100posto komentar

Torcida šokirala nedopustivim govorom mržnje s tribina: 'Tko ubije Zdravka, postat će heroj'


Slaven Knežević
28.08.2017.12:30
Torcida šokirala nedopustivim govorom mržnje s tribina: 'Tko ubije Zdravka, postat će heroj'
Vladimir Dugandzic / CROPIX

sažeto

Torcida je predstavila svoju novu pjesmu koja poziva na ubojstvo i govori o 'herojskom djelu' tog čina i tako zgrozila javnost


Slaven Knežević
28.08.2017.12:30

Torcida je novom pjesmom koju pjeva na tribinama šokirala javnost. Splitska je navijačka skupina poslala jasnu poruku da žele smrt Zdravka Mamića, odnosno da će onaj tko ga ubije biti slavljen kao heroj. Ovo nije prvi put da dio pripadnika Torcide šalje poruke mržnje i uzimaju 'pravdu' u svoje ruke. Da ne nabrajamo sve ispade huligana (kojih je bilo stvarno podosta u hrvatskoj 'demokraciji'), prisjetimo se samo onih svježijih.

Zdravko Mamić na Braču je napadnut s leđa i udaren šakom u potiljak nakon čega je pao u more. Svi koji su stali uz njega, postali su neprijatelji Hajduka, pravde i svega svetoga. Tako je njegov kum koji ima ugostiteljski objekt na Bolu morao unajmiti zaštitare kako ne bi bio napadnut jer je zaustavio napadača na Mamića, a spomenuti ugostiteljski objekt "napadnut" je na internetu i srušene su mu ocjene na društvenim mrežama kako bi mu pao promet. Napadač Domagoj Ivelić slavljen je na društvenim mrežama zbog tog čina, a navodno su se iz Trocide ponudili i da skupe novac za odvjetnika koji bi na sudu branio mladog "heroja". 

Janica Kostelić, jedna od najvećih sportašica u povijesti u svijetu, a svakako naša najveća skijašica ikada, brutalno je izvrijeđana kada se, zamislite samo, usudila nogom kročiti na otok Brač u funkciji koju obavlja. Janica je, naravno, bila kriva što nije napala Mamića, baš kao i njegov kum, i morala je platiti cijenu tog "izdajničkog čina".

Politika koju navijači pokušavaju prodati nije dobra. Opasno je stvarati situaciju u kojoj postoje samo "mi" i "oni". Ako se netko ne slaže s nečime, to je u redu. No, ne smije neslaganje biti povod za nasilje. Bez obzira na to kakvo tko ima mišljenje o Zdravku Mamiću ili bilo kome drugome, poziv na ubojstvo i slavljenje napada na njega opasno je po društvo u kojem živimo. Slagali se s nečime ili ne, mislili da je pravda na sudu zadovoljena ili ne, ne može biti normalno nekome oduzeti život, a još manje slaviti ubojicu.

Danas je to Zdravko Mamić, sutra netko drugi. Hoćemo li uskoro morati usklađivati svoje stavove i mišljenja kada hoćemo ljetovati? Ili ćemo morati svi "naučiti" što je ispravno kako bi bili sigurni da nas neće napasti?

Navijači se često žale na nepravdu i na nedostatke u pravnoj državi, no s druge strane, na primjeru Torcide vidimo da ih pravna država zanima samo selektivno, kada njima to odgovara. Kada im ne odgovara, ubojstva i prijetnje su sasvim u redu.

Riječi: "O Zdravko, o Zdravko, Zdravko cigane, tko te ubije heroj postane...", bi trebale biti strogo sankcionirane. Ipak, na Facebook stranici "Hajdučke vijesti" su s oduševljenjem prenijeli ovu pjesmu Torcide...

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala 100posto.hr

nogomet

Hajduk

Zdravko Mamić

100posto komentar

Torcida

Podijeli članak