Dinamovac iz Monaca za 100posto

'Trebat će mi kamion za sve narudžbe dresova koje sam dobio, a veliki problem mi je trenutačno jezik, pa užurbano tražim učitelja'


Slaven Knežević
10.09.2018.08:00
'Trebat će mi kamion za sve narudžbe dresova koje sam dobio, a veliki problem mi je trenutačno jezik, pa užurbano tražim učitelja'
Cropix

sažeto

David Čolina prešao je iz Dinama u Monaco za milijun eura, a prvi dojmovi iz novog kluba su i više nego dobri


Slaven Knežević
10.09.2018.08:00

Mladi Dinamov lijevi bek David Čolina došao je na naslovnice medija nakon što je napravio transfer u Monaco bez ijednog nastupa za Dinamovu prvu ekipu. Dinamo je talentiranog 18-godišnjaka prodao u Francusku za milijun eura, a osim Monaca, Čolinu su lovili brojni europski velikani, a zainteresiran je bio i splitski Hajduk.

"David već nekoliko godina igra u reprezentaciji i u Dinamu i prati ga dosta klubova. Više-manje svi klubovi koji imaju neku skauting listu ga imaju na radaru. Nama je uvijek bilo najbitnije da igra u Dinamu i da se profesionalno razvija. Živi u Gorici i u Dinamu je zadnjih 10 godina pa je to bilo i logično. Međutim, kako je došlo do nekih upita u klub, tako je krenuo i pritisak za potpis novog ugovora. Kod svakog dogovora moraju biti zadovoljne sve strane, ali Dinamo nije htio popustiti. Nakon nekoliko faza pregovora i razgovora je došlo do toga da smo se odlučili otići drugim putem", rekao nam je Čolinin menadžer Filip Naranča pa objasnio kako je došlo do transfera u Monaco:

"Monaco je u startu bio spreman ići na transfer u iznosu oko milijun eura, ali poznavajući Dinamo i taktiku koja je potrebna za pregovore s njima išli smo na to da se ide na dvije, tri cifre dok se ne dođe do željenog iznosa. To je sve krenulo još dok smo bili u fazi dogovora s Dinamom, a do sada smo odbijali sve ponude. Bila je tu ponuda Hoffenheima prije par godina, Hajduk je isto imao ponudu koja je uključivala jedan zdrav razvoj, čekala ga je prva momčad, dobar ugovor."

Što je Monaco ponudio?

"David će sada biti igrač druge momčadi, a kako ima pravo nastupa za U-19, igrat će i juniorsku Ligu prvaka. Nakon adaptacije, ako pokaže svoju kvalitetu, otvoren mu je put u prvu momčad. Tako oni rade i to nas je i privuklo. Financije nam nisu bile prioritet, to je nešto što dolazi samo od sebe. Nas je zanimao status nekog projekta. Nažalost, Dinamo nije stao iza toga", rekao nam je Naranča, a onda je Čolina prenio prve dojmove iz novog kluba:

"Sve je savršeno. Klub, uvjeti, suigrači, treneri, ne znam može li bolje. Od Hrvata još nisam upoznao nikoga osim Jerka Mikulića koji je fizioterapeut u klubu. Bio sam tamo samo dva dana i odradio liječnički pregled i treninge, pa nisu još potpuni dojmovi."

Što Vam je prvo palo na pamet kada ste čuli za interes Monaca?

"Pomislio sam kako je to ogroman klub koji ima veliki interes za mlade igrače i dobro radi s mladima. Ulažu puno u mlade, igraju Ligu prvaka, ma to je top nivo. S jedne strane mi je malo žao jer odlazim od doma, tu sam već 10 godina, ali ipak su ovo novi izazovi", kaže Čolina koji još nije imao priliku nastupati u juniorskoj Ligi prvaka, ali igrao je protiv Real Madrida na Ramljaku:

Cropix

"Nije velika razlika između nas i njih. Kod nas su puno veći talenti nego drugdje, ali kod drugih su uvjeti i organizacija puno bolji i zato nas u seniorima prelaze. Što se Dinama tiče, tu su uvjeti fenomenalni. Imao sam odlične suigrače koji su bili vrhunski talenti, najbolji u Hrvatskoj, a i treneri su sigurno među najboljima u Hrvatskoj. Bilo mi je odlično u Dinamu", kaže Čolina.

Što očekujete od Monaca?

"Želim se što prije priključiti prvoj ekipi i što prije debitirati za Monaco, a kasnije ćemo vidjeti kako će se sve razviti. Što se samog grada tiče, nisam ga ni vidio, ali s balkona se vidi da je predivan, a ima i more, hahaha", kaže Čolina koji će morati naučiti i francuski kako bi se što prije uklopio:

"Nisam još naučio francuski, ali ići ću na tečaj, naći učitelje. Želim što prije naučiti jezik. Znam dvije, tri riječi, ali to je skoro ništa. Suigrači, pogotovo ovi mlađi, ne znaju baš engleski, pa ću morati naučiti francuski što prije. Mislim da će mi taj jezik biti najteži dio privikavanja. Engleski se svugdje priča pa to nije problem, ali francuski je ipak malo kompliciraniji."

Monaco posebnu pažnju pridodaje mladim igračima.

"Pričao mi je fizioterapeut Mikulić da se u Monacu jako pazi na igrače, od odmora, prehrane do svega ostaloga. U Dinamu smo imali preporuku što i kako jesti, ali tamo se baš strogo pazi na to. Ja sam za sad odradio tek nekoliko treninga, ali tu nema baš velike razlike. Najveća razlika je kod seniora, a u ovim mlađim kategorijama je sve to slično."

U Goricu će se morati vratiti s kamionom dresova Monaca jer narudžbe ne prestaju stizati.

"Hahaha, da, naručili su već i dresove, trenirke, majice. Malo će mi biti jedna torba, hahaha", kaže nam Čolina.

Najjači protivnik u Hrvatskoj bio Vam je Hajduk koji Vas je želio i dovesti. Kako je bilo igrati te derbije i jeste li razmišljali o odlasku u Hajduk?

"Bilo je nekih razgovora i tko zna što se moglo dogoditi, ali završio sam u Monacu i to je najbolje za mene. Što se nogometa tiče, Hajduk je bio naš najveći rival jer imaju najbolju školu u Hrvatskoj, poslije Dinamove naravno. Uvijek su bili naš rival, ali uglavnom smo bili ispred njih."

Čolina navija za Barcelonu, ali uzor mu je zvijezda Real Madrida.

"Jednostavno mi se više sviđa Barcin nogomet, tehnički to ljepše izgleda, bolje, ali uzor mi je Marcelo. Igra na mojoj poziciji i sviđa mi se što igra napadački nogomet. Volim više igrati ofenzivno."

Pozicija lijevog beka je veliki problem i Hrvatske, ali i ostatka svijeta, a dosta bekova u karijeri promijeni poziciju i odu na mjesto krilnog napadača.

"Ja nemam takav plan, haha. Sviđa mi se na lijevom beku. Stvarno ne znam koji je problem s tom pozicijom. Očito se izgube negdje u razvoju, a možda i nije bilo toliko kvalitetnih igrača na lijevom beku. Ja nisam odabrao tu poziciju već sam počeo kao lijevo krilo, ali onda sam se ozlijedio i spletom okolnosti završio na lijevom beku. Od tada je prošlo već osam godina i volim tu poziciju", zaključio je Čolina.

Dinamo

transfer

Monaco

David Čolina

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter