"Sveti rat" odnosi brojne žrtve

U Gradu noževa nitko nije siguran: Suparničkog navijača izmasakrirali mačetama, napadnut i školski autobus!


Dejan Šmehil
19.07.2019.18:30
U Gradu noževa nitko nije siguran: Suparničkog navijača izmasakrirali mačetama, napadnut i školski autobus!
Getty

sažeto

U novoj epizodi o najluđim nogometnim derbijima posvetili smo se velikom rivalstvu dva kluba iz Krakowa - Wisle i Cracovije


Dejan Šmehil
19.07.2019.18:30

Povijesne činjenice kažu da su Wisla i Cracovia, dva kluba iz drugog po redu najvećeg poljskog grada, osnovane iste godine – 1906. Legenda kaže da je bilo dovoljno nekoliko mjeseci da se razvije intenzivno neprijateljstvo između ovih momčadi.

Prva zabilježena tučnjava ipak je nešto starija i potječe iz razdoblja Drugog svjetskog rata. Nakon što je Adolf Hitler pokorio Poljsku, zabranio je sve sportske aktivnosti, ali su se utakmice odigravale u ilegali.

Jedna takva igrana je i 17. listopada 1943. godine kad su navijači Wisle i Cracovije prekinuli utakmicu i počeli se mlatiti. Na kraju se ta tučnjava preselila na ulice okruga Ludwinow u Krakowu i povijesni izvori kažu da je trajala nekoliko sati!?

Getty

Huliganizam je na velika vrata u Poljsku ušao 1970-ih godina, kad je buknuo i u ostatku nogometnog svijeta, ali kako je u toj zemlji na vlasti bila Komunistička partija, sve se to zataškavalo. I o incidentima, tučnjavama, pa i ubojstvima među navijačima mediji nisu izvještavali uopće. Tek u sljedećem desetljeću su se tu i tamo znale pojaviti vijesti o navijačkim neredima ili žrtvama.
No prava eksplozija nasilja dogodila se u 21. stoljeću kad su se i huligani 'modernizirali'. Tučnjave su se preselile na livade, daleko od očiju javnosti i što je još važnije, daleko od policije.

Mnogi su se bojali kako će to izgledati kad se u obližnju Njemačku, na Svjetsko prvenstvo 2006. godine sliju svi poljski huligani. Jer, u svega 12 mjeseci uoči SP-a, samo između navijača Wisle i Cracovije bilo je osam ubojstava!

Svi osam tragično preminulih izbodeno je do smrti. Jedan od navijača Wisle izvučen je doslovno iz auta i nasmrt izboden. Koliko stvari idu daleko između ovih rivalskih skupina pokazuje i primjer iz rujna 2007. godine. Wislini huligani ubili su navijača Korone iz Kielcea. Čisto zbog toga što su navijači Korone u prijateljskim odnosima s navijačima Cracovije...

Ne čudi stoga što je službeni naziv ovog derbija "Sveti rat", iako je malo toga, ako išta sveto u velikom krakovskom rivalstvu.

Cracovijine pristaše svakog pripadnika Wisline navijačke skupine nazivaju psetom. Wislini pak Cracovijine zovu Židovima. Koliko ovi iz Cracovije mrze Wislu govori i naziv njihove elitne huliganske 'postrojbe' – Anty Wisla.

Sam grad Krakow u Poljskoj je poznat pod nazivom Grad noževa. Kad su se poljske navijačke skupine dogovarale da u međusobnim tučnjavama neće biti korišteno oružje, dvije su grupe bile protiv. Pogađate – Wislina i Cracovijina. Stoga, nažalost, ne čudi što je u okršajima huligana ova dva kluba bilo dosta mrtvih.

U prosincu 2002. godine jedan od glavni huligana Cracovije, poznat kao Šogun, golim je rukama usmrtio suparničkog navijača. Nesretni Andrzej preminuo je od frakture lubanje i oštećenja kralježnice.

Getty

Drugi napadnuti navijač Wisle je uspio pobjeći i identificirati Šoguna no ovaj je dobio samo tri godine zatvora. Što je zaprepastilo javnost, a huligane samo dodatno ohrabrilo.

