Hrvati među najboljima u Europi

Trener koji je zadnji odveo U-21 reprezentaciju na Euro oduševljen mladim Vatrenima: 'Ne znam ima li itko u svijetu ovako talentiranu generaciju'


Slaven Knežević
16.10.2018.19:00
Trener koji je zadnji odveo U-21 reprezentaciju na Euro oduševljen mladim Vatrenima: 'Ne znam ima li itko u svijetu ovako talentiranu generaciju'
arhiva Cropix

sažeto

Martin Novoselac s nama je podijelio svoje mišljenje s Hrvatskoj U-21 koja se nakon 14 godina plasirala na Europsko prvenstvo


Slaven Knežević
16.10.2018.19:00

Hrvatska nogometna U-21 reprezentacija se pod vodstvom Nenada Gračana kvalificirala na Europsko prvenstvo koje će se iduće godine održati u Italiji i San Marinu. Jedna od najtalentiranijih generacija u povijesti hrvatskog nogometa tako će sudjelovati na europskoj smotri na kojoj Hrvatske nije bilo od 2004. kada je U-21 reprezentaciju na Euro odveo Martin Novoselac. Upravo smo zato odlučili nazvati Novoselca i s njim prokomentirati ovaj veliki uspjeh.

"Ona generacija koju sam vodio kao izbornik bila je izuzetno talentirana. Iz te generacije su izašli i A reprezentativci Marko Babić, Srna, Kranjčar, Eduardo i Pranjić. Još neki su igrali, ali manje. To i je primarni cilj cijelog tog procesa koji počinje od 14. godine pa preko U-17, U-19 i U-21 reprezentacija. To je, dakle, proces koji priprema igrače za a reprezentaciju. U svakoj generaciji izađe dva do tri igrača, a još bolje je kad ih je četiri, pet ili šest. To je onda sjajno. A reprezentacija je jedina profitabilna, jedina zarađuje. Možemo mi biti s U-19 ili U-21 prvaci Europe, ali to ništa ne znači osim što igrači dobiju iskustvo i nauče igrati pod pritiskom. To je simulacija Europskog prvenstva koje će doći u seniorskom uzrastu. To je jako bitno. Vrlo je teško očekivati da će biti vrhunski igrači ako nisu prošli mlade selekcije", rekao nam je Novoselac pa dodao:

"Mislim da u ovoj sada generaciji ima sigurno 7-8 igrača koji će postati a reprezentativci ako se ne dogodi neka teška povreda. Bili su sudionici i U-17 i U-19 Europskog prvenstva, a imali su i U-19 Svjetsko prvenstvo i prošli su sva ta bitna europska i svjetska natjecanja. U toj generaciji od Posavca, pa Benkovića, pa Ćalete-Cara, pa Brekala, Halilovića do Vlašića, Sose, a vjerojatno još nekih, svi će postati a reprezentativci. To je odlično za hrvatski nogomet zato što se a reprezentacija obnavlja kroz taj proces. Sigurno ćemo i u budućnosti biti u vrhu Europe i svijeta."

arhiva Cropix

Znači li to da je ova generacija zapravo najtalentiranija do sad?

"Svaka generacija je imala pet, šest svojih igrača, a za ovu mi se čini da ih ima najviše. Za ovu reprezentaciju je bitno da su igrači standardni u svojim klubovima. Ivo Šušak i ja kada smo bili izbornici nismo imali igrače koji su standardni u klubovima, a ova sada generacija, osim možda Halilovića, je standarda. Uz to, imaju i iskustva s tih velikih natjecanja. To je sigurno bitna stvar za ono što ih čeka na Europskom prvenstvu."

Tko je po Vašem mišljenju vođa ove generacije? Često se u medijima ističe Vlašić, no zapravo je teško izdvojiti nekoga.

"Drago mi je da je Vlašić procijenio da je bolje igrati u CSKA-u nego biti rezerva u Evertonu. Shvatio je, vjerojatno i uz oca i sestru koji su sportaši, da sjedenjem na klupi nema razvoja. Mislim da je pogodio i razvija se u pravog seniorskog igrača, ali rekao sam već da ih ima sedam, osam, već smo ih i nabrojali. Za njih sam siguran da će biti a reprezentativci. Već samim sudjelovanjem na Euru će steći veliko iskustvo i razvijati se. To je znak da su na pravom putu."

Iskustvo će svakako dobro doći, ali možemo li na ovom Euru napraviti korak više pa proći i skupinu, a možda doći i do borbe za medalju?

"Mogli bismo, ali mora se poklopiti dosta stvari. Hoće li oni svi igrati u klubovima? Hoće li biti ozljeda? Kako će biti napravljene pripreme? To je na kraju prvenstva kada su igrači već potrošeni, nije to baš neki dobar termin. No, vjerujem da imamo kvalitetu i da ćemo na kvalitetu dogurati daleko. Rijetko tko ima ovako talentiranu generaciju danas u Europi i svijetu. Ne znam ima li itko tako nešto. Uz to, oni još nisu formirani igrači, još se može napredovati i vjerujem da će biti vrhunski igrači."

Dakle, taman kad se oproste svi senatori iz a reprezentacije, stižu novi mladi talenti?

"To je ono što je u Hrvatskoj sjajno. U svakom uzrastu imamo po tri igrača barem. To znači da u šest uzrasta imaš po tri igrača ili četiri, to je 20-24 igrača za a reprezentaciju. Rijetko tko ima tako nešto. To je ogroman potencijal, ali to je i kvaliteta klupskih škola nogometa i trenera koji rade u njima. Zanemarujemo taj njihov trud. Kroz taj proces oni odigraju i po 50 utakmica za mlađe kategorije, prođu selekcije, prođu kampove HNS-a, dakle ulaže se u njih. Možda ne kao u Španjolskoj, ali ulaže se i to treba istaknuti. Klupske škole nogometa, izbornici i instruktori su oni bez kojih se ne može. To je jedan pokret u mladim uzrastima koji kasnije donese A reprezentativce poput Modrića, Mandžukića i ostalih."

Koliko će nam u tom razvoju pomoći drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Rusiji?

"To je sjajan rezultat i mislim da je to jako bitno za mlade igrače u Hrvatskoj koji će imati veliki motiv. Generacija koju smo mi vodili bila je motivirana Bobanom, Prosinečkim, Bokšićem, Jarnijem, Ladićem, a sada će ovi mladi imati još veći motiv jer smo drugi na svijetu i to je sjajno. Ne može biti bolje, nema veće motivacije. Ne trebamo se bojati za budućnost. Možda nećemo uvijek imati top svjetske igrače, ali ne moramo strahovati za hrvatski nogomet", zaključio je Novoselac.

nogomet

hrvatska nogometna reprezentacija

U-21

Martin Novoselac

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter