Ušli su u viši rang i sad napadaju

Trenera na prvom treningu dočekalo čak 59 igrača: 'Siguran sam da svi moji igrači žele puno više, mi smo nešto poput Napolija ili Palerma!'


Slaven Knežević
18.07.2019.08:00
Trenera na prvom treningu dočekalo čak 59 igrača: 'Siguran sam da svi moji igrači žele puno više, mi smo nešto poput Napolija ili Palerma!'
Darko Tomas / CROPIX

sažeto

Goran Gajzler novi je trener Dubrave Tim Kabel koja je iz treće ušla u drugu HNL


Slaven Knežević
18.07.2019.08:00

Dubrava Tim Kabel ušla je iz 3. HNL u drugu u kojoj se planiraju što duže zadržati. Taj zadatak povjerili su donedavnom treneru Maksimira Goranu Gajzleru za kojeg je pravo čudo da do sada nije vodio nekoga od prvoligaša. Gajzlera smo pitali kako je došlo do suradnje s Dubravom.

"Stupili smo u kontakt još krajem prošle sezone. U Dubravi su znali da Darko Šantek neće ostati trener kada ih uvede u drugu ligu, već će dobiti novu ulogu u klubu. Tada su počeli kontakti, a nakon prvenstva smo sjeli i razgovarali. Izložio sam svoje planove, a oni svoje. Kada su porazgovarali s ostalim kandidatima su me jedan dan obavijestili da dođem na finalne razgovore i eto me u Dubravi", kaže nam Gajzler.

Na prvi trening Vam je došlo čak 50 igrača. Pa to nemaju ni Chelsea, ni Real Madrid!

"Ma nije bilo 50, bilo je 59, hahaha. Kada sam to vidio, odmah sam razvio jedan sistem. Podijelio sam igrače u dvije skupine. U jednoj su bili igrači čije smo vrijednosti i kvalitetu znali, a u drugoj oni koji su došli na probu. Radili smo svakodnevno po dva treninga za svaku grupu. Stožer je malo patio jer smo odrađivali po četiri treninga dnevno, ali nismo htjeli da nam nešto promakne. Na probu dođu i neki igrači koji možda nemaju tu kvalitetu, ali često dođu i igrači koji su nepoznati, ali su itekako zanimljivi."

Jeste li već isprofilirali ekipu ili još radite sa svih 59 igrača?

"Imamo 23, 24 igrača i tri vratara s kojima u principu radimo u jednoj grupi, ali smo još uvijek na probi ostavili 15-ak igrača koji su pretežno mlađi, to znači 1999., 2000. i 2001. godište. Oni su dobri i moram reći da su jako zanimljivi. Vidjet ćemo koga ćemo iz te grupe još ostaviti s nama. Mislim da je optimalan roster negdje 24 ili 25 igrača i tri vratara, a ostalo možemo popunjavati iz juniorske momčadi. Imamo tri, četiri sjajna juniora."

Koji su ciljevi u 2. HNL?

"Osobno priželjkujem jednu mirnu sezonu u kojoj ćemo moći razvijati momčad i stvarati igrače. Prije svega se želimo prilagoditi toj drugoj ligi što prije da ne uđemo u neki stres borbe za ostanak u samom početku. Raspored nam je iznimno zahtjevan, ali u drugoj ligi ni nema laganih protivnika. Cilj je mirna sezona s pristojnom zalihom bodova u prvih desetak kola da možemo stvarno bez stresa igrati i razvijati se, a i stabilizirati se kao klub na ovoj razini koja je po meni jako, jako zahtjevna", kaže Gajzler.

Koliko su igrači spremni za korak više? Druga liga je ipak profesionalna za razliku od treće u kojoj je ipak tempo rada na nižoj razini.

"Druga liga je profesionalna i oni više nemaju vremena za bilo što osim za nogomet. Nogometom se moraju baviti 24 sata prije svega zbog njih samih ako su ambiciozni i žele dalje od toga. Siguran sam da u momčadi imam sve igrače koji žele dalje od druge lige i koji sebe vide daleko i visoko", kaže Gajzler pa dodaje:

"Zahtjevi su naravno drugačiji. Prije svega fizički aspekt je drugačiji. Liga je puno čvršća i puno dinamičnija. Ja bih čak rekao da je 2. HNL možda i najneatraktivniji rang natjecanja u Hrvatskoj zato što svi teže pozitivnom rezultatu. Morat ćemo se jako brzo prilagoditi i staviti rezultat kao nešto primarno, a onda, kada uđemo u neki mirniji tok s pristojnom zalihom bodova, tražiti i nešto više."

Goran Gajzler / Facebook

U 2.HNL nastupaju i druge momčadi Dinama, Hajduka i Osijeka, a u prošlosti su se neki klubovi i žalili zbog toga što tim ekipama rezultat ne znači ništa, a igrači koji nastupaju za njih su ipak iznad tog ranga. Koliko je to dobro ili loše za ligu i što će to značiti za Dubravu?

"Nisam uopće o tome razmišljao na takav način. Mislim da, kada dobiješ zadatak da igraš protiv Dinama, Hajduka ili Osijeka, to samo po sebi zvoni i veći motiv od toga ti ne treba. Manje je bitno tko je s druge strane jer čim je on u Dinamu, Osijeku ili Hajduku sigurno vrijedi i sigurno ima svoju težinu. Niti jedan igrač u tim klubovima nije slučajno i kvaliteta je zagarantirana. Nama kao Dubravi motivacije neće nedostajati, a pogotovo u utakmicama protiv prvoligaških momčadi."

Goran Gajzler / Facebook

Za kraj, Dubrava je poznata i po vjernim navijačima kojih na pojedinim utakmicama bude i više nego na nekima u 1. HNL. Koliko će podrška popularnih 'Bratića' značiti u 2. HNL?

"Još nisam imao bliski susret s njima iako je nama na svakom treningu prisutno dvadesetak, tridesetak kibica koji pomno prate kako se radi. Nisam još ušao u neki razgovor s njima, ali znam da Dubrava ima vjerne navijače i samo mogu poželjeti da uđemo u prvenstvo kvalitetno, s pozitivnim rezultatom i da ih na svakoj gostujućoj utakmici bude autobus, a na domaćima i dva", kaže Gajzler pa dodaje:

"Njihova nam je podrška jako potrebna. Znam da su glasni, znam da su vatreni i znam da vole Dubravu. Još na samom predstavljanju sam rekao da je po svojoj emociji Dubrava vrlo slična Napoliju i Palermu, tom južnjačkom štihu i duhu. Taj adrenalin meni strašno paše i siguran sam da i moji igrači to vole. Dubrava je specifičan kvart. Po broju stanovnika Dubrava bi mogla biti četvrti grad u Hrvatskoj i drago mi je da imaju svoje vjerne navijače koji niz godina prate klub i imaju tradiciju. Njihova podrška će nam biti neophodna i nadam se da mi njih nećemo razočarati", zaključio je Gajzler.

nogomet

100posto sport izdvojeno

2. HNL

Dubrava Tim Kabel

Goran Gajzler

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter