Igor Cvitanović

'U Dinamu ne štimaju odnosi, ne poštuje se hijerarhija. A gdje sam ja? Tražim posao, pravu priliku...'


Slaven Knežević
09.07.2017.09:00
'U Dinamu ne štimaju odnosi, ne poštuje se hijerarhija. A gdje sam ja? Tražim posao, pravu priliku...'
Tomislav Kristo / CROPIX

sažeto

Igor Cvitanović, jedan je od najboljih napadača u povijesti Dinama, gost je naše tradicionalne rubrike nedjeljom 'Gdje si legendo?'...


Slaven Knežević
09.07.2017.09:00

Igor Cvitanović jedan je od najboljih napadača u povijesti Dinama. Neslužbene statistike kažu da je za Modre zabio preko 300 golova, a u službenim utakmicama postigao je 165 pogodaka što ga stavlja na treće mjesto ljestvice strijelaca, iza Franje Wölfla i Augusta Lešnika.

Naravno, ako ga pitate koja mu je utakmica najdraža, kao i njegovi suigrači, reći će pobjeda nad Partizanom od 5-0.

"Bilo nam je svima jako teško. Bio je to prvi susret nekog hrvatskog i srpskog kluba u nogometu nakon rata. Bilo je napeto, ali mi smo bili svjesni svoje kvalitete i očekivanja navijača. U Beogradu smo nesretno izgubili i morali smo pobijediti u Zagrebu", kaže nam Cvitanović pa otkriva:

"Uoči te utakmice pobjegli smo u Zagorje. Morali smo se maknuti iz grada jer je bilo previše ljudi koji su tražili ulaznice. Nije nam bilo lako. Svi su htjeli karte za tu utakmicu, a ne možete svima udovoljiti. Sjećam se da nam je to bio dodatan stres, bilo je čak i svađa. No, ta utakmica mi je bila sigurno jedna od top tri u karijeri", kaže Cvita.

Koje su onda druge dvije?

"Gostovanje kod Grasshoppera u Zurichu kada smo pobijedili s 5-0 i utakmica protiv Newcastlea kojem sam zabio i gol za produžetke. Na žalost nismo prošli, ali taj gol ću uvijek pamtiti."

Zašto Dinamo danas ima problema s napadačima? Gdje je novi Cvita u današnjem Dinamu?

"Moram podsjetiti da danas igrači prerano odlaze van, pa ih u našoj ligi ni ne gledamo kad su u najboljim godinama. Ja sam do 27. godine bio u Dinamu. Imamo puno primjera igrača koji odu kao jako mladi, a onda vidimo da tamo ne rade ono što mogu i ne pokazuju svu raskoš svojeg talenta. Mislim da svatko tko prođe 3-4 godine HNL-a može uspjeti vani. Savjetovao bih im da iz Hrvatske odlaze tek s 25 godina. Svi igrači koji su danas nositelji reprezentacije su prvo bili na posudbama, a onda se kalili u HNL-u."

Ipak, nije lako danas odbiti ponude iz inozemstva. Mogu li to uopće hrvatski klubovi?

"Ne mogu. Jako je teško zadržati mlade talente. Klubovi nemaju novaca, osim naravno Rijeke, Dinama, Hajduka i Osijeka koji imaju nešto. No, što kad ovdje igrač zarađuje 70-80 tisuća eura godišnje, a vani mu nude deset puta toliko. Bolje je onda prodati igrača, nego da ostane pa bude nezadovoljan."

U svibnju prošle godine ste otišli iz Dinama zbog želje da nastavite raditi samostalno. Gdje ste danas? Imate li neki angažman?

"Trenutno sam u potrazi za novim angažmanom. Čekam pravu priliku, važem ponude koje sam dobio. Uskoro ću objaviti gdje nastavljam trenersku karijeru. Prošle sezone bio sam komentator na jednoj televiziji."

Znači želja je ostanak u nogometu gdje kao trener možete svoje znanje i svoja iskustva prenositi na mlađe?

"Nadam se da imam neka znanja, haha. Mislim da mogu ponuditi puno toga. Radio sam devet godina kao trener u Dinamu i u tom razdoblju sam radio s puno igrača. Vidim se u tome."

Tko Vam je od trenera ostao u najboljem sjećanju? Od koga ste najviše naučili?

"Promijenio sam stvarno puno trenera, a mislim da ne bi bilo ni fer nikoga izdvajati. Od svakoga nešto naučite. Svaki trener nudi svoju viziju igre, pogleda na nogomet, svatko kaže nešto novo. Naravno da i kao igrač ne gledate na nogomet na istoj razini kao i trener. Ja tek sad vidim gdje sam griješio. Da sam napravio drugačije mogao sam imati još bolju karijeru."

Što kažete na HNL? Prošle sezone je Rijeka postala prvak. Što Dinamu treba da se vrati na prvu poziciju?

"Dobro je za HNL da nam se klubovi dižu. Meni je kao Dinamovcu drago kad smo mi prvi, ali dobro je za ligu da su i drugi jaki i da razlika nije od 10 do 20 bodova na kraju. Dinamo se mora osnažiti i popraviti disciplinu u igri. U tom je segmentu Rijeka otišla daleko ispred svih u Hrvatskoj. Poštuju trenera i njegove zamisli i poštuju jedni druge. Ima ona engleska uzrečica da Team znači 'Together everybody achieves more', odnosno upravo to da zajedništvo dobiva utakmice. Nogomet je timski sport", kaže Cvita pa dodaje:

"Nisam u Dinamu pa ne znam koji su razlozi, ali do pobjede se dolazi kroz kolektiv, a ne preko pojedinaca. Činjenica je da u Dinamu puno igrača ne daje svoj maksimum. Ne štimaju odnosi, ne poštuje se hijerarhija. To se vidi."

Taj kolektiv bi pomogao i u Europi. Dojam je da je i Vaša generacija najveće pobjede donijela kroz kolektiv i zajedništvo.

"Istina. Ako ne gledamo one klubove prvog europskog ranga koji su stvarno na višoj razini poput Bayerna ili Real Madrida, onda mislim da nema puno razlike između naših klubova i te nekakve druge kategorije europskih ekipa. Ako momčad diše kako treba, onda je moguće svakoga pobijediti."

Bili ste napadač i to vrhunski. Što se događa s napadačima kad zapadnu u krizu? Primjer u Dinamu je Angelo Henriquez. Kada je stigao u klub u 37 utakmica zabio je 29 golova i upisao pet asistencija, a onda nestao.

"Ma napadači su čudna vrsta. Ako mu trener i ekipa ne vjeruju, on se izgubi. Imao je tu ozljedu i nakon toga nije dobivao dovoljno vremena u igri, zamijenio ga je Hodžić i tu se Henriquez pogubio. No, i Hodžiću je trebala minutaža da se oslobodi i dobije samopouzdanje i sada zabija. Po meni je Henriquez i dalje dobar napadač i ima vremena da se pokaže u najboljem svijetlu. Mlad je još."

Vrijeme je, uz uvjete za rad, čest problem u Hrvatskoj. Nedostaje strpljenja da se napravi nešto više.

"Žuri se s rezultatom i prečesto se ne ostavlja dovoljno vremena za napraviti dobar posao. Nema razloga da se zaustavlja proces rada. Hrvatska je puna talenata i imamo preduvjet za velike stvari. Nažalost, bez da ikoga uvrijedim, uvjeti su nam na razini Tanzanije."

I s takvim uvjetima imamo igrače u Realu, Barceloni, Juventusu... Reprezentacija nam je moćna, ali nekako nam uvijek nešto nedostaje. Nedavno smo izgubili od Islanda. Što kažete na taj poraz?

"Reprezentacija nam je prva na tablici. Ne vidim razloga za nervozu. Imamo kvalitetne igrače. Ne volim usporedbe ove reprezentacije s onom iz 1998. godine. Bila su to druga vremena. Danas smo sigurno među top 5 u Europi. Nešto nam se uvijek ispriječi za medalju. Imamo peh, nemamo takav rejting kakav imaju drugu,... No, mislim da moramo biti ponosni na naš nogomet jer je od osamostaljenja najveći promotor Hrvatske u svijetu!", zaključio je Cvitanović.

nogomet

Dinamo

Gdje si legendo

Igor Cvitanović

Podijeli članak