OBRATNI PUT

Kakav potez talentiranog trenera u trostrukom europskom prvaku: Dao otkaz i otišao predavati tjelesni u osnovnoj školi


Toni Horvat
09.09.2017.08:35
Kakav potez talentiranog trenera u trostrukom europskom prvaku: Dao otkaz i otišao predavati tjelesni u osnovnoj školi
KK Split

sažeto

Da je pitanje emocija, ostao bih, ali razum je presudio i odveo me u mirnije vode, objasnio je Luka Škeva zašto je otišao s Gripa, gdje je uspješno vodio kadete KK Splita


Toni Horvat
09.09.2017.08:35

Većima profesora tjelesne i zdravstvene kulture u školama mašta o poslu u nekom klubu, u sportu koji im je najbliži. No ovaj tjedan je pokazao da ima i onih kojima karijera ide u obratnom smjeru. I to svojevoljno!

Luka Škeva posljednje tri godine radio je na Gripama, bio je trener kadeta KK Splita, s kojima je ove godine dogurao do finala Prvenstva Hrvatske i izgubio od Cibone u produžetku. Proteklog je ljeta bio i pomoćnik izbornika U-16 reprezentacije Damira Miljkovića na Europskom prvenstvu, na kojem je Hrvatska završila kao četvrta.

No posao u klubu koji je od 1989. do 1991. nanizao tri naslova europskog prvaka zamijenio je poslom u Osnovnoj školi "Brda", gdje će predavati tjelesnu i zdravstvenu kulturu.

"Da je pitanje emocija, ostao bih, ali razum je presudio i odveo me u mirnije vode. Imam obitelj, dvoje male djece i želim se njima posvetiti. Ali nisam zatvorio vrata košarci, spreman sam na neku vrstu suradnje, poput individualnog rada. Košarka mi je i dalje prva ljubav, nešto što nikad neće otići iz mene, ali ovu odluku sam donio racionalno razmišljajući o budućnosti", objasnio je Škeva, koji tvrdi da nije otišao zato što u KK Splitu nema novca.

KK Split

"Trenutačno je financijsko stanje na Gripama dobro, sličan je to platni razred. Ali trenerski posao je toliko neizvjestan, kuferi uvijek moraju biti spremni, ne znam želim li to svojoj obitelji..."

Ipak, mnogi su se začudili zaokretom u karijeri.

"Da, napredak je bio strelovit, što mojom zaslugom, što spletom okolnosti. Ali rad u školi daje mi prostora da radim nešto sa strane, a nikad ne reci nikad, možda osjetim monotoniju u novome poslu", kaže Škeva.

U te tri sezone ostavio je dubok trag, možda njegovom zaslugom Hrvatska dobije ponekog igrača reprezentativnoga kalibra.

Perasovićev sin i potencijalni reprezentativci

"U kadetskoj momčadi je pet potencijalnih reprezentativaca, koji puno obećavaju, ali tko zna kako će se razvijati. Prije svih to su Viktor Šarić i Roko Gizdavčić, ali i Ivan Perasović, koji je godinu mlađi. Da, on je sin Velimira Perasovića, iznimno je pozitivan karakter, dobru psihu, predispozicije za košarku, vrlo je motoričan i eksplozivan. Prirodna mu je pozicija 'trojka', ističe se fizikalijama, na svim testiranjima Saveza je pri samom vrhu. Ima ono nešto, zbog glave, angažmana na treningu...", nahvalio je Škeva sina nekadašnjeg ubojitog strijelca i bivšeg hrvatskog izbornika, koji je sad trener turskog Efesa.

"Često komuniciram s Velom, zvao me u Istanbul, pa sam imao priliku vidjeti kako se radi u Turskoj", spomenuo je dojučerašnji trener, pa je zaista šteta da ta znanja neće više prenositi na djecu u splitskoj školi košarke.

S Ivanom i ostalim momcima, za koje je rekao da su bliski poput obitelji, rastao se ovog tjedna.

"Bilo je vrlo emotivno, i s moje i s njihove strane. Ipak smo se viđali svaki dan, nekad i dvaput na dan, ostavi to dubok trag. Stižu mi zahvale i od roditelja i igrača za razdoblje koje smo zajedno proveli. Ali živim 200 metara od dvorane, svaki dan tuda prolazim. Bit ću tu, pratit ću utakmice, sigurno nisam zatvorio vrata."

Split

Velimir Perasović

KK Split

Luka Škeva

Podijeli članak