Hrvatska ima najboljeg suca na svijetu

'Nikad nisam bio nogometaš, počeo sam od nule, nadam se da će uspjeti nova generacija koja je nakon Bebeka, predvođena Zebecom i Jovićem'


Slaven Knežević
05.02.2019.11:00
'Nikad nisam bio nogometaš, počeo sam od nule, nadam se da će uspjeti nova generacija koja je nakon Bebeka, predvođena Zebecom i Jovićem'
Nikola Jelić

sažeto

Nikola Jelić proglašen je najboljim futsal sucem na svijetu i tako je naslijedio svojeg sunarodnjaka Sašu Tomića te nastavio hrvatsku dominaciju


Slaven Knežević
05.02.2019.11:00

Veliko priznanje stiglo je u Hrvatsku, točnije u Ivanec kraj Varaždina. Nikola Jelić izabran je za najboljeg futsal suca na svijetu prema izboru novinara diljem svijeta. Nagrada koju dodjeljuje protal Futsal Planet drugu je godinu za redom otišla hrvatskim djeliteljima pravde nakon što ju je prošle godine dobio Saša Tomić.

Nikola Jelić

"Veliko je to uzbuđenje i veliki uspjeh, ne samo moj, nego i svih futsal sudaca i komisije u Hrvatskoj. Mi Hrvati dobro kotiramo u futsalu", rekao nam je Jelić kada smo ga upitali kakvi su dojmovi nakon primljene nagrade.

Istina je, hrvatski suci su cijenjeni u futsalu. Koja je tajna uspjeha? Futsal nam ipak nije na razini nekih zemalja koje su sami vrh...

"Pa nije, daj Bože da bude u budućnosti. No, ne možemo ni reći da smo daleko. Sad smo s Kazahstanom odigrali 0-0 i 2-1, a oni su u vrhu svijeta. Mislim da idemo prema tom vrhu. Imamo jaku 1. Hrvatsku malonogometnu ligu u kojoj mi suci možemo suditi vrhunske utakmice i prave derbije što nam je svakako bonus."

Nikola Jelić

Koliko ova nagrada sada radi pritisak na Vas i na cijelu sudačku organizaciju? Kao najbolji na svijetu nemate previše prostora za grešku.

"Pritisak je tu, ali mi suci smo i odabrali taj poziv koji nosi pritisak i na terenu i van terena. Moramo nastojati dalje raditi kao i do sada i nastaviti ovaj niz."

Kada se spomenuli pritisak na terenu, poznato je da je sudac 'uvijek kriv'. Kako se nositi s pritiskom obje ekipe i navijača?

"Kada ste na utakmici, maksimalna je koncentracija na teren i na tehnički prostor. Tribine čujemo, ali ih ne percipiramo. Fokus je na igri i zaštiti igrača pa povici sa strane ne mogu ni utjecati na bilo kakvu našu odluku", kaže Jelić pa dodaje:

"Moram pohvaliti sve igrače u futsalu. Na futsal terenima je to neka druga dimenzija. Mi to zovemo futsal obitelji. Svi smo zajedno i nema nikakvog vrijeđanja. Naravno da se povremeno dogodi i neka greška jer je futsal jako brza igra, ali zna se da ta greška ne dolazi namjerno i da je neka momčad zakinuta. Na futsal terenu smo svi kao jedno, nema uvreda."

Nikola Jelić

Znači futsal je i tu drugačiji od nogometa?

"Apsolutno je. Moramo znati da je nogomet otišao u jako veliku financijsku sferu. Radi se o milijunskim iznosima pa je jasno da su i reakcije drugačije i kod igrača i kod svih ostalih uključenih."

U nogometu nemamo ni suce na toj top razini. Vi i gospodin Tomić prije Vas ste proglašeni najboljima na svijetu, dok u nogometu Hrvati ne sude velike utakmice i ne kotiraju tako visoko.

"Točno, za sada još nemamo, ali nadam se da dolazi ta nova generacija sudaca. Tu su Jović i Zebec, nakon Bebeka, i mislim da će oni uspjeti. To je generacija koja je sa mnom stasala nekada na nogometnim terenima u nižim ligama i poznajem te dečke. Korektni su, vrlo pošteni, ulažu puno u sebe i daj Bože da im se taj trud isplati na međunarodnoj sceni."

Nikola Jelić

Odakle odluka da postanete sudac? Svi nekako prije biraju biti igrači ili treneri...

"Nogomet nisam nikada aktivno igrao, odnosno nikada nisam bio registriran ni u jednom klubu. Počeo sam s 18 godina kao sudac. Prijavio sam se u Županijski nogometni savez u Varaždinu i rekao da želim postati nogometni sudac. Onda je to krenulo, sudac pripravnik, pa regionalni, pa savezni sudac", kaže Jelić pa nastavlja:

"Znači ja sam gradio temelje. Nikada nisam bio igrač i možda u neku ruku, kad počneš od nule i temelje sam savladaš, je to i prednost. Barem je tako bilo kod mene jer da sam bio nogometaš pa kasnije išao suditi, možda bi neke stvari gledao na drugi način, a onda je to teže ispraviti. Kada kreneš od nule i imaš dobre mentore i kvalitetno radiš, onda je to put do uspjeha. Ja sam uspio tako."

Nikola Jelić

Krenuli ste, dakle, iz nogometa pa se onda prebacili na futsal.

"Naravno, s 18 godina sam se javio u Županijski nogometni savez. Počinješ stjecati zvanje. Prvo si sudac pripravnik pa onda stalni sudac, a počinješ na velikim terenima u županiji. Međutim, dolazili su ti turniri u Ivancu, Marofu, Varaždinu i tu smo počeli polako suditi. 2004. godine sam počeo suditi 1. i 2. malonogometnu ligu i tako je to krenulo. Tu je krenula ljubav prema futsalu i ostala je do danas", kaže nam Jelić koji ipak nije htio otkriti 'pikanterije' iz svijeta futsala:

"Ima tu svakakvih anegdota među nama, ali kako je to futsal obitelj, onda će to i ostati u obitelji. Stvarno se svašta događa i ima jako puno lijepih dogodovština i uspomena, a nadam se da će ih biti još puno."

Nikola Jelić

Spomenuli ste da nam je liga na visokoj razini, ali ove i prošle godine smo vidjeli propast Nacionala i ipak pad Split Tommyja koji su bili zapravo nositelji kvalitete.

"Volio bih da se u futsal više ulaže sa svih razina. Nacional je napravio dobar rezultat i žao mi je da ga sada nema u natjecanju. Koji su razlozi bili, bili su. Za Split moram reći da je jako kvalitetan klub koji puno radi s mladim igračima. O financijama klubova ne znam i nikada se nisam miješao u to, ali mogu reći ono što vidim na terenu", kaže Jelić pa nastavlja:

"Na mladima svijet ostaje i kadeti i juniori ulaze polako u seniorski pogon i tu imamo jako kvalitetnih igrača. Sad je i Novo Vrijeme, prošlogodišnji prvak, postiglo zavidan rezultat na međunarodnoj sceni. Igraju Ligu prvaka i ima tu potencijala. U mlađim uzrastima ima jako kvalitetnih igrača i ne bojim se za budućnost. Ono što bih volio je da su klubovi bolje financijski potkovani kako bi se više ulagalo u tu mladež, a bilo bi dobro da taj futsal i više poprate mediji. Evo mi suci sad postižemo zavidne rezultate na međunarodnoj sceni, a naša je liga izuzetno kvalitetna. Tu su i navijači koji posebnu čar daju tim zatvorenim prostorima", zaključuje Jelić kojem smo poželjeli i sretan put u Španjolsku gdje s kolegom Tomićem danas sudi susret Španjolske i Brazila.

Hrvatska

100posto sport izdvojeno

futsal

mali nogomet

Nikola Jelić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter