koji imaju gdje biti dok vrijedno skupljaju znanje na fakultetima u Zagrebu. Mladi sportaši imaju gdje trenirati, a Cibona je dobila svoj dom.

Istina je da bi se sva tada izgrađena sportska borilišta i dobar dio infrastrukture mogli već i renovirati, ali o tom potom. Sad imamo nove fontane...

Osim građevina i procvata Zagreba, glavni grad je dobio i svoju maskotu. One od prošle godine nitko se ni ne sjeća, ali vjeverica Zagi je stvarno legendarna.

Jutarnji list

"Ideja se rodila na Tuškancu, u vrijeme posjeta Rocha Campane, tajnika FISU-a. Kaže on da moramo imati i maskotu. Pomislih: Imamo vukove s Tuškanca za Cibonu, medvjede za hokejaše Medveščaka i u tom trenutku pred nas skoči vjeverica. E, ovo će biti naša maskota, vjeverica je prava zagrebačka životinja. No, tko je prvi predložio ime Zagi, stvarno se ne bih mogao prisjetiti", rekao je najtrofejniji hrvatski košarkaški trener i glavni tajnik Univerzijade 1987. Mirko Novosel.

Maskotu je nacrtao veliki umjetnik iz poznate zagrebačke crtane škole Nedjeljko Dragić. Mi koji smo mlađi od Univerzijade sjećamo se čokoladica na kojima se smiješila vjeverica, nekoliko grafita po gradu s njenim likom i stvarno zarazne pjesmice.

Ta vjeverica i 'njezina' Univerzijada u Zagreb su donijeli život. Otvaranje je gledalo preko 50.000 ljudi, a na igrama je sudjelovalo 6423 studenata iz 122 države. Pjesmica o vjeverici ima strofu koja kaže: "Zag, Zagi, Zagi, Za Zagreb, za svijet, Zag, Zagi, Zagi, Za Zagreb nek se čuje". Upravo je ta parola opisala ono što su te igre predstavljale. Zagreb je dobio potrebnu injekciju života, a studenti su se zabavili i ponijeli kući odlične dojmove te je tako napravljena i promocija grada i države, a povrh svega pokazano je jedno veliko zajedništvo koje je doprinijelo nečem boljem. Uz 22.000 volontera koji su radili na igrama i oko njih, cijeli je svijet tada bio uz Zagreb. Vjeverica Zagi postala je simbol jedinstva i sportskog duha, a za Zagrepčane i simbol razvoja. I zato, hvala ti Zagi!

Zagreb

Zagi

Univerzijada

Podijeli članak