Sjajni Vatreni 'eksplodirao' uoči kvalifikacija

'Već na prvom treningu vidjelo se da se radi o supertalentu, ali sigurno neće postati novi Mandžukić'


Slaven Knežević
18.03.2019.19:00
'Već na prvom treningu vidjelo se da se radi o supertalentu, ali sigurno neće postati novi Mandžukić'
Getty Images

sažeto

Fahrija Dautbegović otkrio je Andreja Kramarića kada je Vatreni tek počinjao s nogometom i ostao je oduševljen već nakon prvog treninga


Slaven Knežević
18.03.2019.19:00

Andrej Kramarić zabio je novi gol u 26. kolu Bundeslige. Krama je Hoffenheim doveo u vodstvo na gostovanju kod Stuttgarta u 42. minuti i, iako je utakmica završila remijem, tako ispisao povijest njemačkog prvoligaša.

Getty Images

Kramariću je to bio 46. pogodak u Bundesligi čime se izjednačio sa Sejadom Salihovićem na ljestvici najboljih ligaških strijelaca Hoffenheima. U svim natjecanjima još je vodeći Salihović koji je zabio 67, a slijede ga Krama i Vedad Ibišević s po 54 gola. Da je hrvatski reprezentativac poseban vidjelo se već od najmanjih nogu.

"Otvorenu školu Dinama je u to doba vodio gospodin Lamza, a mene je Mirko Bazić zamolio da malo pomognem kad završim s vratarima. Nije to bilo kao ova današnja škola, ali bilo je oko 100, 120 djece. Uglavnom smo ih dobro zagrijali i davali im da igraju nogomet", kaže nam Fahrija Dautbegović koji je Kramarića primijetio već kod prvog dodira s loptom:

"Ako se netko pojavio dobar, onda smo ga pratili i registrirali za Dinamo. Kramarić je već na prvom treningu pokazao da je izvanredan talent. Lamza i ja smo bili sa strane i rekao sam mu da je taj mali strašan. Lamza je predložio da ga pratimo pa vidimo, ali ja sam rekao da ga treba odmah uzeti da ne ode i tako smo ga odmah sutradan registrirali."

Cropix

Smatrate li da je Dinamo pogriješio što ga je 'pustio' u Rijeku? Jesu li ga 'modri' trebali više gurati?

"Uvijek sam se čudio trenerima koji za njega nisu mogli pronaći mjesta. Vrijeme je pokazalo da je pravi napadač i pravi igrač. Igrao je on u Dinamu, ali nije bio standardan. Čak su ga posuđivali i u Lokomotivu. Na koncu je u Rijeci dobio slobodu, razigrao se i postao kvalitetan igrač što je pokazivao već od malih nogu. On i Šokota su stvarno bili supertalenti, kaže Dautbegović pa dodaje:

"Ja sam ga vodio u limačima i zagićima i kod mene je igrao po cijele utakmice. Čak je znao subotom igrati za mlađe, a nedjeljom sam ga vodio da igra za starije. Učio sam ga da se privikava malo na fazu obrane", kaže nam legendarni Faćo.

Getty Images

Dautbegović nam je otkrio kako su oko Kramarića kružile priče kako će ga otac upropastiti, no on takav dojam nije imao.

"Imao sam kontakta s njegovim starim za kojeg su svi govorili da će upropastiti Andreja, ali on je stvarno bio maksimalno korektan. Brinuo se za malog i dosta mu je pomogao u karijeri. Rekli su da je stari naporan i da je to loše, ali uopće nije tako. Ima i drugih roditelja koji se brinu za svoju djecu i sve bi, ali nije to to. Na malom Kramariću se vidi da je talent i baš mi je drago da je uspio", kaže Dautbegović pa dodaje:

"Često me znaju roditelji pitati zašto ne igra ovaj ili onaj mali, ali ja im kažem uvijek da talent ne možeš upropastiti. Možeš ga usporiti, ali ne možeš ga upropastiti. Tako je bilo s Kramarićem, malo je usporen, ali je došao na svoje."

Getty Images

Izgleda da Hoffenheim ne može bez Balkanaca. Najbolji strijelac svih vremena im je Salihović, a slijede ga Kramarić i Ibišević. Očito ovjde sve vrvi talentom.

"S ovog područja je uvijek bilo kvalitetnih igrača u Njemačkoj. Tako je bilo i u moje vrijeme. Mi smo talentirana nacija, a to se ne odnosi samo na Hrvatsku, nego i u Bosni ima talentiranih igrača, i po Srbiji, Makedoniji...", kaže Dautbegović pa dodaje:

"Uvijek se čude kako mi s četiri milijuna stanovnika imamo toliko talenata, ali ja im uvijek kažem da bi Kina, da se gleda broj stanovnika, bila najbolja u svemu. Ovdje imamo talente i dobro se radi."

Mislite li da će Kramarić sada otići u neki bolji klub od Hoffenheima?

"To stvarno ne znam, ali čim malo bolje zaigraš, za čas si na vrhu. Pogledajte ovog malog Petkovića, nigdje ga nema i za čas je gore. Krama se već dokazao. Treba igrati u Bundesligi i biti među najboljim strijelcima. Radio sam u Bundesligi i stvarno nije lako igrati tamo među Nijemcima. Bojao sam se čak da Kramarić neće uspjeti tamo, ali on je čudo. Možda bi napravio još i više da je igrao u Francuskoj ili Španjolskoj ligi."

Getty Images

Za kraj, može li Krama biti novi Mandžo kojeg zazivamo od kada se original oprostio od Vatrenih?

"On je prvi pick za napad, ali da će biti novi Mandžo, neće. Mandžo je poseban tip igrača. Da Krama igra 30 posto kao on u fazi obrane, onda bi bio drugi Mandžo. Drugačiji su tipovi igrača i imaju drugačije kvalitete. No, on zabija. Jak je jedan na jedan, zna igrati u gužvi, ima brzinu i strijelac je. Kompletan je napadač i pomoći će Vatrenima u utakmicama koje slijede", zaključio je Dautbegović.

nogomet

hrvatska nogometna reprezentacija

100posto sport izdvojeno

Andrej Kramarić

Hoffenheim

Fahrija Dautbegović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter