IZBACILI DELIJE SA SJEVERA

Uefa kaznila Crvenu zvezdu i oduševila srpsku LGBT zajednicu


Toni Horvat
11.07.2017.21:00
Uefa kaznila Crvenu zvezdu i oduševila srpsku LGBT zajednicu
Reuters

sažeto

U Zvezdi još ne znaju su li kažnjeni zbog pogrdnih pjesama Uefi ili homofobnog transparenta


Toni Horvat
11.07.2017.21:00

Nogometaši Crvene zvezde na uzvratnoj utakmici drugog pretkola Europske lige neće moći računati na potporu svojih najvjernijih navijača Delija, barem ne s uobičajenog mjesta, jer je Uefa kaznila beogradski klub zatvaranjem sjeverne tribine.

Zvezda u četvrtak igra u kazahstanskom Pavlodaru protiv Irtiša, a uzvrat tjedan dana kasnije na stadionu Rajko Mitić.

U prvom pretkolu Beograđani su izbacili maltešku Florianu. Delije su "častile" Uefu pogrdnim pjesmicama, a razvili su i homofobni transparent na kojem je pisalo: "Bebe nek se rađaju, poruka je severa, nećemo da Srbija bude zemlja pedera".

Zvezda još nije dobila obrazloženje od Uefe zašto je točno kažnjena, a u slučaju da je razlog transparent, vrlo vjerojatno će se žaliti.

No Uefa je ovim potezom barem razveselila srpsku LGBT zajednicu. "Gej lezbejski info centar" (GLIC) pozdravio je Uefinu odluku o kažnjavanju Zvezde zatvaranjem tribine s najekstremnijim navijačima te s 8000 eura globe, piše Blic, no inzistira da se i unutar same Srbije počne više raditi na borbi protiv govora mržnje.

"Zahtijevamo od Ministarstva omladine i sporta, ministra Vanje Udovičića, kao i sportskih saveza da učine više na suzbijanju mržnje i nasilja na sportskim terenima i pokretanje kampanje protiv huliganizma, koja će rezultirati da sportski tereni postanu sigurno mjesto bez nasilja i mržnje", poručili su iz GLIC-a u priopćenju.

Uefa

Crvena zvezda

transparent

Delije

homofobija

Podijeli članak