Pa je sljedeće godine od strane Cracovijinih huligana ubijen 23-godišnji mladić kojega nogomet baš i nije zanimao. Misleći da nema veze što će reći, rekao je da simpatizira Wislu. Uboli su ga nožem u prsta i umro je.

Iste je godine jedan 17-godišnjak ubijen hicem u zračnoj luci, a 19-godišnjeg studenta su Cracovijini huligani usmrtili sjekirom i nožem. Bila je to osveta za ulazak Wislinih ultrasa na njihov teritorij. Problem je samo taj što je 19-godišnjak opet bio nevina žrtva koja nema veze s ultras svijetom...

I sljedeće godine nove smrti u okršajima navijača ova dva kluba. Wislin 17-godišnji simpatizer ubijen je nožem, bila je to osveta što je Wislina grupa huligana napala Cracovijine ultrase noževima koju godinu ranije.

Mogli bismo tako nabrajati unedogled, žrtava je bilo, a nažalost i bit će ih. Prilično krvavo bilo je u razdoblju od 2010. do 2013. kad je sedam ljudi ubijeno jer je navijalo za 'krivi' klub.

Jedno od tih ubojstava bilo je vrlo brutalno. Cracovijin huligan Tomasz, čiji nadimak je bio Czlowiek, ubijen je u siječnju 2011. nakon što ga je skupina Wislinih ultrasa detektirala. Prvo su mu automobil istjerali s ceste pa se zabio u izlog jedne trgovine. Krenuli su ga ganjati bejzbolskim palicama i noževima, ali se uspio nekako sakriti se u kontejner.

No, pronašli su ga i onda je uslijedio krvavi pir. Zadali su mu čak 64 udaraca mačetom i uboda nožem. Čak 12 njih osuđeno je na zatvorske kazne u trajanju od osam do 10 godina.

Inače, policijska istraga je pokazala da uzrok ovih sukoba između Wislinih i Cracovijinih huligana nije isključivo nogometne naravi. Borba je to i za prevlast u gradu oko dilanja droge.

Štoviše, Wisla je umalo i bankrotirala nakon što je mutnim radnjama došla pod kontrolu huliganske grupacije „Morski psi“ (Sharks). Oni su vodili sve poslove u klubu, po napuhanoj cijeni i tako se financirali. Čitavu operaciju predvodio je stanoviti Misiek, huligan povezan s trgovinom droge, reketarenjem i ostalim kriminalnim aktivnostima. Naposljetku je cijeloj toj priči na kraj stala policija koja je u velikoj raciji izbacila huligane s upravljačkih funkcija i spremila ih u zatvor.

A inače, i automobil koji je izgurao Czlowiekov s ceste pripadao je Misieku, koji se 'proslavio' još tamo 1998 kad je tijekom utakmice Kupa Uefe nožem u glavu pogodio Dina Baggija!

Nakon tog ubojstva, Cracovijini huligani održali su sastanak radnog naziva "Ratna ekspedicija", a koliko je sve otišlo u ekstreme govori i činjenica da su studentske organizacije savjetovale mladim ljudima da ne izlaze na ulicu...

Stvari se vjerojatno neće smiriti nikad, a dodatno su ulje na vatru dodali mladi huligani Wisle koji su prije mjesec dana na silu zaustavili školski autobus u kojem su znali da će biti navijača Cracovije. Prvo nikako nisu uspjeli ući, a kad su se probili, pustili su djevojke van i onda je krenuo obračun. U brutalnom napadu prednjačio je jedan mladić koji je nožem napadao suparnike.

Kao što vidite, u priči o Svetom ratu, derbiju između Wisle i Cracovije, najmanje smo pisali o nogometu. Ali, ako ćemo realno, u cijeloj toj priči, nogomet je njima i najmanje važan...

nogomet

smrt

nasilje

derbi

huligani

najluđi nogometni derbiji

ubojstva

feljton

Wisla Krakow

Cracovia

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter