ODLAZAK FRANCUSKOG BONVIVANA

Trenera je provocirao vinom, u ormarić u svlačionici je ugradio aparat za espresso, a oprostio se uz prijatelje na brodu


Toni Horvat
07.09.2018.17:00
Trenera je provocirao vinom, u ormarić u svlačionici je ugradio aparat za espresso, a oprostio se uz prijatelje na brodu
screenshot

sažeto

Proslavljeni francuski košarkaš Boris Diaw objavio je kraj karijere u razgovoru s jednako legendarnim suigračima - na brodu


Toni Horvat
07.09.2018.17:00

Svjetska košarka ostala je bez još jednoga kultnog igrača, koji u NBA ligi nije bio zvijezda, ali bio je jedan od najinteligentnijih košarkaša svog vremena, a izvan terena i bio je i ostao pravi bonvivan. Boris Diaw (36) kraj karijere objavio je na brodu, u društvu dvojice prijatelja s kojima je obilježio posljednja dva desetljeća francuske reprezentacije, Tonyjem Parkerom i Ronnyjem Turiafom.

"Sretan sam kad se osvrnem na karijeru. radio sam što sam morao. A ovo ne vidim kao odlazak u mirovinu, nego kao početak novog života", rekao je nasmijani Diaw u razgovoru s prijateljima.

Sva trojica na svjetskoj su se sceni prvi put pokazala 2000. godine u Zadru, na EP-u za košarkaške do 18 godina, gdje su u finalu pobijedili Hrvatsku (65-64) predvođenu Markom Popovićem, Zoranom Planinićem i Krešimirom Lončarom.

Parker, Diaw i Turiaf dugo su bili nositelji seniorske francuske reprezentacije, koja je osvojila zlato na Eurobasketu u Sloveniji 2013., još dvije europske bronce i jedno srebro, te jednu svjetsku broncu. Diaw je 14 godina karijere proveo u NBA ligi, 2014. je uz Parkera osvojio naslov sa San Antonio Spursima, a preotekle sezone vratio se kući i igrao za Levallois.

Bio je centar od samo 203 cm, a u kasnijoj fazi karijere su mu spočitavali višak kilograma, ali slabiju pokretljivost nadoknađivao je pametnim postavljanjem i lucidnim proigravanjima. Nekako je podsjećao na košarkašku inačicu Roberta Prosinečkog.

Diaw je velik ljubitelj kave i crnog vina. Tijekom četiri godine u Spursima imao je urnebesnih rasprava s legendarnim trenerom Greggom Popovichem, koji mu je jednog ljeta putem medija poručio da ga na pripremama očekuje bez viška kila, a ovaj mu je odgovorio fotografijom u ambijentu sličnom ovom u kojem je objavio umirovljenje, te mu nazdravio crnim vinom. A kava? Dovoljno je reći da je u ormariću u svlačionici imao ugrađen aparat za espresso.

U NBA karijeri, tijekom koje je igrao u Atlanti, Phoenixu, Charlotteu, San Antoniju i Utahu, u 1064 utakmice imao je prosjek od 8,6 koševa, 4,4 skoka i 3,5 asistencija, ali nikad nije bio tip za kojeg će brojke otkriti koliko zaista vrijedi. Parker je ovog ljeta član Charlotte Hornetsa, a Turiaf je ranije završio karijeru.

Ronald Martinez/Getty Images

košarka

oproštaj

Boris Diaw

Tony Parker

Ronny Turiaf

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter