HRVATSKI NOGOMETNI SVIJET NE DVOJI

Treba li Modrić dobiti i Zlatnu loptu na kraju sezone? Najluđi odgovor stigao je iz Splita: 'Ma treba mu dati i otok ako ga poželi'


100posto
16.07.2018.14:00
Treba li Modrić dobiti i Zlatnu loptu na kraju sezone? Najluđi odgovor stigao je iz Splita: 'Ma treba mu dati i otok ako ga poželi'
Matthias Hangst/Getty Images

sažeto

U čast Modrićeva broja 10 nazvali smo 10 trenera i bivših igrača za mišljenje o tome je li Luka najbolji nogometaš svijeta ove godine


100posto
16.07.2018.14:00

Zaista je tužno bilo gledati Luku Modrića kako prima jedno od najvećih priznanja u nogometu, Zlatnu loptu za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva. U tom trenutku, tako brzo nakon izgubljenog finala, ništa mu nije značila.

No dvojbe nije bilo, ni prvaci Francuzi, ni Belgijci i Englezi nisu imali igrača koji je toliko značio njihovoj reprezentaciji, koju je svu tu nogometnu kvalitetu kojom je okružen povezao i od nje skrojio pravo umjetničko djelo. One razvikane zvijezde poput Ronalda, Messija ili Neymara nisu vidjele ni polufinale. Prave konkurencije nije bilo, pa kad Hrvatska već nije osvojila zlato koje je zaslužila, barem ova nagrada nije mogla oitći u primjerenije ruke.

No osim ove Zlatne lopte postoji još jedna, koja se dodjeljuje svake godine, i to ne za razdoblje od mjesec dana, nego za sve što su igrači napravili kroz cijelu godinu, s klubom i reprezentacijom, u domaćim i međunarodnim natjecanjima. A Luka je, s obzirom na titulu Lige prvaka i njegovu ulogu u Real Madridu, te srebro na SP-u i njegovu ulogu u reprezentaciji, apsolutno zaslužio i nju, bez obzira na to što se događalo do kraja 2018.

Zato smo nazvali cijeli niz hrvatskih trenera i bivših nogometaša koji su s nama podijelili svoje mišljenje o Luki i Zlatnoj lopti - treba li je dobiti i hoće li je dobiti.

Otto Barić:

Mislim da zaslužuje. Prvo i prvo, napravio je maksimalno s reprezentacijom. Kapetan je Hrvatske, a napravio je maksimalno sa svojim klubom. Za mene smo mi prvaci, i drugo mjesto za mene je maksimalan uspjeh. Mislim da je Modrić zaslužio Zlatnu loptu, ali ima sigurno dva, tri dobra konkurenta. Ja kao Hrvat smatram da je on taj. Teško mogu reći hoće li ga odabrati, to je za žiri, ali zaslužio je, igrao je sve utakmice, bio je odličan cijele godine.

Nikola Jurčević:

Za mene osobno nema dileme, to je apsolutno zaslužio, zbog načina na koji igra, u svakom smislu, tehničkom, igračkom, trkačkom, žrtvovanju za momčad, povezivanju linija, asista, personalityju... Real je prvak europe, kao kapertan doveo Hrvatsku u finale SP-a i tu nagradu apsolutno zaslužuje. Do sad u 90 ili više posto situacija Zlatnu loptu dobivali oni koji najviše zabijaju, msilim da ju je jedanput dobio Cannavaro, pa ako je taj kriterij odlučujući, može doći do druge situacije.

Igor Cvitanović:

Naravno da Modrić zaslužuje Zlatnu loptu. Bez ikakvih dvojbi, Luka je među tri najbolja igrača na svijetu, a kad uzmemo u obzir što je ove sezone napravio s Realom i reprezentacijom, to bi trebala biti prevaga. Ovo mu je vjerojatno najbolja sezona u životu, s Realom već ima kontinuitet dobrih rezultata, sada se poklopilo da je i reprezentacija ostvarila najbolji rezultat ikad i nadam se da će biti nagrađen.

Nenad Pralija:

Ma to što se o Luki može napraviti je čudo. Mi ćemo tiskati ovdje u Splitu, evo ja ću tiskati enciklopediju o njemu. Luka Modrić ne da treba osvojiti Zlatnu loptu, za njega treba napraviti što god treba. Ako izrazi želju da će kupiti otok, treba mu ga pokloniti. Svi mi u Splitu smo puni emocija. Nema tih riječi kojima bismo opisali ponos. Što mi tom momku možemo napraviti i učiniti za njega? Mi smo jedna mala zemlja, ponosna, draga, lijepa, šesna, ali tko će dobiti Zlatnu loptu ovisi o ljudima na većoj razini. Ma čak i da smo postali svjetski prvaci, ne treba to Luki. On će reći da mu to ne treba. On će uzeti medalju za svoju zemlju, a drugo mu ne treba.

Miljenko Mumlek:

S obzirom na njegove godine, ovo je vjerojatno zadnja prilika da uzme Zlatnu loptu, nadam se da će oni koji glasuju i to uzeti u obzir. Znam Luku, pa sam možda malo subjektivan, ali statistički gledano, osvojio je Ligu prvaka, s Hrvatskom je igrao finale. Messi i Ronaldo se ne mogu mjeriti s time, eventualno Griezmann. I ono što bih posebno istaknuo, u ključnim trenucima Luka igra zrelo, ima toliku mirnoću i u ovom turnirskom dijelu izvukao je maksimum. Vidjelo se da baš uživa u nogometu.

Srećko Bogdan:

Nogomet koji Luka igra ove sezone je čudesan. I u Realu i u reprezentaciji on diktira igrom, čini svoje suigrače boljima i mislim da bi trebao biti prvi u redu za Zlatnu loptu. Ako netko misli da se s Realom titule podrazumijevaju, onda mu treba skinuti kapu jer je kao kapetan male reprezentacije ostvario velik rezultat na Svjetskom prvenstvu. Više od toga se ne može.

Zoran Vulić:

Nema tu puno priče. Modrić je najbolji igrač. Osvojio je Ligu prvaka, došao do finala Svjetskog prvenstva. Ne znam o čemu uopće trebamo razmišljati. Konkurencija je zdrava, ali Luka nema neku veliku konkurenciju. Možda će se odigrati da Zlatnu loptu osvoji Francuz, ali ni jedan Francuz nije osvojio Ligu prvaka. Mbappé s PSG-om nije napravio ništa posebno, Griezmann je iza Modrića u Španjolskoj i Ligi prvaka. Ja bih volio da to bude Luka Modrić. Za mene je on najbolji.

Ivo Šušak:

Sretan sam jer je, ne samo kod nas, glavna tema razgovora kad je u pitanju pojedinačni učinak igrača. Bio je jedan od glavnih aktera u uspjesima Reala, a treba uzeti u obzir da je dijelom Lige prvaka bio ozlijeđen, mnogi su mislili da će mu povratak biti težak ili upitan, no uz razumijevanje trenera on je tako brzo preskočio i tu zapreku mirovanja mjesec dana u ključnom dijelu sezone, što govori o njegovom općem, ali i nogometnom karakteru. On svoju genijalnost podređuje momčadi, a život je takav, koliko daješ, toliko će ti se i vraćati. Luka daje suigračima, oni mu vraćaju na način da je on glavni igrač momčadi koja je napravila fantastičan rezultat.

Stjepan Deverić:

U svakom slučaju zaslužuje to. To je pokazao svojim igrama koje su bile fenomenalne. Bio je glavni motor reprezentacije i pokretač svega. Najviše radi toga što momčad uz njega igra odlično i sigurno da je jedan od najzaslužnijih pojedinaca. On je vođa koji se ističe jednostavnošću i mirnoćom i s loptama koje ima. Daje mir reprezentaciji. Da smo pobijedili u finalu, on bi svakako bio Zlatna lopta, ovako je ipak manja vjerojatnost.

Igor Pamić:

Što bi još trebao napravit da je dobije? Ne kažem to zato što je naš i zato što je lijep, a lijep je, nego zato što je fantastičan. Učinio je sve, tri godine je prvak Eurpope s klubom, a ovo što su svi smatrali nemogućim samo se nadovezalo, prezentacije koje je pružao u Rusiji bile su toliko kvalitetne, suverene i staložene. Za dobivanje Zlatne lopte uvijek prevagnu golovi, ali ako gledamo bližu prošlost, osvajali su je Messi i Ronaldo, onaj koji je nešto osvojio, nije se toliko gledala statistika. A zbog svega ovoga što je Modrić prezentirao s Realom i pogotovo ovo čudo sad, morala bi završiti u njegovim rukama.

hrvatska nogometna reprezentacija

SP 2018.

Luka Modrić

Zlatna lopta

newsletter

Prijavite se na Newsletter