SLUČAJ AKTIVIRAN NAKON 25 GODINA

Vapaj čovjeka osuđenog za ubojstvo oca Michaela Jordana: 'Oduzeo sam obitelji pravo na pristojan pokop, ali nisam ga ubio!'


Toni Horvat
07.12.2018.19:00
Vapaj čovjeka osuđenog za ubojstvo oca Michaela Jordana: 'Oduzeo sam obitelji pravo na pristojan pokop, ali nisam ga ubio!'
Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

sažeto

Četvrt stoljeća nakon ubojstva oca najvećega košarkaša svih vremena, jedan od dvojice osuđenika želi da se konačno sazna istina


Toni Horvat
07.12.2018.19:00

Samo nekoliko tjedana nakon što je Michael Jordan s Chicago Bullsima 1993. osvojio treći uzastopni naslov NBA prvaka, doživio je najveći udarac u životu. Prilikom pljačke koja je pošla naopako ubijen mu je otac. Shrvani Michael tada se odlučio povući iz košarke, skoro dvije godine se igrao bejzbola, prije nego što se slavodobitno vratio i osvojio još tri prstena.

Za ubojstvo su odgovarali izvjesni Daniel Green i Larry Demery, tada tinejdžeri i prijatelji iz školskih dana. Istraga je pokazala da je Green odgovoran za smrt Jamesa Jordana, ali obojica su dobila doživotnu kaznu zatvora.

No 25 godina poslije Green je zatražio novo suđenje kako bi dokazao nevinost.

"Nemam ništa sa smrću tog čovjeka, točka. Nisam povezan s ubojstvom. Došao sam kad je već bio mrtav. Kako ja to vidim - oduzeo sam njegovoj obitelji pravo na pristojan pokop zbog onoga što sam učinio", rekao je Green u intervjuu za AP u zatvoru u Sjevernoj Karolini, gdje je Jordan i ubijen.

James Jordan život je izgubio 22. srpnja 1993. vraćajući se kući u Charlotte, odakle je ujutro trebao na avion za Chicago. Zaustavio se uz autocestu kako bi se odmorio, a ubijen je u snu metkom u prsa. Dvojica osuđenika uzela su mu sat koji je Michael dobio za naslov prvaka i prsten s All Star utakmice 1986. Tijelo su odbacili u obližnjoj močvari, a automobil ostavili stotinjak kilometara dalje.

Green tvrdi da je pomogao prijatelju da se riješi tijela, ali uvjerava da ne samo da nije pucao, nego nije bio ni prisutan za vrijeme ubojstva. Tijelo je pronađeno 11 dana kasnije, a oba mladića uskoro su uhvaćena i osuđena na doživotni zatvor. No da je osuđen samo za zločin koji priznaje, dobio bi maksimalno deset godina.

U razgovoru za Chicago Tribune ovog ljeta Green je prepričao kako su obojica te večeri bili u širem društvu te da je Demery otišao oko 1:30 u noći te ga pozvao, ali Green se radije ostao družiti s prijateljicom. Kad se vratio, Demery je bio izvan sebe i preklinjao ga za pomoć. Green je imao izbor, okrenuti leđa prijatelju kojeg je smatrao bratom ili mu pomoći da prikrije ubojstvo. Želio je, kaže, dokazati muškost i sve je shvatio kao avanturu. Danas, dakako, žali za tim.

U slučaj se nedavno uključila Christine Mumma, odvjetnica iz neprofitne organizacije Centar za stvarnu nevinost Sjeverne Karoline. Ona tvrdi da je neučinkovita istraga nije u obzir uzela balističke dokaze koji bacaju sumnju da Greenovu ulogu u samom ubojstvu. Osim toga, na suđenju nisu pozvani svjedoci koji bi potvrdili prisustvo Greena na zabavi u vrijeme ubojstva. Rekla je da je cijeli slučaj baziran primarno na svjedočenju Demeryja, koji je nekoliko puta promijenio priču u pokušajima da izbjegne smrtnu kaznu.

Michael Jordan je, naravno, nakon tragičnoga gubitka oca bio shrvan, ostavio se sporta koji mu je dao sve, ali mnogi kažu da mu je profesionalno dvogodišnja pauza od košarke zapravo godila jer tri uzastopne godine igranja po stotinu utakmica uzima i fizički i mentalni danak. Štoviše, baš se toj stanci pripisuje Michaelova nova glad za pobjedama, koja je Bullsima donijela još tri naslova prvaka, ovaj put i s našim Tonijem Kukočem.

Jordan je danas vlasnik NBA momčadi Charlotte Hornetsa, a kao igrač i danas kod mnogih ima status najvećeg svih vremena. Svih šest naslova osvojio je kao MVP finala, pet puta je bio najkorisniji igrač sezone, 14 puta nastupio je na All Staru, a 10 puta je izabran u najbolju petorku NBA lige. Karijeru je završio s 32.292 koša, koji ga i dalje drže četvrtim najboljim strijelcem svih vremena, ali njegov prosjek karijere od 30,12 poena po utakmici najbolji je u povijesti.

ubojstvo

Michael Jordan

James Jordan

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter