100posto komentar

Treći Šukerov jesenski eksperiment: Novi izbornik Dalić maestralno je 'začarao' Bjeloruse, može li i Ukrajince?


Vjekoslav Paun
09.10.2017.08:00
Treći Šukerov jesenski eksperiment: Novi izbornik Dalić maestralno je 'začarao' Bjeloruse, može li i Ukrajince?
Cropix

Vjekoslav Paun
09.10.2017.08:00

Nije dobro izgledalo te prohladne varaždinske večeri, prošlog četvrtka. Gračanovih udarnih 11, s vedetama poput Vlašića, Balića, Jakoliša, Sose..., tražili su ključ protiv tradicionalnog bjeloruskog bunkera, probijalo se (uglavnom preko lijevog krila), ali  jednostavno - nije išlo. Vodili su s(p)retno Bjelorusi 1-0, ušlo se u zadnje minute, gledatelji su napuštali stadion, ali onda negdje oko 88. minute, iza istočne tribine, ukazao se i "zagrmio" famozni - vlak.

"Kad vlak zatrubi, stiže preokret!", mirnim je glasom sa svojeg mjesta, iz petog reda u loži, s desne strane, dobacio Zlatko Dalić.

Svi su se nasmijali onako kiselo, niti pošalica bivšeg trenera arapskog Al-Aina nije oraspoložila zapadnu tribinu Varteksova stadiona, nastavili su pljuvati - "gračanovce". Šest, sedam minuta kasnije sasvim drugačija slika s utakmice mlade reprezentacije...

Svi su bili u deliriju, jer Šimić i Benković su s dva gola u sudačkoj nadoknadi donijeli preokret "svih preokreta", i utakmica je to koja se, iako se nije tako činilo, više prepričava od one sramotne - s Rujevice.

"Eh moj Daliću, da sam te poslušao i okladio se, sad bih bio milijunaš!", dobacio je netko na tribini, a ovaj se samo nasmijao.

Nešto više od 24 sata kasnije taj je osmijeh poprimio nezamislive razmjere, jer je taj "varaždinski Nostradamus", a nakon što je Čačić ispucao i posljednji "kvisko" kod Šukera, dobiti poziv o kojem svi hrvatski treneri sanjaju...

Cropix

"Najteži zadatak i najveći izazov u životu!", reći će Zlatko uoči današnje utakmice protiv Ukrajine.

Posljednji eksperiment iz HNS-ova laboratorija, posljednja šok terapija u jesenskim, neparnim godinama (2013, 2015, 2017), a koja polako i sigurno postaje – Šukerova tradicija.

Tako je Niko Kovač sredinom listopada 2013. godine izbacio iz "sedla" Igora Štimca (koji je, zlobnici će reći, i otvorio Pandorinu kutiju nakon što  je Modrića i ekipu vratio s izleta iz Međugorja), dvije godine kasnije, nešto ranije, krajem rujna, istim scenarijem ustoličen je Ante Čačić, a sada je, u najekstremnijem, hičkokovskom zapletu, priliku dobio najmanje zvučni trener u povijesti CRO izbornika, ali i jedan od rijetkih koji ima, primjerice, šest trofeja.

"Smjena trenera bit će pozitivan šok", reći će Davor čiji bi savez, ne plasiraju li se kockasti u Rusiju, mogao doživjeti - financijski krah.

Zlatko Dalić? Iako možda poznatiji u centru Abu Dhabija nego na zagrebačkoj špici taj je 50-godišnjak zasluženo dočekao nagradu koju će prepričavati unucima, no pitanje je koliko trener, koji je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji iza sebe ostavio imena poput Waltera Zenge, Erica Geretsa, Gabriela Calderona, može u ovo kratko vrijeme (do večeras!) izbaciti "duh" Ante Čačića iz svlačionice i razbuditi posrnule Vatrene...

Koliko je Čačićeva pasivnost i strah od izmjena izluđivala pasionirane CRO fanatike (posebice u utakmici osmine finala protiv Portugala na prošlom Euru), toliko će i visiti pitanje potencijalno zakašnjele Šukerove reakcije u slučaju konačnog debakla Vatrenih, ako nam Ukrajinci, baš kao što su učinili to i 2009. godine (pobijedili Engleze u Kijevu), ukradu snove – još jedno Svjetsko prvenstvo.

Šukerov jocker "pet do 12"  možda će i neke navijače asocirati i na zakašnjelu reakciju Čačićeve klupe sa stadiona Bollaert-Delelis u Lensu, gdje je Marko Pjaca dobio priliku tek u 110. minuti protiv Ronalda i ekipe, pa ne bi čudilo da na kraju dana, u slučaju "tragedije svih tragedija", i Davor, upravo tamo odakle kreće sami zapovjedni lanac, pod pritiskom javnosti - spakira kofere.

No dok su Vatreni u igri suvišno je izvlačiti takve scenarije, malo (puno) sreće trebat će Daliću večeras u Kijevu, svjesni su koliki je ulog i da motiva neće nedostajati. "Izginut" će dečki na travnjaku, kako kaže novi izbornik,  a možda opet jednom rečenicom, sasvim nesvjesno, u svlačionici, baš kao i prije četiri dana u Varaždinu, izazove magiju i ponovi sveopći - delirij...

Matija Djanjesic / CROPIX

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala 100posto.hr

nogomet

HNS

100posto komentar

Ante Čačić

Zlatko Dalić

Davor Šuker

SP 2018

Podijeli članak