Potresna ispovijest legende Liverpoola

'Ubijao sam ljude, bio sam optužen za namještanje utakmica, a da nije bilo nogometa pao bih u depresiju'


Slaven Knežević
22.09.2018.21:00
'Ubijao sam ljude, bio sam optužen za namještanje utakmica, a da nije bilo nogometa pao bih u depresiju'
Getty Images

sažeto

Bruce Grobbelaar proveo je 13 godina u dresu Liverpoola, a njegov intervju za BBC šokirao je brojne navijače


Slaven Knežević
22.09.2018.21:00

Legendarni vratar Liverpoola Bruce Grobbelaar je dres engleskog velikana nosio čak 13 godina u kojima je upisao 440 nastupa. Obožavani vratar sada je šokirao javnost svojom potresnom ispovijesti. Naime, Grobbelaar je rođen u Zimbabveu koji je tada bio Rodezija, te je služio kao vojnik u građanskom ratu koji je zemlju zahvatio 1970-ih godina. Strava koju je prošao zauvijek je ostala s njim, a svoju priču podijelio je s BBC-jem.

"Bio sam prisiljen ubijati gerilske vojnike. Nakon što ubijete nikada više ne možete biti ista osoba. S tim posljedicama živite cijeli život. Sjećanja sada pomalo blijede, ali kad se vratim u Afriku i sretnem s prijateljima, oni vole pričati o tome. Nakon toga se sljedeća dva, tri tjedna budim u hladnom znoju i vrati mi se taj užasan osjećaj", kaže Grobbelaar pa dodaje kako mu je nogomet zapravo spasio život:

"Srećom, nisam tijekom godina upao u depresiju. Za to je zaslužan nogomet koji mi je doslovno spasio život."

U intervjuu se prisjetio i vedrijih tema. Kada su ga došli gledati iz Liverpoola branio je za Crewe. Na jednoj utakmici na tribine su stigli Liverpoolov trener Bob Paisley i Tom Saunders, a Grobbelaar se osramotio već na zagrijavanju.

"Vraćam se sa zagrijavanja, a moj menadžer me gleda u nevjerici. Pitam ga što se dogodilo, a on kaže kako su me došli gledati važni ljudi, ali su otišli na drugu utakmicu usred mog zagrijavanja. Možda zato što sam trčao s kišobranom da ne pokisnem", kroz smijeh se prisjeća legendarni vratar.

Liverpool ga je ipak doveo, no osim ratnih problema imao je i onih s optužbama za namještanje utakmica. 1994. godine krenula je njegova pravna bitka koja je trajala više od desetljeća.

"Trebalo mi je 12 godina da dokažem da nisam kriv i operem ljagu sa svojeg imena", rekao je Grobbelaar.

nogomet

Liverpool

Bruce Grobbelaar

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter