VIDEO: SURADNJA VATRE I LEDA

Hokejaši s invaliditetom inspirirali vatrogasce na promjenu imena: 'Svi smo mi Mrge'


Toni Horvat
07.07.2017.20:40
Hokejaši s invaliditetom inspirirali vatrogasce na promjenu imena: 'Svi smo mi Mrge'

sažeto

Na ideju je došao Marko Kocijan, koji vodi klub hokeja na sanjkama, a vatrogasci su je oduševljeno prihvatili i nazvali svoj navalni vatrogasni kamion Mrga


Toni Horvat
07.07.2017.20:40

Udarno vozilo zagrebačkih vatrogasaca od četvrtka nosi ime Mrga. Dobilo ga je prema klubu hokeja na sanjkama, kojim se bave osobe s invaliditetom. Prikladno, jer kao što su vatrogasci junaci jer ne odustaju od borbe s vatrenim stihijama dok ih ne pobijede, ovi hokejaši su junaci jer ne odustaju od zdravog života unatoč fizičkom hendikepu. A tu je i neizbježna poveznica vatre i leda.

"Ideja je super, nas to veseli, bila nam je ideja da nazivamo svoja vozila na neki način, netko nam je dao dodatnu ideju i eto, super, baš su se dobro sjetili. Imponira nam jer je mrga pojam", rekao je Zoran Gorički, zapovjednik javne vatrogasne postaje grada Zagreba, postaje centar.

Na ideju je došao Marko Kocijan, koji vodi hokejaše Mrge.

"Čisto slučajno, razmišljao sam s kim ćemo uspostaviti nekakvu sportsku suradnju i odabir je pao na zagrebačke vatrogasce, na dečke koji su u svakodnevnom životu isto tako mrge, kao i moji hokejaši", objasnio je Kocijan.

Čast je pripala elitnom kamionu zagrebačkih vatrogasaca.

"Ovo vozilo radi najviše, radi na prometnim nesrećima, na svim požarima, kad se sva vozila povuku, ono ostaje. Ide na ama baš na sve vrste spašavanja, znači prvo navalno vozilo u gradu Zagrebu, koji ima najviše intervencija kao najbrojniji grad", ispričao nam je Gorički.

I hokejaši su oduševljeni, kako se približavao dan svečanosti, bili su sve više uzbuđeni.

"Ja mislim da je ovo predivno, prvo upoznati ovakve ljude koji u biti svaki dan se izlažu nekoj opasnosti, da smo mi jedan dio toga i da će voziti kamion koji će biti Mrga, meni je jako drago da sam jedan dio te priče", rekao je Josip Zima, kojem je hokej na sanjkama zapravo drugi sport. Već je ispunio normu u nordijskom trčanju za Zimske paralimpijske igre iduće godine u korejskom PyeongChangu.

Zima je jedan od onih koji je odmah dobio želju otići s vatrogascima na teren..

"Ja sigurno, ja bih prvi sjeo s njima i išao jer sam imao mali kontakt prije nego što sam nastradao dok sam bio u vojsci, ja sam bio vatrogasac. Tako da, što se mene tiče, ja bih prvi išao s njima na neku intervenciju."

No hokejaši nisu jedini sportaši s kojima se vatrogasci druže. Dok je bio u Zagrebu, posjetio ih je UFC-ov prvak Stipe Miočić, koji je također vatrogasac.

"On uvijek kad dođe se javi, pozdravi naše kolege vatrogasce. Svi vatrogasci su sportaši kod nas, imamo ih u različitim sportovima, čak i mi imamo tu svog UFC borca Mateja Truhana, on je novopridošli radnik otprije par mjeseci, sport nam je na prvome mjestu", zaključio je Gorički.

Zagreb

vatrogasci

100posto sport video

hokej na sanjkama

Mrga

Podijeli članak