HOKEJAŠICA SUZANA MAVRIN

U samo godinu dana od nule do reprezentacije Europe: 'A nisam mislila ni da ću se moći podići s leda...'


Toni Horvat
27.04.2018.08:00
U samo godinu dana od nule do reprezentacije Europe: 'A nisam mislila ni da ću se moći podići s leda...'
PARA-MRGA

sažeto

Suzana je imala 18 godina kad su joj zbog infekcije amputirali desnu potkoljenicu. Nedavno se pronašla u para hokeju i izvrsno joj ide


Toni Horvat
27.04.2018.08:00

Prije samo godinu dana prvi je put došla na trening, prije šest mjeseci je prvi put sjela u sanjke i krenula na led, a sad broji dane do puta u Češku, gdje će zaigrati za reprezentaciju Europe.

Suzana Mavrin, 34-godišnjakinja iz Zagreba, prva je Hrvatica koja će nastupiti za reprezentaciju Europe na Svjetskom kupu u para hokeju na ledu, poznatom i kao hokej u sanjkama.

U Ostravi će se od 1. do 6. svibnja natjecati reprezentacije Kanade, SAD-a, Velike Britanije i Norveške, a igračice iz zemalja u kojima nema dovoljno djevojaka za reprezentaciju branit će broje Europe. Uz Suzanu, tu će biti igračice iz Češke, Finske, Nizozemske, Francuske i Švedske, pa čak i neeuropskih zemalja poput Japana, Australije i Armenije.

PARA-MRGA

"Jasno da nisam mogla ni sanjati ovakav poziv kad sam počimala. Na prvom treningu odmah sam pala sa sanjki, nisam se mogla podići, nisam mislila ni da ću se moći normalno kretati po ledu, a kamoli igrati za reprezentaciju Europe. Ali sad sve ide kao od šale", kaže nam Suzana, čiji je invaliditet amputacija desne potkoljenice.

"Imala sam upalu kosti, stala sam na plaži na kamen, to se inficiralo, problemi su trajali godinama i na kraju su morali amputirati. Imala sam 18 godina", ispričala je Mavrin, koja trenira u Mrgi, jedinom hrvatskom hokejaškom klubu za osobe s invaliditetom.

PARA-MRGA

"Vidjela sam prilog o njima na televiziji i došla na trening. Privuklo me to što je hokej dinamičan, brz, drukčiji od drugih sportova, nije mi bio dosadan. Bavila sam se ranije sjedećom odbojkom, ali to mi nije bilo toliko interesantno, hokej je bio ljubav na prvi pogled."

Turnir u Ostravi prvenstveno je promotivne prirode, kako bi se privuklo što više djevojaka u ovaj najatraktivniji zimski paraolimpijski sport, jer je plan na idućim Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu 2002. u program uvrsti i turnir za žene.

PARA-MRGA

"Očekujem novo iskustvo, da nešto novo naučim, da vidim kakve su mi granice. Dat ću najbolje od sebe jer ne želim samo sudjelovati, nego bih htjela nešto konkretno napraviti", kaže Suzana i dodaje da su joj dečki iz Mrge ogromna potpora, što joj je vrlo bitno, i da bez njih to ne bi bilo to.

Zasad u Hrvatskoj nema ni izbliza dovoljno djevojaka za reprezentaciju u ovom sportu, ali trener Mrge Marko Kocijan je optimističan.

"Imamo priliku do Pekinga okupiti žensku ekipu i tako kandidirati da 2022. samostalno nastupi na ZOI-ju u ovom najatraktivnijem paraolimpijskom sportu", rekao je Kocijan.

hokej na sanjkama

Mrga

Marko Kocijan

Suzana Mavrin

para hokej

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter